Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak i do czego można dodawać imbir?

Jak i do czego można dodawać imbir?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Właściwości imbiru
  2. Jak przechowywać imbir?
  3. Jak jeść imbir?
  4. Imbir świeży czy imbir mielony?

Właściwości imbiru i jego aromat są nieocenione. Nie każdy musi być fanem jego intensywnego, wręcz palącego smaku, ale jako przyprawa sprawdza się znakomicie w rozmaitych potrawach. Na tym jego rola się nie kończy. W tym artykule znajdziesz informacje o tym, jak jeść imbir, jakie ma właściwości oraz jak go przechowywać. 

Właściwości imbiru

Imbir właściwości zdrowotne zawdzięcza zawartości witamin C, E, A, K oraz tych z grupy B. Jest również bogaty w kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo oraz potas. Ta niepozorna bulwa to także cenne źródło olejków eterycznych oraz leczniczych żywic. Jaki wpływ na zdrowie człowieka ma imbir?

Właściwości i działanie są bardzo szerokie, przede wszystkim:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwgorączkowe,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwbakteryjne.

Właściwości i działanie imbiru

Zarówno świeży, jak i mielony korzeń tej przyprawy zalecany jest przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Herbata z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz, a więc działa wykrztuśnie. Z innymi dodatkami, takimi jak cynamon, cytryna czy miód wpłynie rozgrzewająco i napotnie na organizm, co pomoże zwalczyć gorączkę w trakcie przeziębienia lub grypy.

Dowiedz się, jak dodawać imbir do herbaty.

Imbir i jego właściwości lecznicze znalazły również zastosowanie w przypadku schorzeń reumatycznych, bólów mięśniowych i zwyrodnieniowych, a także zapalenia stawów. Ten element w codziennej diecie pozwala też na łagodzenie obrzęków w organizmie. Działa moczopędnie, przez co usuwa nadmiar wody nagromadzonej w tkankach.

Za sprawą tego korzenia można wspomóc funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Imbir zwiększa wydzielanie śliny oraz soków żołądkowych i trzustkowych. Działa również żółciopędnie i rozkurczowo oraz likwiduje wzdęcia. Koi bóle menstruacyjne, pomaga zahamować wymioty i biegunkę. Jest często zalecany osobom w trakcie chemioterapii, ponieważ łagodzi mdłości i zwiększa apetyt. Przeżuwanie plasterków tej przyprawy oraz sam jej zapach niweluje objawy związane z chorobą lokomocyjną i morską.

Imbir i jego właściwości są pomocne przy różnych dolegliwościach. Jednak ta przyprawa może wchodzić w interakcje z niektórymi lekarstwami. Dlatego bardzo ważne jest, aby w przypadku zażywania leków lub specjalistycznego leczenia, włączenie jej do diety skonsultować z lekarzem. Przeciwwskazaniami do stosowania imbiru są między innymi schorzenia kardiologiczne, kamica żółciowa, refluks czy wrzody żołądka. Nie powinny go przyjmować również dzieci do 6. roku życia oraz kobiety w ciąży.

Jak przechowywać imbir?

Imbir znajdziesz niemal w każdym sklepie zarówno korzeń, jak i mieloną przyprawę. Świeżą bulwę najlepiej przechowywać w lodówce lub chłodnej spiżarni owiniętą w ręcznik papierowy. Możesz użyć także folię aluminiową. W ten sposób zachowa swoją przydatność do spożycia przez nawet miesiąc, a cieplejszym miejscu – jedynie kilka dni. Przyprawę w proszku trzymaj w szczelnym pojemniku, aby nie zawilgła.

Poznaj sposoby na przechowywanie przypraw.

Jak jeść imbir? 

