Zupa miso
Zupa miso – co to? Zupa miso, znana również jako miso-shiru, to tradycyjna azjatycka zupa przygotowywana na bulionie dashi o aromacie alg i suszonej ryby, z dodatkiem pasty miso....
Czytaj więcej
Zupa miso – co to?
Zupa miso, znana również jako miso-shiru, to tradycyjna azjatycka zupa przygotowywana na bulionie dashi o aromacie alg i suszonej ryby, z dodatkiem pasty miso. Pasta miso to pasta ze sfermentowanej soi, często z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży, dzięki czemu ma charakterystyczny, kwaśny posmak. Warto dodać, że pasta miso charakteryzuje się dużą zawartością białka, witamin i minerałów.
Zupa miso – pochodzenie
Zupa miso prawdopodobnie powstała pierwotnie w Chinach, choć spopularyzowana została w Japonii, gdzie pasta o tej samej nazwie przez długi czas odgrywała największą rolę żywieniową. To właśnie tam weszła do tradycji kulinarnej i stała się typowo japońską potrawą. Do zupy miso-dodaje się najróżniejsze składniki, według upodobań, choć w założeniu mają one odwzorowywać charakter pół roku i tworzyć kontrasty pomiędzy kolorami, konsystencją i smakami, zgodnie z japońskim zwyczajem. Zupa ma stanowić rodzaj przystawki i nie jest traktowana jako danie główne.
Zupa miso – przepis
Zupę miso przygotowuje się bardzo szybko, jeżeli skorzystamy z gotowych składników. Zarówno bulion dashi, jak i pastę miso możemy kupić w gotowej formie. Na litr bulionu (przestygniętego, nie wrzącego!) dajemy 2-3 łyżki pasty, jednak pamiętamy, by podgrzewając nie doprowadzić do wrzenia. Do wywaru możemy dodać szczypiorek, kiełki, grzyby shitake lub tofu.