Zupa wiśniowa z czekoladą, chilli i rozmarynem
4 porcje
30 min
Łatwe
Słodycz połączona z ostrością, wykończona gorzką czekoladą. Idealne połączenie smaku zupy wiśniowej z dzieciństwa z wytrawnym smakiem dorosłości :).
Składniki
1 kg wiśnie
40 g gorzka czekolada 70%
3 łyżka cukier waniliowy
1/2 łyżeczka chilli w płatkach
rozmaryn
Zupa wiśniowa z czekoladą, chilli i rozmarynem
Zupa wiśniowa z czekoladą, chilli i rozmarynem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wiśnie umyj, wydryluj i przełóż do garnka. Zasyp cukrem i gotuj do momentu aż wiśnie staną się miękkie i puszczą sok.
Pod koniec gotowania dodaj połamaną na kawałki czekoladę, chilli w płatkach oraz "listki" rozmarynu.
Gotową zupę zmiksuj na gładki krem. Udekoruj płatkami chilli i startą czekoladą.
Podawaj ze śmietaną i cynamonowymi grzankami: 3-4 kromki chleba /najlepiej takiego „wczorajszego”/ pokrój w kostkę i przełóż na patelnię. Kiedy się lekko zrumieni, dodaj łyżkę masła, 2 łyżki cukru waniliowego i 1/2 łyżeczki cynamonu. Smaż do pełnego zrumienienia, co jakiś czas mieszając.
Czas przygotowania: do 30 minut.
Komentarze