Detoks po świętach, od czego zacząć?

Obłędne smakołyki obecne na świątecznych stołach poddały silną wolę ogromnej próbie.

Ciężko zapanować nad apetytem, gdy wkoło znajduje się tyle pyszności. Podczas rodzinnego świętowania puściły Ci hamulce? Nawet jeśli tak, nie ma się co zamartwiać. Tego co się stało już nie cofniesz, ale za to możesz bez problemu pomóc organizmowi wrócić do najlepszej formy. Wypróbuj nasze sposoby, a poczujesz się znacznie lepiej!

Wróć do jadłospisu sprzed świąt

Bardzo ważne jest aby jak najszybciej wrócić do stałego rytmu dnia i posiłków. To ureguluje przemiany metaboliczne. Nadmiar żywności, który został ze świątecznego stołu, w miarę możliwości zamróź. To czego nie można zamrozić możesz wpleść do jadłospisu lub podzielić się z potrzebującymi. W wielu miastach banki żywności przyjmują żywność pozostałą w domach i dzielą się nią organizując spotkania lub rozdając paczki.

Szklanka wody z sokiem z cytryny

Najkorzystniej wypić ją zaraz po przebudzeniu. Po całej nocy woda przepłuka i oczyści układ pokarmowy. Dodatkowo pobudzi to wątrobę do pracy, która odpowiedzialna jest za usuwanie z organizmu szkodliwych substancji i toksyn. Szklanka wody jest zalecana w dietach bogatych w błonnik. Błonnik wtedy sprawniej wiąże wodę i chroni przed zaparciami i zwolnieniem perystaltyki. Picie wody z cytryną powinno się stać małym, codziennym rytuałem. 

Spożywaj więcej zielonych warzyw

Zawarte w nich witaminy, związki i substancje biologicznie aktywne wykazują działanie antyseptyczne, oczyszczające, odtruwające i wspomagające pracę wątroby oraz regulujące procesy trawienia. Na szczególną uwagę zasługują warzywa takie jak: jarmuż, szpinak, seler naciowy oraz natka pietruszki. Korzeń selera, mimo odmiennej barwy, charakteryzuje się podobnym działaniem. Z warzyw można przygotować soki, koktajle, sałatki oraz zupy.

Płatki owsiane

Owsianka to doskonałe śniadanie po świętach! O ile zostanie przygotowana na płatkach górskich, których nie rozgotujesz w mleku. Dlaczego płatki zbożowe, nie tylko owsiane, ale również żytnie i jaglane, powinno się spożywać w ramach „oczyszczającego” jadłospisu? Płatki te charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, który oczyszcza jelita oraz reguluje ich pracę. Pozwala to niwelować uczucie ciężkości i przejedzenia, a także wzdęcia. Błonnik znany jest również z podkręcania tempa przemian metabolicznych, co jest szczególnie pożądane po świętach spędzonych głównie na siedząco.

Kasza jaglana

Nie bez powodu jest nazywana królową zbóż. Jest lekkostrawna, dlatego nadaje się zarówno na śniadanie jak i na obiad. Usuwa z organizmu nadmiar wilgoci i śluzy. Obfituje w witaminy z grupy B, które wzmacniają pracę jelita grubego oraz żelazo, magnez, fosfor, wapń, potas, krzem i lecytynę. Można ją jeść zarówno na słodko jak i na słono. Sprawdza się jako dodatek do zup, mięs, zapiekanek, farszy i kotlecików.

Nie bój się przypraw

Nic tak nie rozgrzewa jak dobrze dobrana i skomponowana mieszanka ostrych przypraw. Pieprz, zarówno czarny jak i kolorowy, kurkuma, imbir oraz chilli i inne ostre papryki doceniane są za swój niezwykły smak. Jednak nie każdy wie, że doskonale przyspieszają metabolizm i pomagają usuwać złogi z jelit. Po świętach nie żałuj sobie przypraw! Jeśli nie jesteś zwolennikiem tak intensywnych smaków wybierz bazylię, rozmaryn, oregano i miętę.

Jedz zupy

Przygotowane na wywarach warzywnych są doskonałym uzupełnieniem poświątecznego jadłospisu. Niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w witaminy i składniki mineralne, dzięki znacznej ilości dodanych warzyw. Pamiętaj, aby nie rozgotowywać warzyw. Spowoduje to rozłożenie węglowodanów oraz stratę witamin wrażliwych na działanie wysokiej temperatury. W tym przypadku można spokojnie wykorzystać zupy świąteczne takie jak barszcz czy grzybowa. Zamiast zup możesz pić koktajle i soki warzywne. W przypadku tych kupnych koniecznie przeczytaj skład i informacje zawarte na etykiecie.

Podsumowując, warto włączać do codziennego jadłospisu omówione produkty. Odkwaszą i oczyszczą organizm z toksyn co pozytywnie wpłynie na organizm i na osiągane wyniki. Najważniejsze to aby nie ograniczać się tylko do jednego rodzaju pożywienia. Starajcie się bawić przygotowywaniem posiłków. Eksperymentujcie, łączcie różne smaki, nie bójcie się ziół i przypraw. Oczyszczanie i dbanie o swój organizm nie musi być nudne i monotonne!