Zupa pho

Zupa pho

 

Jak zrobić zupę pho?

Wietnamską zupę pho można przyrównać do polskiego rosołu. Jej nazwa wzięła się od makaronu dodawanego do zupy. Zazwyczaj jest przygotowana na dwa sposoby – z wołowiną lub z kurczakiem. W tradycyjnym przepisie na zupę pho należy pamiętać o pokrojeniu mięsa na cienkie plasterki oraz zalewaniu jej bulionem tuż przed podaniem, aby była gorąca. Ciekawostką jest solenie zupy – można doprawiać ją wyłącznie sosem rybnym, ponieważ dodawanie do niej soli jest zakazane.

Wegetariańska zupa pho – przepis dla jaroszów

Zamiast gotować tradycyjny wywar można spróbować zupy pho z warzywami. Tutaj kawałki mięsa zastępują cebule, marchewki i seler. Aby odpowiednio podkreślić smak warzyw należy dodać mniej anyżu niż jest zalecane i zastąpić go większą ilością sosu sojowego.