Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jakie przyprawy i zioła do mięsa?

Jakie przyprawy i zioła do mięsa?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak przyprawić drób?
  2. Jakie zioła do wieprzowiny?
  3. Jakie przyprawy do wołowiny?
  4. Co dodać do dziczyzny?
  5. Jak przyprawić rybę?
  6. Czym doprawić owoce morza?

Jak podkreślić smak potraw i wydobyć z nich to, co najlepsze? Jest na to prosty sposób – przyprawy. W każdej kuchni są niezbędne. Stosuje się je zarówno do warzyw, jak i do mięs.

Zioła i przyprawy korzystnie wpływają na smak oraz zapach, podnoszą wartość odżywczą potraw i ułatwiają trawienie. Ważne jest stosowanie przypraw w taki sposób, by wzmocnić smak i aromat mięsa, a nie go zniszczyć. Jakie przyprawy pasują do poszczególnych rodzajów mięsa?

Jak przyprawić drób?

Przyprawy do drobiu należy stosować do nacierania mięsa przed duszeniem, pieczeniem, smażeniem czy też grillowaniem.

Kurczak

Mięso z kurczaka najlepiej smakuje, jeśli wcześniej je zamarynujemy. Do wyboru mamy marynaty tradycyjne z dodatkiem ziół (rozmarynu czy tymianku) lub orientalne, z domieszką przypraw takich jak kolendra, kumin czy imbir.

Indyk

Mięso z indyka można wzbogacić aromatem przypraw tradycyjnych (sól, pieprz, czosnek granulowany), ostrych (ostra papryka, chili) oraz słodkich (miód, imbir, cynamon).

Kaczka

Mięso z kaczki doskonale sprawdzi się na wykwintne, eleganckie danie. Najlepszym sposobem na przygotowanie aromatycznej, pieczonej kaczki jest zamarynowanie jej w odpowiednich przyprawach – cząber, majeranek, słodka papryka i czosnek świetnie spiszą się w tej roli.

Przyprawy do mięsa - zdjęcie 1

Jakie zioła do wieprzowiny?

Schab pieczony

Pieczony schab to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Może być podawany na ciepło i na zimno. Schab może z powodzeniem zastąpić wędlinę ze sklepu. Ważne, aby mięso było dobrze przyprawione. Doskonale sprawdzi się następujący zestaw przypraw: majeranek, czosnek, słodka papryka, rozmaryn lub tymianek.

Schabowe

Kotlet schabowy to najpopularniejsza potrawa kuchni polskiej. Jak przygotować idealny kotlet? I w tym przypadku nie bez znaczenia jest dobór odpowiednich przypraw. Sprawdzonym rozwiązaniem będzie tradycyjny kwartet – sól, pieprz, czosnek i liść laurowy.

Karkówka

Kruchą karkówkę uzyskasz, marynując ją przez kilka godzin przed pieczeniem lub grillowaniem. Marynaty mogą być przeróżne. Smak mięsa podkreśli marynata z miodem, musztardą i aromatycznymi ziołami – rozmarynem, tymiankiem, jałowcem oraz kolendrą.

Szaszłyki

Kolorowe szaszłyki z dodatkiem mięsa to doskonała przekąska lub dodatek obiadowy. Kluczem dobrego smaku potrawy są nie tylko dobrej jakości, świeże składniki, ale i aromatyczne przyprawy. Do wyboru mamy: tymianek, rozmaryn, oregano, słodką i ostrą paprykę, a także kumin.

Przyprawy do mięsa - zdjęcie 2

Bekon

Pieczony na chrupiąco bekon jest doskonałym dodatkiem do różnych dań oraz samodzielną przekąską. Ma bardzo charakterystyczny smak, który nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. Przed smażeniem można go delikatnie oprószyć słodką papryką.

Jakie przyprawy do wołowiny?

Steki

Sekret idealnego steku tkwi w przyprawach. Mięso dopraw czosnkiem, solą, pieprzem (najlepiej ziarnistym, świeżo zmielonym) i oliwą z oliwek.

