- Truskawki – kcal i właściwości
- Sezon na truskawki – kiedy?
- Co zrobić z truskawek?
- Makaron i pierogi z truskawkami – smaczna propozycja na obiad
- Koktajl i kompot z truskawek
- Jak przechowywać truskawki?
Truskawki cieszą się ogromną popularnością ze względu na swój wyjątkowy smak i wartości odżywcze. Są tak pyszne, że nie potrzebują żadnych dodatków. Oczywiście, te niskokaloryczne owoce bogate w witaminę C można wykorzystać naprawdę na wiele sposobów. Poznaj pomysły na wykorzystanie truskawek oraz dowiedz się, dlaczego warto je jeść.
Truskawki – kcal i właściwości
Truskawki są nie tylko smaczne, ale również cenne pod względem zawartości witamin, składników mineralnych oraz związków prozdrowotnych. W miąższu truskawek obecne są witaminy A i C, foliany, antocyjany, potas, mangan oraz błonnik pokarmowy w formie pektyn. Wymienione składniki wpływają na właściwości truskawek.
Witamina C oraz antocyjany wspierają odporność oraz wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Błonnik pokarmowy oraz mangan obniżają stężenie złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz regulują pracę układu pokarmowego.
Truskawki ze względu na niski indeks glikemiczny mogą być spożywane również przez diabetyków i osoby z insulinoopornością. Kolejną zaletą truskawek jest ich niska kaloryczność oraz wysoka sytość. Docenią to szczególnie osoby na diecie odchudzającej.
Ile kalorii mają truskawki w 100 g?
Truskawki należą do jednych z najmniej kalorycznych owoców. 100 g truskawek dostarcza zaledwie 33 kcal. Jest to około 3 razy mniej kcal niż w takiej samej ilości banana oraz 2 razy mniej niż w przypadku 100 g jabłek, czereśni, mango lub kiwi.
Truskawki – właściwości:
- niskokaloryczne i o niskim indeksie glikemicznym,
- wspierają odporność,
- wspomagają trawienie,
- obniżają stężenie złego cholesterolu,
- działają przeciwzapalnie i antynowotworowo.
Podsumowując – czy truskawki są zdrowe? Zdecydowanie tak! Pamiętaj jednak, by kupować je w odpowiednim okresie.
Sezon na truskawki – kiedy?
Polskie truskawki zazwyczaj pojawiają się na targach i straganach na przełomie maja i czerwca. W danym roku termin pojawienia się owoców może się różnić w zależności od odmiany i warunków pogodowych. Najpopularniejsze odmiany truskawek owocują zazwyczaj do połowy lipca. Wśród hodowców aktualnie popularność zyskują odmiany powtarzające owocowanie, dzięki czemu truskawki można zbierać do końca lata.
Poza sezonem w sklepach dostępne są truskawki pochodzące z importu, najczęściej z Hiszpanii.
Co zrobić z truskawek?
Te delikatne owoce kryją w sobie ogrom smaku i aromatu. Doskonale smakują na surowo bez żadnych dodatków. Jednocześnie są niezwykle uniwersalne i można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Najczęściej wykorzystuje się je do przygotowania deserów. Co zrobić z truskawek, by osłodzić sobie życie?
Można dodać je do ciasta drożdżowego, jogurtowego lub przygotować biszkopt z galaretką. Truskawki można wykorzystać także do przygotowania słodkich placuszków, naleśników, koktajli, musów, owsianek lub drożdżówek. W upalne dni, w ramach orzeźwienia, sprawdzi się kompot, lemoniada truskawkowa lub koktajl. W sezonie można wykorzystać je do przygotowania obiadu. Często łączy się je z makaronem i śmietaną lub białym serem.
Ciasto z truskawkami – które najlepsze?
Truskawki to doskonały dodatek do ciasta. Pasują do różnych jego rodzajów i można je dodać w różnych formach (połówki, kawałki, mus, dżem). Wybór ciasta zależy od naszych preferencji i umiejętności. Dużą popularnością cieszy się ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Z dodatkiem truskawek można przygotować ciasto jogurtowe, ucierane, tartę na kruchym cieście, napoleonki z ciasta francuskiego z kremem budyniowym, mocno czekoladowe brownie czy sernik. Aby ułatwić sobie zadanie z wyrobieniem ciasta, ubiciem kremu lub przygotowaniem musu, warto użyć robota kuchennego.
Domowe drożdżówki z truskawkami
Do przygotowania drożdżówek potrzebne będą:
- mleko,
- drożdże świeże lub suszone,
- mąka,
- cukier,
- roztopione masło,
- jajko,
- sól,
W przypadku wykorzystywania świeżych drożdży konieczne będzie przygotowanie rozczynu. Następnie należy przesiać mąkę i połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto wyrabia się, aż będzie miało miękką i elastyczną konsystencję. Można zrobić to ręcznie lub w robocie kuchennym ze specjalnym hakiem do ciasta. Gotowe ciasto odstawia się do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie ciasto dzieli się na równe części i formuje bułeczki. Na nich układa się truskawki i piecze drożdżówki. Opcjonalnie można posypać je kruszonką i polać lukrem. Dla urozmaicenia smaku truskawki można połączyć z rabarbarem.
