Wegańska zupa pho
4 porcje
300 min
Średnie
Rozgrzewający i aromatyczny orientalny bulion z makaronem konjac
Składniki
500 g makaron konjac (shirataki)
6 szt. marchew
2 szt. pietruszka
1 szt. korzeń selera
2 szt. cebula
3 l woda
50 g galangal świeży ( korzeń)
2 szt. gwiazdka anyżu
1 szt. cynamon (laska)
2 szt. czosnek ( ząbki)
6 szt. goździki
1 łyżka kolendra ziarna
3 łyżeczka cukier brązowy
6 łyżka sos sojowy
2 szczypta sól
1 szt. małą ostra papryczka ( z pestkami)
3 szt. limonki
1 garść świeża kolendra
2 szt. dymka
8 szt. mięta liście
200 g fasolka edamame ziarno
1 szczypta pieprz czerwony
8 szt. liście curry
1 łyżeczka kumin
1 łyżka olej
Wegańska zupa pho
Wegańska zupa pho
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Do nagrzanego do 220 stopni piekarnika wstawiamy na 15 minut obrane i posmarowane olejem warzywa ( 4 szt marchewki, pietruszka, cebula, seler, galangal).
2. Przypieczone warzywa zalewamy wodą. Dodajemy anyż, kumin, goździki, czosnek,cynamon,kolendrę, ostrą papryczkę ( połowa) . Na małym ogniu gotujemy około 4 godzin. Po tym czasie odcedzamy wywar.
3. Do wywaru stopniowo dodajemy i próbujemy sól, brązowy cukier i sos sojowy.
4. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
5. Fasolkę edamame gotujemy w osolonej wodzie, Wyjmujemy nasiona ze strąków.
6. Do miski nakładamy makaron. Nalewamy bulion. Dodajemy paski surowej marchewki, wycięte przy pomocy obieraczki do warzyw i fasolkę edamame. Posypujemy liśćmi mięty. liśćmi curry, pokrojoną dymką, kolendrą, pokrojoną ostrą czerwoną papryczkę i czerwonym pieprzem,
Smacznego.
To idealna opcja na wynos, bo wystarczy zapakować składniki z punktu 6, a w pracy tylko podgrzać bulion i mamy super zdrowy, aromatyczny rozgrzewający posiłek.
Komentarze