Zastosowanie imbiru w kuchni daje wiele możliwości. Można go jeść na różne sposoby. Świeży korzeń ma bardzo intensywny i palący smak. Nie każdemu przypadnie do gustu. Jednak zwolennicy ostrych aromatów mogą spożywać go w nieprzetworzonej formie. Jak jeść imbir na surowo? Wystarczy obrać go ze skórki i pokroić w plasterki. W tej postaci idealnie nadaje się do żucia, podobnie jak kandyzowane kostki tej przyprawy. To dobry wybór podczas samochodowych wycieczek, aby pokonać chorobę lokomocyjną.

Imbir jest obowiązkowym składnikiem kuchni azjatyckiej. To element marynat, które towarzyszą rozmaitym mięsom, od drobiu po wołowinę. Dzięki niemu sosy i dipy, na przykład kokosowe czy jogurtowe, także zyskają orientalny charakter. Najlepiej dodawać go na początku gotowania, aby uwolnił jak najwięcej swojego aromatu w wysokiej temperaturze. Dobrym pomysłem jest też podsmażenie na oleju razem z cebulką.

Mielony imbir często znajduje zastosowanie w zupach. Zwłaszcza jesienią odgrywa ważną rolę w kremach z dyni czy marchwi. Na tym jednak nie koniec. Według tradycyjnych receptur imbir dodawało się także do rosołu. Inne potrawy jednogarnkowe, takie jak leczo czy gulasz, również nabierają swojego charakteru wraz ze szczyptą imbiru. Jest on także jednym ze składników pasty i mieszanki przypraw curry.

Mielony imbir

Zobacz ofertę elektrycznych płyt indukcyjnych firmy Bosch.

Napar z tego korzenia można przygotować na różne sposoby. Jednym z nich jest starcie imbiru na tarce i zalanie wrzątkiem. Po kilku minutach należy dodać miód oraz odrobinę mielonego kardamonu lub kurkumy. To prawdziwy eliksir na poprawę przemiany materii. Można również pokroić korzeń w plasterki i gotować razem z cynamonem na małym ogniu przez 15 minut. Tak przyrządzony napar wystarczy wzbogacić cytryną i miodem, a będzie domowym lekarstwem na przeziębienie.

Nie tylko w trakcie grypy dobra jest herbata z imbirem. Warto ją pić każdego dnia w celu profilaktycznego budowania odporności. Do czarnej herbaty wrzuć pokrojony lub starty korzeń. Możesz użyć też przyprawy w proszku. Jedna filiżanka takiej herbaty dziennie to prawdziwa bomba witaminowa.

Herbata z imbirem w żółtym kubku

Mielony imbir to częsty element deserów. Czymże byłby tradycyjny świąteczny piernik bez tego korzennego aromatu? Ta przyprawa dodawana jest też do musów, sorbetów, a nawet puddingów. Nie brakuje też przepisów na kruche ciasteczka z imbirem. Sprawdzą się w roli podwieczorku, nie tylko podczas zimowych świąt.

Imbir świeży czy imbir mielony?

W internecie można znaleźć wiele zapytań o to, jak najlepiej spożywać imbir albo w jakiej postaci dodać go do herbaty. Tutaj zasady dyktują indywidualne preferencje, jednak niekiedy świeży korzeń jest lepszym wyborem niż mielona przyprawa. Na przykład plasterki lub starty kawałek bulwy będą intensywniejsze. Dzięki temu uzyskasz właściwości rozgrzewające. Taka forma sprawdzi się więc w herbacie lub naparach. Z kolei do marynat i sosów bez wahania możesz użyć imbiru w proszku.

W niektórych sklepach dostępna jest także wersja kandyzowana oraz marynowana. Ta pierwsza jest doskonałą przekąską dla fanów ostrzejszych smaków. Z kolei druga forma znajduje swoje miejsce w daniach japońskich. Stosuje się ją przy jedzeniu sushi w celu oczyszczania kubków smakowych.

Niezawodnym przyjacielem kuchni jest imbir. Właściwości i aromat w każdej postaci zapewniają wiele możliwości kulinarnych, a są pyszne i zdrowe.