Przyprawy do mięsa - zdjęcie 3

Burgery

Soczyste, pyszne kotlety z mielonej wołowiny zyskają na smaku, gdy je odpowiednio doprawisz. Oprócz soli i pieprzu może to być zestaw Twoich ulubionych przypraw. Dobrze sprawdzą się na przykład kmin rzymski, kolendra, papryka, tymianek, rozmaryn, gorczyca, goździki, cynamon, czosnek, kminek i anyż.

Gotowana wołowina

Gotowane mięso wołowe dobrze komponuje się z takimi dodatkami jak liść laurowy, pietruszka, pieprz oraz ziele angielskie.

Cielęcina

Cielęcina to bardzo delikatne i wykwintne mięso. Aby cielęcina zyskała niepowtarzalny smak oraz aromat, należy wzbogacić ją ziołami i przyprawami. Poza solą i pieprzem może to być lubczyk, tymianek, oregano lub estragon.

Co dodać do dziczyzny?

Sarna

Potrawy przyrządzane z dziczyzny nie mogą obyć się bez odpowiednich ziół i przypraw, które nadają im wyrazisty smak i zapach. W przypadku sarniny wskazane jest przygotowanie marynaty na bazie wina oraz owoców jałowca.

Przyprawy do mięsa - zdjęcie 4

Dzik

Z mięsem dzika najlepiej komponuje się cebula, cząber, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, rozmaryn i ziele angielskie.

Jeleń

Jeżeli chcemy zachwycić naszych gości doskonale przyrządzonym mięsem jelenia, potrzebne będą przyprawy takie jak jałowiec, cząber, oregano oraz liść laurowy. Nadają one potrawom z dziczyzny specyficzny, korzenny aromat.

Jak przyprawić rybę?

Łosoś

Jak przyprawić łososia, by wydobyć jego naturalny smak? Ten gatunek ryby najczęściej podaje się z solą i pieprzem cytrynowym. Można go doprawić także ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne, bazylią, mieloną papryką i czosnkiem.

Przyprawy do mięsa - zdjęcie 5

Pstrąg

Świeży pstrąg z masłem, czosnkiem, aromatycznym rozmarynem i cytryną to jeden ze smaczniejszych sposobów na rybę.

Śledź

Wariacji na temat śledzi jest mnóstwo. Jeśli znudziły Ci się śledzie w oleju, przygotuj śledzie w marynacie z ziół takich jak lubczyk, oregano, tymianek, natka pietruszki, koperek, pieprz cytrynowy i oliwa z oliwek.

Dorsz

Dorsz to ryba o delikatnym smaku. Do jego doprawienia doskonale sprawdzą się pieprz cytrynowy, koperek, bazylia i rozmaryn. A jeżeli lubisz wyraźne smaki i mocne aromaty, zdecydowanie polecam eksperymenty z kuchnią orientalną. Przygotuj dorsza w marynacie sezamowej z mocną nutą imbiru i świeżej mięty.

Węgorz

Rozmaryn nadaje rybie musztardowego posmaku. Dla przełamania można połączyć go z cytrusami lub pieprzem cytrynowym. Podobnie jak majeranek, najlepiej przyprawiać nim tłuste ryby, takie jak węgorz.

Czym doprawić owoce morza?

Przyprawy do mięsa - zdjęcie 6

Krewetki

Krewetki są smaczne w najprostszej formie – podsmażone na patelni z dodatkiem czosnku, natki pietruszki, chili i białego wina.

Kalmary

Często podawane w postaci smażonych krążków po wcześniejszym obtoczeniu ich w mące oraz nucie soli i chili.

Kraby

Kraba najlepiej podawać z sokiem cytryny oraz świeżą kolendrą, która świetnie wydobywa delikatny smak mięsa tego skorupiaka.

Przegrzebki

Przegrzebki to rarytas wśród owoców morza. Można je smażyć, piec, grillować, zapiekać i gotować. Marynata z przypraw służy podkreśleniu ich smaku. Doprawione czosnkiem, oliwą, skórką cytrynową oraz bazylią, a w wersji egzotycznej – z sosem sojowym, imbirem, chilli i sezamem smakują wybornie.