Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

300 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rozgrzewający i aromatyczny orientalny bulion z makaronem konjac

Składniki

500 g makaron konjac (shirataki)
6 szt. marchew
2 szt. pietruszka
1 szt. korzeń selera
2 szt. cebula
3 l woda
50 g galangal świeży ( korzeń)
2 szt. gwiazdka anyżu
1 szt. cynamon (laska)
2 szt. czosnek ( ząbki)
6 szt. goździki
1 łyżka kolendra ziarna
3 łyżeczka cukier brązowy
6 łyżka sos sojowy
2 szczypta sól
1 szt. małą ostra papryczka ( z pestkami)
3 szt. limonki
1 garść świeża kolendra
2 szt. dymka
8 szt. mięta liście
200 g fasolka edamame ziarno
1 szczypta pieprz czerwony
8 szt. liście curry
1 łyżeczka kumin
1 łyżka olej

Opis wykonania

1. Do nagrzanego do 220 stopni piekarnika wstawiamy na 15 minut obrane i posmarowane olejem warzywa ( 4 szt marchewki, pietruszka, cebula, seler, galangal). 2. Przypieczone warzywa zalewamy wodą. Dodajemy anyż, kumin, goździki, czosnek,cynamon,kolendrę, ostrą papryczkę ( połowa) . Na małym ogniu gotujemy około 4 godzin. Po tym czasie odcedzamy wywar. 3. Do wywaru stopniowo dodajemy i próbujemy sól, brązowy cukier i sos sojowy. 4. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją. 5. Fasolkę edamame gotujemy w osolonej wodzie, Wyjmujemy nasiona ze strąków. 6. Do miski nakładamy makaron. Nalewamy bulion. Dodajemy paski surowej marchewki, wycięte przy pomocy obieraczki do warzyw i fasolkę edamame. Posypujemy liśćmi mięty. liśćmi curry, pokrojoną dymką, kolendrą, pokrojoną ostrą czerwoną papryczkę i czerwonym pieprzem, Smacznego. To idealna opcja na wynos, bo wystarczy zapakować składniki z punktu 6, a w pracy tylko podgrzać bulion i mamy super zdrowy, aromatyczny rozgrzewający posiłek.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Z mięsem lepsza :D !
Radosław
Bardzo zdrowo i smacznie wygląda ta zupa.