Wegetariańska zupa Pho
![Wegetariańska zupa Pho](https://akademiasmaku.pl/storage/7651/conversions/wegetarianska-zupa-pho-4824-single.webp)
4 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wegetariańska zupa Pho
Wegetariańska zupa Pho
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9336/conversions/Cmm2j6nM0rq0nP-thumb.webp)
Na suchej, mocno rozgrzanej patelni praż i karmelizuj kolejno cebulę, marchew, por, imbir. Dodaj je do garnka z gotującą się wodą.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9337/conversions/ZFOxjQiSAV7287-thumb.webp)
Następnie na suchej patelni podpraż świeże grzyby shitake – dzięki temu wydobędziesz z nich bardzo ciekawe aromaty. Dorzuć do garnka.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9338/conversions/bZaT3YwLYahQz9-thumb.webp)
Na tę samą patelnię dodaj klarowane masło i smaż pokrojone w plastry brązowe pieczarki.
Do zupy dodaj pokrojone jabłko, kolbę kukurydzy, łyżeczkę soli i gotuj na płycie grzewczej przez minimum godzinę.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9339/conversions/tFrSHbpVV169xW-thumb.webp)
Mniej więcej pół godziny przed końcem gotowania przychodzi czas na przyprawy. Przygotuj laskę cynamonu, goździki, kardamon, anyż, ziarna kolendry i kopru włoskiego. W pierwszej kolejności praż je na gorącej, suchej patelni, to zapewni zupie mnóstwo świetnych aromatów. Następnie wrzuć je do zupy.
Na koniec gotowania warto spróbować wywaru – powinien być bardzo wyrazisty w smaku. W razie potrzeby dodaj soli.
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/9340/conversions/jgsrNze5pJgXMq-thumb.webp)
Jak chodzi o dodatki do zupy, to panuje tu duża dowolność, ale podstawa to makaron ryżowy. Koniecznie użyj świeżej zieleniny, np. szczypiorku czy świeżej kolendry. Świetnie pasują kiełki fasoli, grzyby które gotowały się w garze, a także podsmażone na złoty kolor tofu.
Ja polecam jeszcze odrobinę mocniejszy akcent w postaci papryczki chili albo czerwonej cebuli. Na koniec kilka kropel soku z limonki i zupa gotowa do podania!
Komentarze