Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Domowy makaron własnej roboty – przepis

Domowy makaron własnej roboty – przepis
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Ciasto na makaron – czego potrzebujemy?
  2. Jak zrobić domowy makaron krok po kroku?
  3. Makaron własnej roboty z bajecznymi kształtami
  4. Jak wysuszyć domowy makaron?
  5. Przechowywanie domowego makaronu

Świeży, jędrny i sprężysty – taki powinien być idealny, domowy makaron. Chociaż jego przygotowanie jest czasochłonne, to nie wymaga użycia siły. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w dobrej jakości składniki oraz robot planetarny z przystawką do makaronu. 

Ciasto na makaron – czego potrzebujemy?

Domowy makaron to nic trudnego! Aby go zrobić wystarczy kilka składników i są to produkty, które każdy ma w kuchni na co dzień. Jeśli zdecydujemy się na własnoręczne przyrządzenie makaronu, warto przygotować go w większej ilości. Na pewno się nie zmarnuje, bo można go przechowywać dość długo, a poza tym to bardzo uniwersalny produkt. Sprawdzi się idealnie do wielu dań, np. rosołu, spaghetti bolognese, spaghetti carbonara czy lasagne w różnych odsłonach. Do przygotowania domowego makaronu potrzebne będą składniki:

  • mąka z wysoką zawartością glutenu (typu 00, najlepiej włoska),

  • prawdziwe, wiejskie jajka lub te z chowu ekologicznego,

  • woda mineralna (pozbawiona wysokiej zawartości kamienia),

  • odrobina oliwy z oliwek,

  • sól himalajska.

Makaron jajeczny wymaga dodatkowo użycia 2 żółtek więcej niż makaron swojski – ogólna zasada brzmi: na 100 gram mąki dodajemy 1 całe jajko. Ciasto wymaga porządnego wyrobienia – ręcznie nie jesteśmy w stanie odpowiednio go wyrobić, niezbędna jest tu pomoc robota planetarnego z odpowiednią przystawką. Świetnie sprawdzi się robot planetarny Bosch, który wyposażony jest w przystawki do domowego makaronu typu lasagne i tagliatelle, czy nasadkę do makaronu spaghetti.

Jak zrobić domowy makaron krok po kroku?

Jak zrobić domowy makaron? - zdjęcie 1

Jak przygotować makaron własnej roboty? W Akademii Smaku pokażemy krok po kroku, jak zrobić makaron w domu:

  1. Do misy robota planetarnego dodajemy 300 g mąki, 3 jajka, łyżkę oliwy z oliwek i szczyptę soli (ewentualnie 2 dodatkowe żółtka, jeśli ma to być makaron jajeczny). Włączamy program do wyrabiania ciasta – im dłużej wyrabiane jest ciasto, tym lepiej gluten łączy wszystkie składniki. Używamy końcówki typu hak do makaronu.

  2. Gdy wszystkie składniki się połączą, wkładamy je na godzinę do lodówki.

  3. Schłodzone ciasto dzielimy na części i za pomocą przystawki do makaronu Bosch wałkujemy kilkukrotnie, aż ciasto będzie miało 1-2 mm grubości, po czym odkładamy je do wysuszenia.

  4. Proces suszenia makaronu można przyspieszyć, dzięki umieszczeniu go w piekarniku. Pokrojony makaron należy suszyć przez około godzinę w temperaturze 50°C.

  5. Wysuszone ciasto zwijamy w rulonik i tniemy na drobne kawałeczki; gotujemy w osolonej wodzie około 3-4 minuty.

Makaron własnej roboty z bajecznymi kształtami

Rodzajów makaronu jest mnóstwo – spaghetti, penne, lasagne, farfalle czy tagliatelle. Nie wiesz, jak zrobić domowy makaron w kształcie tagliatelle, spaghetti albo lasagne? Wystarczy skorzystać ze specjalnej przystawki do makaronu PastaPassion, integralnej z robotami planetarnymi marki Bosch. Przystawki do makaronu w formie 5 nakładek pozwalają przygotować idealnie dopasowany makaron do konkretnego dania, np. grube nitki do pasty, podłużne rurki do sosów czy też małe krążki do sałatek. Makaron stwarza mnóstwo możliwości do przygotowania w domu ekspresowych, ale równocześnie pełnych smaku dań. Jest składnikiem, który szybko się nie znudzi.

Jak zrobić domowy makaron? - zdjęcie 2

Jak wysuszyć domowy makaron?

Aby przechowywać domowy makaron, należy dokładnie wysuszyć zagniecione i pokrojone w paski ciasto. Surowy makaron należy pozostawić przez 24-48 h na suchej ściereczce, kilkukrotnie zmieniając strony suszenia. Makaron do suszenia trzeba mocniej przesypać mąką, aby się nie sklejał. Alternatywą dla suszenia jest użycie piekarnika z termoobiegiem 4D w temperaturze około 50°C i pozostawienie w nim makaronu przez 60-70 minut. Im lepiej wysuszony jest makaron, tym dłużej można go przechowywać.

Przeczytaj: Jak wysuszyć domowy makaron?

Przechowywanie domowego makaronu

Bardzo dobrze wysuszony makaron można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku miesięcy. Z kolei ugotowany makaron należy włożyć do lodówki w szczelnie zamykanym pojemniku – będzie się nadawał do spożycia przez 3-5 dni (aby się nie sklejał, można dodać 1-2 łyżeczki oleju lub oliwy. W czym przechowywać domowy makaron? Pojemniki do przechowywania makaronu powinny być przede wszystkim szczelnie zamykane, wykonane z wysokiej jakości tworzyw (plastikowe, szklane, ceramiczne).

Domowy makaron własnej roboty jest łatwy w przygotowaniu i stwarza mnóstwo możliwości. Można łączyć go z przeróżnymi dodatkami tworząc ciągle nowe dania, a z takim pomocnikiem jak robot kuchenny, jego przygotowanie staje się dziecinnie proste!