Kiszona kapusta do słoików
8 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Szybki i prosty przepis, do którego nie potrzebujesz wielu składników ani specjalnej beczki do kiszenia. Przetwory w słoikach to wygodny sposób na przechowywanie żywności.
Składniki
2 główki kapusty białej
2 marchewki
Kilka suszonych liści laurowych
Kilka ziaren ziela angielskiego
Szczypta pieprzu czarnego i cukru
3-4 łyżki stołowe soli
Kiszona kapusta do słoików
Kiszona kapusta do słoików
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jeśli nie posiadasz beczki, w której można kisić warzywa na zimę, nie przejmuj się. Nadal możesz przygotować kiszonki w domu – potrzeba do tego jedynie dobrze wyparzonych słoików.
Opis przygotowania:
- Kapustę poszatkuj, a marchew zetrzyj na tarce.
- Przygotuj dużą miseczkę. Składniki wrzucaj warstwami, a każdą warstwę przesyp przyprawami.
- Następnie całość wymieszaj i odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce.
- W międzyczasie wyparz słoiki.
- Zawartość naczynia z kapustą jeszcze raz przemieszaj, a następnie nakładaj do słoików, uprzednio częściowo odciskając kapustę z soku.
- Kapustę w słoiki dokładnie ubijaj, a gdy zauważysz, że w słoiku jest zbyt dużo soku – odlej część.
- Słoiki zakręć i odstaw na około 2-3 tygodnie, najlepiej w ciemne miejsce.
TIP DIETETYCZNY
- Kiszona kapusta to bogactwo prozdrowotnych składników odżywczych. Mimo że zawiera niewiele więcej niż 10 kcal w 100 g, to znajdują się w niej znaczne ilości witaminy C, siarki, wapnia, magnezu i kwasu foliowego. Jest źródłem przeciwutleniaczy, a także korzystnych dla układu pokarmowego bakterii probiotycznych.
Komentarze