Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wegetariańska zupa Pho

Opis wykonania

Zupa Pho to klasyka wietnamskiej kuchni. Jej mięsna wersja opiera się na bardzo skoncentrowanym mięsnym bulionie, ale tym razem ugotowałem wegetariańską wersję. Pokażę Wam w jaki sposób wydobyć z produktów niemięsnych jak najwięcej charakterystycznego smaku umami.

Wegetariańska zupa Pho - krok 1

Na suchej, mocno rozgrzanej patelni praż i karmelizuj kolejno cebulę, marchew, por, imbir. Dodaj je do garnka z gotującą się wodą.

Wegetariańska zupa Pho - krok 2

Następnie na suchej patelni podpraż świeże grzyby shitake – dzięki temu wydobędziesz z nich bardzo ciekawe aromaty. Dorzuć do garnka.

Wegetariańska zupa Pho - krok 3

Na tę samą patelnię dodaj klarowane masło i smaż pokrojone w plastry brązowe pieczarki.

Do zupy dodaj pokrojone jabłko, kolbę kukurydzy, łyżeczkę soli i gotuj na płycie grzewczej przez minimum godzinę.

Wegetariańska zupa Pho - krok 4

Mniej więcej pół godziny przed końcem gotowania przychodzi czas na przyprawy. Przygotuj laskę cynamonu, goździki, kardamon, anyż, ziarna kolendry i kopru włoskiego. W pierwszej kolejności praż je na gorącej, suchej patelni, to zapewni zupie mnóstwo świetnych aromatów. Następnie wrzuć je do zupy.

Na koniec gotowania warto spróbować wywaru – powinien być bardzo wyrazisty w smaku. W razie potrzeby dodaj soli.

Wegetariańska zupa Pho - krok 5

Jak chodzi o dodatki do zupy, to panuje tu duża dowolność, ale podstawa to makaron ryżowy. Koniecznie użyj świeżej zieleniny, np. szczypiorku czy świeżej kolendry. Świetnie pasują kiełki fasoli, grzyby które gotowały się w garze, a także podsmażone na złoty kolor tofu.

Ja polecam jeszcze odrobinę mocniejszy akcent w postaci papryczki chili albo czerwonej cebuli. Na koniec kilka kropel soku z limonki i zupa gotowa do podania!

Bosch do kuchni