Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zupa Pho to klasyka wietnamskiej kuchni. Jej mięsna wersja opiera się na bardzo skoncentrowanym mięsnym bulionie, ale tym razem ugotowałem wegetariańską wersję. Pokażę Wam w jaki sposób wydobyć z produktów niemięsnych jak najwięcej charakterystycznego smaku umami.

Składniki

2 l wody
100 g grzybów shitake
70 g brązowych pieczarek
2 marchewki
1 por
2 cebule
1 jabłko
1 kolba kukurydzy
5 cm korzenia imbiru
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka kopru włoskiego
1 łyżeczka kardamonu
3 gwiazdki anyżu
2 laski kory cynamonu
dodatki: makaron ryżowy, podsmażone na patelni tofu, papryczka chili, kiełki fasoli mung, kolendra lub natka pietruszki, limonka

Opis wykonania

Na suchej, mocno rozgrzanej patelni praż i karmelizuj kolejno cebulę, marchew, por, imbir. Dodaj je do garnka z gotującą się wodą.

Następnie na suchej patelni podpraż świeże grzyby shitake – dzięki temu wydobędziesz z nich bardzo ciekawe aromaty. Dorzuć do garnka.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.

Bosh Logo
Bosh

Na tę samą patelnię dodaj klarowane masło i smaż pokrojone w plastry brązowe pieczarki.

Do zupy dodaj pokrojone jabłko, kolbę kukurydzy, łyżeczkę soli i gotuj na płycie grzewczej przez minimum godzinę.

Mniej więcej pół godziny przed końcem gotowania przychodzi czas na przyprawy. Przygotuj laskę cynamonu, goździki, kardamon, anyż, ziarna kolendry i kopru włoskiego. W pierwszej kolejności praż je na gorącej, suchej patelni, to zapewni zupie mnóstwo świetnych aromatów. Następnie wrzuć je do zupy.

Na koniec gotowania warto spróbować wywaru – powinien być bardzo wyrazisty w smaku. W razie potrzeby dodaj soli.

Jak chodzi o dodatki do zupy, to panuje tu duża dowolność, ale podstawa to makaron ryżowy. Koniecznie użyj świeżej zieleniny, np. szczypiorku czy świeżej kolendry. Świetnie pasują kiełki fasoli, grzyby które gotowały się w garze, a także podsmażone na złoty kolor tofu.

Ja polecam jeszcze odrobinę mocniejszy akcent w postaci papryczki chili albo czerwonej cebuli. Na koniec kilka kropel soku z limonki i zupa gotowa do podania!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo fajny przepis, ale jednak wolałem dodać mięso :)
Patrycja Lewandowska
U mnie z dodatkiem jajka :)
Edi
Zrobiłam pierwszy raz sama, ale nie do końca jestem zadowolona. Wiem chyba co źle zrobiłam... Za długo trzymałam w wywarze te wszystkie słodkie przyprawy. Nie wyjęłam ich i na drugi dzień tak rozmiękły, że laska cynamonu, anyż, goździki zwiększyły swoje rozmiary trzykrotnie. Poza tym brakuje mi w tym przepisie sosu rybnego. Naprawdę ma go tu nie być? Ja dodałam na końcu, aby podkręcić smak. Myślę, że następnym razem ta zupa wyjdzie mi już taka jaką znam z wietnamskich restauracji. Ale wyglądała na talerzu bardzo godnie. Mimo wszystko zrobiłam na gościach wrażenie.