Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Co to są ujemne kalorie?

Co to są ujemne kalorie?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Czym są kalorie?
  2. Produkty o ujemnych kaloriach
  3. Lody a ujemne kalorie
  4. Ujemne kalorie – podsumowanie

Czy istnieją w naturze produkty zawierające ujemne kalorie, czy jest to chwyt mający na celu wypromowanie kolejnej diety? Co warto wiedzieć o kaloriach i jakie produkty mają ich najmniej? Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Czym są kalorie?

Kaloria to jednostka energii zarówno dostarczonej do organizmu, jak i przez niego wykorzystanej. Wartość energetyczna żywności podawana jest zwykle w kilokaloriach (kcal). Aby dostarczyć swojemu organizmowi energię, musimy spożywać produkty kaloryczne, czyli dające się przetworzyć na energię. Każda komórka w naszym ciele wymaga dostarczenia z zewnątrz energii, dzięki której może wykonywać swoje funkcje życiowe. Ile kalorii powinniśmy zjadać w ciągu dnia? Bardzo ważne jest, aby dbać o dostarczenie kalorii w odpowiedniej ilości. W przeciwnym razie każda nadwyżka kalorii, którą dostarczymy do organizmu w postaci jedzenia, zostanie zmagazynowana w postaci tkanki tłuszczowej.

Nasze zapotrzebowanie kaloryczne zależy od:

  • Płci – kobiety potrzebują mniej energii niż mężczyźni.

  • Wieku – z wiekiem zapotrzebowanie na kalorie się zmniejsza.

  • Masy ciała – osoby mające większą masę mięśniową potrzebują więcej energii.

  • Trybu życia i aktywności fizycznej – osoby aktywne fizycznie potrzebują więcej energii.

Zalecana ilość kalorii ze względu na wiek i płeć:

  • kobiety 19-50 lat: 2 200 kcal

  • kobiety powyżej 51 roku życia: 1 900 kcal

  • mężczyźni 19-50 lat: 2 900 kcal

  • mężczyźni powyżej 51 roku życia: 2 300 kcal

Ujemne kalorie – prawda czy mit?

Coraz częściej można usłyszeć o tak zwanych ujemnych kaloriach. Co to jest? Hasło ujemnych kalorii wiąże się z popularną w ostatnim czasie dwutygodniową dietą odchudzającą. To chwyt marketingowy, stosowany szczególnie w przypadku tzw. „diet cud”, które niewielkim nakładem pracy pomagają uzyskać idealną figurę, co jak już wiadomo jest mitem. Oczywiście nie ma produktów, które zawierałyby ujemny bilans energetyczny. Nie istnieją artykuły spożywcze, które powodują większą stratę energii niż same dostarczają. Warto pamiętać, że zbyt duże ograniczenie kaloryczności jadłospisu prowadzi między innymi do spowolnienia przemiany materii i odwodnienia. Nic nie zastąpi zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej.

Ujemne kalorie - zdjęcie 1

Produkty o ujemnych kaloriach

Nie istnieje taki produkt, który posiadałby wartość kaloryczną wynoszącą mniej niż zero. Ujemne kalorie są więc pojęciem, które wiąże się z niską zawartością kalorii. Produkty należące do grupy „ujemnych kalorii” to najczęściej warzywa i owoce. Produkty te zawierają niski indeks glikemiczny i są bogate w błonnik, natomiast te, które mają wysoki indeks glikemiczny, powodują szybki wzrost poziomu glukozy, a co za tym idzie – wyrzut insuliny i szybkie pojawienie się uczucia głodu. Dlatego też powinniśmy wybierać produkty o niskim indeksie, które są trawione wolniej i dłużej, dzięki czemu mniej kalorii odkłada się w organizmie pod postacią tkanki tłuszczowej. Warto je wprowadzić do codziennej diety. Najlepsze dla nas są oczywiście świeże i nieprzetworzone warzywa, które muszą być trzymane w lodówce. O ich właściwości zdrowotne, smak i zapach zadbają lodówki z technologią Vita Fresh.

Tzw. ujemne kalorie w warzywach

Lista warzyw z niską liczbą kalorii:

  • cukinia – 15 kcal / 100 g

  • zielony ogórek – 15 kcal / 100 g

  • kapusta kiszona – 19 kcal / 100 g

  • kalarepa – 27 kcal / 100 g

  • fasolka szparagowa – 25 kcal / 100 g

  • pomidor – 18 kcal / 100 g

  • seler naciowy – 17 kcal / 100 g

  • sałata – 16 kcal / 100 g

  • szparag – 20 kcal / 100 g

  • bakłażan – 25 kcal / 100 g

Tzw. ujemne kalorie w owocach

Lista owoców z niską liczbą kalorii:

  • truskawki – 32 kcal / 100 g

  • maliny – 28 kcal / 100 g

  • jabłka – 52 kcal / 100 g

  • jagody – 57 kcal / 100 g

  • borówki – 57 kcal / 100 g

  • ananasy – 50 kcal / 100 g

  • brzoskwinie – 39 kcal / 100 g

  • nektarynki – 44 kcal / 100 g

  • śliwki – 46 kcal / 100 g

  • gruszki – 57 kcal / 100 g

Lody a ujemne kalorie

Ujemne kalorie - zdjęcie 2

Jednym z mitów odnośnie ujemnych kalorii jest twierdzenie, że dieta oparta o lody może odchudzać, gdyż zimne lody wymagają większego wydatku energetycznego – by ogrzać jedzenie, które spożywamy do temperatury naszego ciała – niż spożycie ciepłych posiłków. Należy pamiętać, że lody będą zawierały więcej kalorii niż to, co spalamy przy ich spożywaniu. Występują w najróżniejszych wersjach – śmietanowe, z dodatkami czy jogurtowe. W zależności od składu mają różną kaloryczność. Najmniej kalorii mają owocowe sorbety, gdyż nie ma w nich mleka lub śmietany, więc faktycznie zastąpienie lodów śmietankowych sorbetowymi nie odbije się negatywnie na naszej diecie, choć trudno tutaj mówić o ujemnym bilansie energetycznym.

Ujemne kalorie – podsumowanie

Stosowanie diety ujemnych kalorii nie jest dobrym sposobem na walkę ze zbędnymi kilogramami. Spożywanie samych warzyw i owoców bogatych w błonnik nie do końca jest skutecznym rozwiązaniem, ponieważ nasz organizm jest tak skonstruowany, że do prawidłowego funkcjonowania potrzebne mu są różne składniki odżywcze. Zdrowa dieta powinna zawierać zarówno białka, tłuszcze, węglowodany, jak i witaminy oraz makro- i mikroelementy.