Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zupa wiśniowa z czekoladą, chilli i rozmarynem

Zupa wiśniowa z czekoladą, chilli i rozmarynem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Słodycz połączona z ostrością, wykończona gorzką czekoladą. Idealne połączenie smaku zupy wiśniowej z dzieciństwa z wytrawnym smakiem dorosłości :).

Składniki

1 kg wiśnie
40 g gorzka czekolada 70%
3 łyżka cukier waniliowy
1/2 łyżeczka chilli w płatkach
rozmaryn

Opis wykonania

Wiśnie umyj, wydryluj i przełóż do garnka. Zasyp cukrem i gotuj do momentu aż wiśnie staną się miękkie i puszczą sok. Pod koniec gotowania dodaj połamaną na kawałki czekoladę, chilli w płatkach oraz "listki" rozmarynu. Gotową zupę zmiksuj na gładki krem. Udekoruj płatkami chilli i startą czekoladą. Podawaj ze śmietaną i cynamonowymi grzankami: 3-4 kromki chleba /najlepiej takiego „wczorajszego”/ pokrój w kostkę i przełóż na patelnię. Kiedy się lekko zrumieni, dodaj łyżkę masła, 2 łyżki cukru waniliowego i 1/2 łyżeczki cynamonu. Smaż do pełnego zrumienienia, co jakiś czas mieszając. Czas przygotowania: do 30 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy