Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szybki i prosty przepis, do którego nie potrzebujesz wielu składników ani specjalnej beczki do kiszenia. Przetwory w słoikach to wygodny sposób na przechowywanie żywności.

Składniki

2 główki kapusty białej
2 marchewki
Kilka suszonych liści laurowych
Kilka ziaren ziela angielskiego
Szczypta pieprzu czarnego i cukru
3-4 łyżki stołowe soli

Opis wykonania

Jeśli nie posiadasz beczki, w której można kisić warzywa na zimę, nie przejmuj się. Nadal możesz przygotować kiszonki w domu – potrzeba do tego jedynie dobrze wyparzonych słoików.

Opis przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj, a marchew zetrzyj na tarce.
  2. Przygotuj dużą miseczkę. Składniki wrzucaj warstwami, a każdą warstwę przesyp przyprawami. 
  3. Następnie całość wymieszaj i odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce.
  4. W międzyczasie wyparz słoiki.
  5. Zawartość naczynia z kapustą jeszcze raz przemieszaj, a następnie nakładaj do słoików, uprzednio częściowo odciskając kapustę z soku.
  6. Kapustę w słoiki dokładnie ubijaj, a gdy zauważysz, że w słoiku jest zbyt dużo soku – odlej część.
  7. Słoiki zakręć i odstaw na około 2-3 tygodnie, najlepiej w ciemne miejsce.

TIP DIETETYCZNY

  • Kiszona kapusta to bogactwo prozdrowotnych składników odżywczych. Mimo że zawiera niewiele więcej niż 10 kcal w 100 g, to znajdują się w niej znaczne ilości witaminy C, siarki, wapnia, magnezu i kwasu foliowego. Jest źródłem przeciwutleniaczy, a także korzystnych dla układu pokarmowego bakterii probiotycznych.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Zrobione, teraz potrzebuje czasu. Na zdrowie :)
Aleksandra Pępek
Przepyszne i zdrowe.
olesia
Wyjątkowa i najlepsza witamina C
fiziowaaa
Rewelacja, już zawsze będę robić z tego przepisu
Długa
Kiszonki są teraz w modzie. Robię od lat.
Lalaxo
Kocham takie domowe przetwory. Aż slinka cieknie!