Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak poprawić odporność w okresie jesienno-zimowym?

Jak poprawić odporność w okresie jesienno-zimowym?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co wpływa na osłabienie odporności?
  2. Żywność, która wzmacnia odporność
  3. Inne sposoby na poprawę odporności

Jak rodzić sobie w takich warunkach i zapobiegać grypie i przeziębieniom? Co skutecznie wzmocni i poprawi odporność organizmu?

Układ odpornościowy chroni organizm przed infekcjami i stanami zapalnymi przez całą dobę. Drobnoustroje atakują organizm niezależnie od pory czy warunków zewnętrznych, dlatego nawet chwilowe osłabienie i zachwianie równowagi może objawić się chorobą. Aby do tego nie dopuścić należy wspierać prawidłową pracę układu immunologicznego i jego mechanizmów obronnych. 

Co wpływa na osłabienie odporności?

Zanim zaczniesz wzmacniać organizm musisz wiedzieć co wpływa na osłabienie odporności. Eliminując ewentualne błędy i złe nawyki szybciej i skuteczniej poprawisz pracę całego układu immunologicznego, a co za tym idzie łatwiej będzie zapobiegać przeziębieniu i grypie. Ryzyko infekcji znacznie wzrasta, gdy dojdzie do nadmiernego wychłodzenia lub przegrzania organizmu. Inne czynniki powodujące osłabienie to brak higieny, przewlekły stres i przemęczenie, długotrwałe przyjmowanie antybiotyków, a także niedobór snu, urazy oraz zabiegi chirurgiczne. Niekorzystny wpływ będą miały również papierosy, alkohol i zła dieta, oparta na produktach wysoko-przetworzonych.

Żywność, która wzmacnia odporność

Warzywa i owoce

Są bogatym źródłem witamin i przeciwutleniaczy, które regulują oraz wspomagają prawidłową pracę układu immunologicznego. Szczególnie należy zwiększyć spożycie tych zawierających witaminę C oraz betakaroten. Ponieważ betakaroten ma właściwości barwiące, w uproszczeniu można założyć, że chodzi o warzywa i owoce posiadające żółte, pomarańczowe i czerwone zabarwienie np. papryka, marchew, acerola, owoce dzikiej róży, porzeczki, dynia, pomidory, cytrusy itd. Cennym i jednym z najbardziej zasobnych w wit. C produktów jest natka pietruszki, dlatego warto jeść ją częściej niż raz na tydzień w postaci dodatku do rosołu. Natka świetnie komponuje się z rybami, owocami morza i makaronami, a dodatkowo kilka gałązek znacznie podniesie wartość zielonego koktajlu.

Miód

Udowodniono, ze miód działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Z tego powodu często nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Miód nie tylko zapobiega infekcjom, ale gdy już dojdzie do zakażenia przyspiesza proces leczenia. Należy pamiętać, że miód traci swoje cenne właściwości w podwyższonej temperaturze (powyżej 42 stopni C, dlatego powinien być spożywany na surowo lub rozpuszczony w letniej wodzie). Miód ze względu na znaczną zawartość węglowodanów prostych jest produktem wysokokalorycznym i nie należy spożywać go w nadmiarze.

Czosnek, imbir, chili i kurkuma

Wymienione przyprawy podobnie jak miód uznawane są za naturalne antybiotyki. Wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne oraz rozgrzewające, dzięki czemu skutecznie wzmacniają obronę przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Najsilniejsze działanie mają w postaci świeżych produktów. Ich działanie można wzmocnić łącząc między sobą lub dodając sok z cytryny do potrawy bądź koktajlu z ich dodatkiem. Podczas przeziębienia można przygotować napój z miodu, imbiru z sokiem z cytryny, który ekspresowo stawia na nogi.

Kiszonki

Kapusta, ogórki, buraki, ale również i woda z kiszenia oraz zakwas buraczany. W wyniku naturalnie zachodzącej fermentacji kwasu mlekowego powstają związki o działaniu prozdrowotnym, a witaminy i substancje odżywcze zawarte w wymienionych produktach są znacznie lepiej przyswajalne przez organizm. Bakterie kwasu mlekowego wpływają na skład flory jelitowej, która również bierze udział w obronie organizmu przed infekcjami.

Jogurt naturalny

Nabiał zaliczany jest do produktów wychładzających organizm i zaleca się zmniejszenie jego spożycia w okresie zimowym. Jednak jogurt, tak jak kiszonki, jest źródłem żywych kultur bakterii fermentacji mlekowej, wzmacniających odporność. Dlatego również i on powinien znajdować się w jadłospisie poprawiającym odporność.

Inne sposoby na poprawę odporności

Regularna aktywność fizyczna pozytywnie wpływa na pracę układu immunologicznego. Nie należy z niej rezygnować tylko dlatego, że za oknem jest ciemno i zimno. Dodatkowo ruch na świeżym hartuje organizm i równocześnie zmniejsza ryzyko zachorowania. Innymi sposobami na hartowanie organizmu jest spanie przy otwartym oknie oraz naprzemienne polewanie się ciepłą i zimną wodą. W okresie grzewczym przy szczelnie zamkniętych oknach bakterie i wirusy mają optymalne warunki rozwoju. Pamiętaj o regularnym przewietrzaniu pomieszczeń. Świeże, zimne powietrze zahamuje rozwój drobnoustrojów, a dzięki cyrkulacji zostaną „wyproszone” z twojego domostwa. Nie zapominaj o odpoczynku i regeneracji po całym dniu pracy, tym bardziej jeśli jesteś w niej narażony na silny stres. Tylko wypoczęty i zregenerowany organizm może skutecznie bronić się przed atakiem drobnoustrojów. Profilaktyka przeziębień obejmuje także dbałość o odpowiednią długość i jakość snu.