Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kiszona kapusta do słoików

Opis wykonania

Szybki i prosty przepis, do którego nie potrzebujesz wielu składników ani specjalnej beczki do kiszenia. Przetwory w słoikach to wygodny sposób na przechowywanie żywności.

baner reklamowy maszynki do mielenia

Jeśli nie posiadasz beczki, w której można kisić warzywa na zimę, nie przejmuj się. Nadal możesz przygotować kiszonki w domu – potrzeba do tego jedynie dobrze wyparzonych słoików.

Opis przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj, a marchew zetrzyj na tarce.
  2. Przygotuj dużą miseczkę. Składniki wrzucaj warstwami, a każdą warstwę przesyp przyprawami. 
  3. Następnie całość wymieszaj i odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce.
  4. W międzyczasie wyparz słoiki.
  5. Zawartość naczynia z kapustą jeszcze raz przemieszaj, a następnie nakładaj do słoików, uprzednio częściowo odciskając kapustę z soku.
  6. Kapustę w słoiki dokładnie ubijaj, a gdy zauważysz, że w słoiku jest zbyt dużo soku – odlej część.
  7. Słoiki zakręć i odstaw na około 2-3 tygodnie, najlepiej w ciemne miejsce.

TIP DIETETYCZNY

  • Kiszona kapusta to bogactwo prozdrowotnych składników odżywczych. Mimo że zawiera niewiele więcej niż 10 kcal w 100 g, to znajdują się w niej znaczne ilości witaminy C, siarki, wapnia, magnezu i kwasu foliowego. Jest źródłem przeciwutleniaczy, a także korzystnych dla układu pokarmowego bakterii probiotycznych.