- O żurawinie słów kilka
- Żurawina – właściwości odżywcze
- Co leczy żurawina? Właściwości zdrowotne
- Żurawina – owoce, które warto wykorzystać w kuchni
Żurawina to powszechnie znany owoc. Zdecydowanie częściej spotyka się ją w wersji suszonej, jednak bez większych problemów kupisz ją także świeżą. Jej czerwone owoce cenione są za swoje walory smakowe oraz wartości prozdrowotne. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić ją do swojego menu!
O żurawinie słów kilka
Ta niskopienna i wiecznie zielona krzewinka pochodzi z Ameryki Południowej. Rośnie na ziemiach piaszczystych oraz torfowych. Do prawidłowego wzrostu i rozwoju owoców potrzebuje znacznych ilości wody. W Europie żurawina obecna jest od XIX wieku i można ją spotkać na podmokłych, bagiennych terenach i wrzosowiskach. Owoce żurawiny to małe czerwone jagody o długości około 2 cm i średnicy 1 cm. Wielkość oraz intensywność ich zabarwienia może różnić się pomiędzy poszczególnymi odmianami.
Wśród krzewinek wyróżnia się żurawinę wielkoowocową, błotną oraz drobnoowocową. W hodowli stosuje się odmiany żurawiny wielkoowocowej takie jak Ben Lear, Pilgrim, Stevens, Bergman, Bain, McFarlin, Searles, Early Black, Howes, Jumbo. Są to odmiany wcześnie dojrzewające, dzięki czemu owoce nie są zagrożone przymrozkami, które mogłyby je zniszczyć.
W Polsce największe uprawy żurawiny znajdują się na północy kraju. Można również znaleźć je w Sudetach. Owoce żurawiny dojrzewają na przełomie września i października.
Żurawina – właściwości odżywcze
Owoce żurawiny są niezwykle wartościowe. W miąższu znajduje się wiele cennych składników prozdrowotnych, w dużych ilościach. Wśród nich są witaminy A, C, E, potas, selen, luteina oraz beta-karoten. Dodatkowo owoce bogate są w polifenole, które działają antyoksydacyjnie, spowalniają procesy starzenia się i zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. 100 g świeżych owoców dostarcza około 46 kcal. W przypadku suszonej żurawiny jest to około 320–340 kcal w 100 g.
Wybierając żurawinę suszoną, zwróć uwagę na jej skład. Wielu producentów dodaje do niej cukier i olej, by zrównoważyć kwaśny smak i zapobiec sklejaniu się owoców. Sprawia to, że takie owoce są znacznie bardziej kaloryczne. Z tego względu szukaj wersji suszonej bez tych dodatków.
Co leczy żurawina? Właściwości zdrowotne
Dzięki licznym związkom prozdrowotnym żurawina ma właściwości lecznicze – przeciwgrzybiczne, przeciwgorączkowe oraz przeciwbakteryjne. Korzystne działanie obserwowane jest w przypadku układu krwionośnego. Związki zawarte w owocach rozszerzają naczynia krwionośne i zapobiegają powstawaniu zakrzepów.
Zarówno suszona żurawina, jak i świeża znana jest z ochronnego działania na układ moczowy i wspomagania leczenia w przypadku zapalenia pęcherza moczowego. Żurawina w ciąży jest polecana kobietom ze względu na powyższe właściwości. Mogą być one bardziej narażone na spadki odporności, infekcje dróg moczowych i oddechowych oraz tworzenie się zakrzepów.
Żurawina – owoce, które warto wykorzystać w kuchni
Obecnie możliwe jest wykorzystanie owoców żurawiny w różnych formach – surowej, suszonej lub mrożonej. Z powodzeniem wykorzystasz żurawinę w wielu przepisach – zarówno na słodko, jak i na słono.
W wielu sklepach znajdziesz żurawinę liofilizowaną, czyli pozbawioną wody. Występuje ona w postaci całych owoców, plasterków lub proszku. Jest od razu gotowa do spożycia i możesz ją z powodzeniem dodawać do owsianek, puddingów, kremów, musów i deserów. Proszkiem w łatwy sposób zabarwisz przygotowywane danie. Z kolei liofilizowane plasterki posłużą jako dekoracja deseru lub domowej czekolady.
W sklepach i na bazarkach znajdziesz wiele interesujących przetworów i produktów z żurawiną. Są to m.in. konfitury, sosy, nalewki czy syropy. W sklepach dostępne są również herbatki, napary, napoje oraz owoce żurawiny w czekoladzie.
Do czego pasuje żurawina?
Jak wspomnieliśmy, unikatowy smak żurawiny dobrze komponuje się zarówno z deserami, jak i z daniami wytrawnymi.
Jak jeść świeżą żurawinę? Przygotuj aromatyczny sos, który będzie dobrym uzupełnieniem i podkreśleniem różnorodnych gatunków serów. Podaj go jako dodatek do deski serów, tostów, grzanek, smażonego lub grillowanego sera np. oscypka czy camemberta. Sos żurawinowy będzie pasował także jako dodatek do dań z drobiem oraz wołowiną. Polej nim kawałki mięsa, roladki lub zrazy – z pewnością zachwyci Cię to połączenie.
Z kolei żurawinowe konfitury, charakteryzujące się gęstszą konsystencją niż sos, to idealny dodatek do naleśników z serem twarogowym i owocami, wędlin, pasztetów czy pieczonego mięsa (drób, dziczyzna). Konfitury będą dobrze komponowały się z serami dojrzewającymi oraz z pleśniowym.
Nie można zapominać o suszonej żurawinie. Sama w sobie będzie szybką i sycącą przekąską. Jak najbardziej możesz ją wykorzystać również jako dodatek do owsianek, musli, granoli, koktajli, puddingów, keksów czy ciasteczek. Suszone owoce żurawiny możesz dodać np. do ciasta na chleb. W ciekawy sposób urozmaicą jego smak.
Intensywnie czerwone owoce kryją w sobie wiele cennych związków. Żurawinę można wykorzystać w wielu różnych daniach, co umożliwia czerpanie korzyści z jej właściwości.