Zupa wiśniowa
Letnia kuchnia na upalne dni to potrawy lekkie i proste w przygotowaniu, szczególną popularnością cieszą się chłodniki – zupy na słodko lub wytrawnie. Jedni ją uwielbiają, inni nie tkną...
Czytaj więcej
Letnia kuchnia na upalne dni to potrawy lekkie i proste w przygotowaniu, szczególną popularnością cieszą się chłodniki – zupy na słodko lub wytrawnie. Jedni ją uwielbiają, inni nie tkną nawet łyżki: zupa owocowa – z wiśni lub truskawek – to wspomnienie z wakacji w dzieciństwie. Znienawidzona lub uwielbiana – obok owocówki nie da się przejść obojętnie.
Z czym podawać zupę owocową
Zupa z wiśni tradycyjnie serwowana bywa jako esencjonalny kompot podawany z makaronem. Słodko-kwaśny smak kompotu wiśniowego zimą można uzyskać z mrożonych owoców lub domowych przetworów. Zupę wiśniową można serwować na ciepło lub schłodzoną. Do czystej zupy wiśniowej można także dodać odrobinę jogurtu lub słodkiej śmietanki – zabielony chłodnik wiśniowy z listkami mięty przyniesie ulgę w największe upały. Aromatyczna słodka zupa wiśniowa serwowana z biszkoptami lub groszkiem ptysiowym posmakuje zwłaszcza dzieciom. W wersji na ciepło podawaj ją z makaronem lub ryżem. Letni smak aromatycznej zupy owocowej na ciepło doskonale podkreśli odrobina cynamonu oraz goździków.