Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa miso z łososiem

Opis wykonania

Zupa miso to nic innego jak esencjonalny bulion z makaronem i dodatkami. Tym razem przygotowałem miso z łososiem, makaronem soba, szpinakiem i kolorowymi warzywami. To propozycja dla wszystkich, którzy lubią zupy orientalne.

Zupa miso z łososiem - krok 1

Makaron soba ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Odcedź i odstaw.

Marchew obierz, umyj i pokrój obieraczką na cienkie wstążki (jak makaron). Papryczkę chili i łodygę selera naciowego drobno posiekaj. Z pora odetnij zielone części, pozostaw białą i jasno zieloną część. Pokrój na plasterki.

Zupa miso z łososiem - krok 2

Bulion warzywny zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj pokrojony w plasterki imbir oraz łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego. Na koniec dodaj łyżkę pasty miso i dokładnie wymieszaj.

Filet łososia pokrój w kostkę i wrzuć do gorącego bulionu. Garnek przykryj i gotuj na minimalnej mocy kuchenki przez ok. 3 minuty.

Zupa miso z łososiem - krok 3

W misce umieść przygotowane warzywa, szpinak, ugotowany makaron i zalej bulionem z kawałkami łososia. Zupę posyp posiekanym szczypiorkiem, papryczką chili i sezamem.