Jednak nie chodzi tu o podobieństwo nazw. Są to dwa różne produkty. Według niektórych jedna jest marną podróbką, ponieważ nie ma tylu właściwości prozdrowotnych, co druga. Którą kapustę wybrać i jak rozpoznać tą właściwą?
Kapusta kiszona
Kiszenie żywności jest bardzo starą i skuteczną metodą konserwowania żywności. Podczas przechowywania kapusty w odpowiednich warunkach, w wyniku działalności bakterii fermentacji mlekowej, rozkładane są węglowodany obecne w produkcie. Produktem procesu feremntacji jest kwas mlekowy. Przed kiszeniem umieszcza się kapustę w ciemnym miejscu, w celu usunięcia chlorofilu i związków siarkowych. Pozwala to uniknąć nieprzyjemnego zapachu i goryczy gotowej kapusty kiszonej. Następnie kapusta jest szatkowana i mieszana z marchwią oraz przyprawami (solą, pieprzem, kminkiem, liśćmi laurowymi). Później szczelnie się ją zamyka, by bakterie mogły rozpocząć proces fermentacji. Fermentacja wymaga czasu - co najmniej 2 tygodni. Czas fermentacji można wydłużyć w zależności od preferencji smakowych.
Kapusta kwaszona
Z kapustą kiszoną łączy ją jedynie podobny wygląd. Początkowe etapy produkcji są takie same (szatkowanie i ubijanie). Jednak kolejne kroki diametralnie się różnią. Kapusta jest bowiem zalewana octem z dodatkiem cukru, przypraw oraz substancji konserwujących. Kapusta kwaszona nie potrzebuje czasu na fermentację, ponieważ ta nie zachodzi. Kapustę zalaną octem i resztą składników można od razu pakować w worki foliowe lub inne opakowania. Ponieważ fermentacja mlekowa nie zachodzi, w kapuście kwaszonej nie występują cenne dla zdrowia probiotyki.
Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?
W kapuście kiszonej wyodrębniono bakterie takie jak: Leuconostoc, Lactobacillus plantarum i Pediococcus. Są one uznawane za probiotyki i korzystnie wpływają na mikroflorę jelit. Poprawiają procesy trawienia oraz zwiększają odporność organizmu. Przekłada się to na lepsze samopoczucie oraz zdrowie. Według danych Green MedInfo, opracowanych na podstawie aż 200 badań naukowych, ponad 170 schorzeń i chorób powinno być leczone z udziałem probiotyków. Od przeziębień, kataru czy biegunki po atopowe zapalenia skóry i zespół jelita drażliwego. Kiszonki powinny jeść również osoby otyłe lub z nadwagą oraz cierpiące na choroby serca. Według neurologów kapusta kiszona oraz inne kiszonki powinny być spożywane również przez kobiety w ciąży, ponieważ mają one bezpośredni wpływ na zdrowie nienarodzonego dziecka.
Jak kupować kapustę kiszoną?
Przed zakupem dokładnie obejrzyj produkt. Warto poświęcić dłuższą chwilę na zakupy i z wrócić produktem, który korzystnie wpłynie na zdrowie. Kapusta kiszona ma żółty odcień, jest bardzo kwaśna oraz ma intensywny zapach typowy dla produktów fermentowanych. Z kolei kapusta kwaszona jest często biała lub znacznie jaśniejsza niż kiszona, ma intensywny zapach octu i lekko kwaśny smak, zdecydowanie łagodniejszy niż kapusta kiszona. Ponieważ w tym przypadku nie zachodzi fermentacja, do kapusty kwaszonej często dodawane są konserwanty, dlatego zawsze należy czytać skład na opakowaniu.
Kapusta kiszona, dzięki obecności bakterii fermentacji mlekowej, ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu, by w pełni czerpać korzyści z jej jedzenia.