Krucha tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami, mimo że wygląda efektownie, jest prosta w przygotowaniu.
Ciasto przygotowuje się z mąki, masła, jajka, cukru i śmietany. Masło powinno być dobrze schłodzone. Składniki należy posiekać nożem i szybko zagnieść. Zbyt długie zagniatanie spowoduje rozpuszczenie się masła i w efekcie rozpadanie się ciasta. Wyrobione ciasto należy schłodzić w lodówce i dopiero potem upiec.
Kruche ciasto doskonale dopełni krem budyniowy, waniliowy lub czekoladowy. Dekoracją tarty może być już samo ułożenie połówek lub plasterków truskawek. Całość można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Przeczytaj także: tarta z truskawkami i kremem waniliowym
Prosty biszkopt z truskawkami na podwieczorek
Delikatny i puszysty biszkopt zasmakuje każdemu. Tym bardziej, jeśli będzie on z dodatkiem truskawek. Podstawą biszkopta są dobrze ubite białka jaj. Przed ubiciem należy je dobrze schłodzić. Dodatkowo można schłodzić misę, w której będą ubijane białka z cukrem. Następnie pojedynczo dodaje się żółtka a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wystarczy delikatnie przełożyć do formy i upiec. Aby biszkopt nie opadł podczas pieczenia, należy uważać, by wstrząsać i nie uderzać formą. Tuż przed pieczeniem do ciasta można dodać pokrojone truskawki. Aby nie opadały w cieście, można obtoczyć je w niewielkiej ilości mąki.
Sprawdź prosty przepis na biszkopt z truskawkami
Makaron i pierogi z truskawkami – smaczna propozycja na obiad
Mimo tego, że truskawki najczęściej kojarzą się z deserami i wypiekami, z powodzeniem można wykorzystać je też w wersji obiadowej. Co zrobić z truskawek na letni obiad? Jedną z takich propozycji będzie makaron z sosem truskawkowym. Wystarczy ugotować ulubiony makaron (polecamy świderki, penne, kokardki lub tagliatelle), a truskawki pokroić lub zmiksować oraz połączyć z jogurtem naturalnym i twarogiem. Do smaku można dodać jeszcze listki mięty, miód, cukier lub cynamon. Z kolei jogurt można zastąpić słodką śmietanką.
Wskazówka: Ciekawą alternatywą dla makaronu będą kopytka, kluski leniwe lub gnocchi.
Kolejną propozycją na słodki obiad są pierogi z truskawkami. W delikatnym cieście zamknąć można same truskawki lub dodać do nich twarożek, serek homogenizowany, mascarpone, ricottę lub budyń. Ugotowane pierogi można serwować z jogurtem naturalnym, śmietaną, miodem i owocami.
Koktajl i kompot z truskawek
Z truskawek można przygotować smaczne napoje, które są świetną propozycją na zdrową i sycącą przekąskę lub jako dodatek do posiłku.
Jak zrobić koktajl z truskawek?
Przygotowanie koktajlu jest bardzo proste – wystarczą umyte i obrane truskawki oraz mleko/jogurt/maślanka – całość miksujemy. Dla urozmaicenia smaku można dodać banana, jagody, migdały lub listki mięty. W czasie upałów dla dodatkowego orzeźwienia warto dodać sok z cytryny oraz kostki lodu. Aby koktajl miał przyjemną i gładką konsystencję, potrzebny będzie dobry blender.
Oprócz koktajlu z truskawek można przygotować również kompot. Sprawdzi się doskonale, by ugasić pragnienie w ciepły dzień. Z powodzeniem można go podać również jako dodatek do obiadu. Kompot z truskawek znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jak przechowywać truskawki?
Delikatne owoce należy odpowiednio przechowywać, by zachować ich świeżość, smak i aromat. Truskawki zaraz po ich zerwaniu lub zakupie należy dokładnie przeglądnąć. Te uszkodzone lub nadpsute należy wyrzucić. Pozostałe owoce najlepiej rozłożyć na ręczniku papierowym.
Jeśli truskawki będziemy jeść lub przerabiać tego samego dnia, można je przechowywać w temperaturze pokojowej. W przypadku upałów lub chęci przechowywania truskawek przez kilka dni należy włożyć je do lodówki. Przed włożeniem owoców do lodówki należy usunąć ewentualne foliowe opakowania i rozłożyć na półmisku lub talerzu. Truskawki wsypane do niewielkiego pojemnika mogą się zgnieść, puścić sok i w efekcie szybciej zepsuć.
Dużą ilość truskawek warto zamrozić lub przygotować z nich przetwory, jak np. dżem z truskawek lub sok.
Jak mrozić truskawki? Owoce należy umyć, osuszyć, a następnie rozłożyć na tacce. Gdy będą już lekko zmrożone, wtedy można je przesypać do woreczka lub pojemnika. Takie postępowanie zapobiegnie się sklejaniu i zbrylaniu owoców.
Truskawki mimo swojej delikatności są pełne smaku i aromatu. Nic dziwnego, że mają tylu miłośników. Tym bardziej że można przygotować z nich tyle różnorodnych smakołyków!