Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kiszona kapusta do słoików

Kiszona kapusta do słoików

Opis wykonania

20 min
Łatwe
dla 8 osób

Szybki i prosty przepis, do którego nie potrzebujesz wielu składników ani specjalnej beczki do kiszenia.

Jeśli nie posiadasz beczki, w której można kisić warzywa na zimę, nie przejmuj się. Nadal możesz przygotować kiszonki w domu – potrzeba do tego jedynie dobrze wyparzonych słoików.



Opis przygotowania:



  1. Kapustę poszatkuj, a marchew zetrzyj na tarce.

  2. Przygotuj dużą miseczkę. Składniki wrzucaj warstwami, a każdą warstwę przesyp przyprawami. 

  3. Następnie całość wymieszaj i odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce.

  4. W międzyczasie wyparz słoiki.

  5. Zawartość naczynia z kapustą jeszcze raz przemieszaj, a następnie nakładaj do słoików, uprzednio częściowo odciskając kapustę z soku.

  6. Kapustę w słoiki dokładnie ubijaj, a gdy zauważysz, że w słoiku jest zbyt dużo soku – odlej część.

  7. Słoiki zakręć i odstaw na około 2-3 tygodnie, najlepiej w ciemne miejsce.

TIP DIETETYCZNY



  • Kiszona kapusta to bogactwo prozdrowotnych składników odżywczych. Mimo że zawiera niewiele więcej niż 10 kcal w 100 g, to znajdują się w niej znaczne ilości witaminy C, siarki, wapnia, magnezu i kwasu foliowego. Jest źródłem przeciwutleniaczy, a także korzystnych dla układu pokarmowego bakterii probiotycznych.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - Co wiesz o gotowaniu?

Jajko w koszulce to inaczej?

 Jajko w koszulce to inaczej?