Jak zrobić domową kiełbasę

Jak zrobić domową kiełbasę

Wszyscy lubimy dobrą kiełbasę. Niestety obecnie coraz trudniej jest kupić takie produkty w przeciętnym sklepie, a nawet jeżeli są dostępne, to sporo kosztują. Prawdziwa, swojska, pachnąca wędzonką kiełbasa jest naturalna, z najwyższej jakości składników i bez żadnych polepszaczy i konserwantów. Sprawdź, jak zrobić domową kiełbasę z wykorzystaniem akcesoriów dostępnych w każdej domowej kuchni. Jedyne z czego tak naprawdę musisz skorzystać to maszynka do mielenia lub robot kuchenny wyposażony w specjalną przystawkę.

Jak zrobić kiełbasę?

Nie ma nic lepszego niż domowa wędzona kiełbasa. Okazuje się, że to, co w sklepie jest tak drogie czy wręcz luksusowe, możesz przygotować własnoręcznie w swojej kuchni. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w maszynkę do mielenia mięsa Bosch ProPower, która z łatwością radzi sobie z przetwarzaniem dużych ilości żywności w bardzo krótkim czasie. Poza maszynką potrzebne będzie oczywiście dobrej jakości mięso, bo tylko z najlepszymi składnikami przygotujesz samodzielnie prawdziwy mięsny przysmak.

Składniki na domową kiełbasę swojską

Do przygotowania swojskiej kiełbasy potrzebne będzie kilka rodzajów mięsa:

  • mięso z łopatki,

  • szynka,

  • boczek,

  • opcjonalnie podgardle.

Samodzielnie jednak zadecyduj o tym, jakie dokładnie mają być proporcje składników, a także jak kiełbasę doprawić, by była dopasowana do Twoich indywidualnych preferencji. Najczęściej korzysta się z soli, pieprzu i czosnku. Przy czym na jeden kilogram mięsa stosuje się zwykle 15 g soli, 10 g czosnku granulowanego i 5 g czarnego pieprzu.

Na każdy kilogram mięsa konieczne będzie również przygotowanie około 1 metra cienkich jelit wieprzowych.

Mięso na kiełbasę w pierwszej kolejności należy zmielić z pomocą maszynki do mielenia lub robota kuchennego z przystawką do mielenia mięsa. Do kiełbasy używamy sitka o grubych oczkach.

Przygotowujemy również zaprawę, składającą się z wody i przypraw, takich jak liście laurowe, gorczyca, ziele angielskie, ocet i cukier. Całość gotujemy i odcedzamy przyprawy.

Następnie do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy zgodnie z podanymi wyżej proporcjami, dodajemy chłodną zalewę i wyrabiamy przez dość długi czas dłońmi.

Na sam koniec nabijamy masą jelita, przygotowane zgodnie z instrukcjami z opakowania. Tak przygotowaną kiełbasę można zaparzyć, wędzić, gotować lub przechować przez niezbyt długi czas w lodówce.

Przepis na białą kiełbasę

domowa biała kiełbasa, przepis na domową kiełbasę

Białą kiełbasę przyrządza się bardzo podobnie jak kiełbasę swojską, jednak nie wędzi się jej, a parzy w wodzie o odpowiedniej temperaturze. Kiełbasa biała ma również charakterystyczny dla niej zestaw przypraw, na które składają się:

  • czosnek – 1 ząbek na 1 kg mięsa

  • majeranek – ½ łyżki na 1 kg mięsa

  • pieprz – ½ łyżeczki na 1 kg mięsa

  • sól – 22 g na 1 kg mięsa

Jak przyprawić domową kiełbasę? Praktyczna lista

Jeżeli szukasz inspiracji na zestawienie spisu przypraw potrzebnych do przyrządzenia smakowitej domowej kiełbasy, dobrym punktem wyjścia będzie poniższa lista. W miarę czasu i wraz z nabraniem doświadczenia, możesz zacząć korzystać z przeróżnych przypraw wedle własnego uznania.

  • sól peklowa

  • pieprz czarny

  • pieprz biały

  • ziarna gorczycy

  • czosnek świeży lub granulowany

  • ziele angielskie

  • cukier

Ilość przypraw zawsze warto obliczyć na 1 kg masy mięsa, ale tak naprawdę tylko sól musi być odmierzona bardzo precyzyjnie i warto zapamiętać, że używamy jej od 15 do ok 20 g na 1 kg mięsa.

Jak zrobić kiełbasę krok po kroku?   

Przygotowanie kiełbasy w domu można podzielić na kilka prostych kroków:

  1. Zmiel mięso w maszynce, najlepiej z pomocą maszynki Bosch z zamontowaną końcówką o grubszych oczkach.

  2. Zmielone mięso połącz z przyprawami i wodą.

  3. Masę wyrabiaj dość długo, aż stanie się jednolita i zwarta.

  4. Warto wykonać test smaku, np. poprzez usmażenie małej porcji masy na natłuszczonej i gorącej patelni.

  5. Jelita oczyść i przygotuj zgodnie z instrukcjami z opakowania.

  6. Jelita nadziej mięsnym farszem, a na koniec kiełbasę poddaj właściwej obróbce termicznej, np. parzeniu lub wędzeniu.

domowa kiełbasa, domowa kiełbasa przepis

Nadziewarka do kiełbasy czy maszynka do mielenia?

Do przygotowania domowej swojskiej kiełbasy nie trzeba mieć specjalnej nadziewarki, która jest najczęściej stosunkowo trudna w obsłudze. Wystarczy prosta w użyciu nakładka do maszynki do mielenia, którą zamontujesz jako akcesorium w maszynkach marki Bosch. W ten sposób nadziejesz jelita mięsem prosto i szybko. Warto wiedzieć, że maszynki Bosch przeznaczone do domowego użytku dużo łatwiej się obsługuje, a także „wybaczają” one wiele błędów, które w przypadku użycia nadziewarki mogą zakończyć się małą katastrofą. Co więcej, maszynka daje dużo więcej praktycznych funkcji niż nadziewarka i z jej pomocą możesz np. mielić orzechy, kawę, a nawet szatkować warzywa.

Wędzenie domowej kiełbasy    

Obróbka termiczna świeżo przygotowanej kiełbasy również z powodzeniem może zostać przeprowadzona w domowych warunkach. Kiełbasa swojska powinna być uwędzona. Sprowadza się to do odstawienia gotowych pętek na kilka godzin, aby przeschły. Następnie należy taką kiełbasę wędzić przez 7-9 godzin w temperaturze około 50-60°C. Dokładny czas wędzenia zależy jednak od wielu czynników i dlatego podany może być w tym artykule tylko w przybliżeniu. Najprościej mówiąc, do optymalnego czasu dojdziesz metodą prób i błędów, by efekt końcowy najbardziej odpowiadał Twoim indywidualnym preferencjom.

Alternatywą dla wędzenia może być wekowanie kiełbasy w słoikach, co pozwoli na jej łatwiejsze i dłuższe przechowywanie. Wystarczy, że surową kiełbasę umieścisz ściśle w szczelnie zamkniętym słoiku, a następnie zapasteryzujesz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C. Dla pewności warto następnego dnia powtórzyć pasteryzację w taki sam sposób.

Domowa kiełbasa, tak jak przetwory z sezonowych owoców i warzyw, jest niesamowitym rarytasem i nic nie będzie smakowało lepiej niż produkty własnej produkcji, w które włożyliśmy nie tylko najlepszej jakości składniki, ale też własny czas i serce.