Zupa pho
Jak zrobić zupę pho? Wietnamską zupę pho można przyrównać do polskiego rosołu. Jej nazwa wzięła się od makaronu dodawanego do zupy. Zazwyczaj jest przygotowana na dwa sposoby – z...
Czytaj więcej
Jak zrobić zupę pho?
Wietnamską zupę pho można przyrównać do polskiego rosołu. Jej nazwa wzięła się od makaronu dodawanego do zupy. Zazwyczaj jest przygotowana na dwa sposoby – z wołowiną lub z kurczakiem. W tradycyjnym przepisie na zupę pho należy pamiętać o pokrojeniu mięsa na cienkie plasterki oraz zalewaniu jej bulionem tuż przed podaniem, aby była gorąca. Ciekawostką jest solenie zupy – można doprawiać ją wyłącznie sosem rybnym, ponieważ dodawanie do niej soli jest zakazane.
Wegetariańska zupa pho – przepis dla jaroszów
Zamiast gotować tradycyjny wywar można spróbować zupy pho z warzywami. Tutaj kawałki mięsa zastępują cebule, marchewki i seler. Aby odpowiednio podkreślić smak warzyw należy dodać mniej anyżu niż jest zalecane i zastąpić go większą ilością sosu sojowego.