Dania kuchni meksykańskiej, których warto spróbować

Co sprawia, że są tak atrakcyjne?

Kuchnia meksykańska jest niezwykle popularna w wielu zakątkach świata. Co sprawia, że jest ona tak atrakcyjna? Niezwykłe aromaty i intensywne smaki. Meksykańskie specjały przyciągają wzrok i skutecznie pobudzają kubki smakowe. Mnogość wykorzystywanych produktów sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Tortilla

Chyba każdy zna ten produkt. Pszenne lub kukurydziane placki są niezwykle uniwersalne. W meksykańskiej kuchni przygotowuje się z nich takie danie jak: tacos, burrito, quesadilla, enchilada, fajitas czy tostadas. W przypadku tych dań farsz jest podobny i przygotowany na bazie mięsa i fasoli. Potrawy różnią się natomiast sposobem podania.

Tacos to najczęściej małe placki kukurydzianej tortilli, podpieczone wcześniej w piekarniku i wypełnione farszem oraz posypane świeżymi przyprawami. Burrito to duży placek zawinięty w kopertę i ugrillowany lub podgrzany na patelni. Oprócz farszu, w środku często znajduje się pasta z fasoli, ser oraz salsa. Danie podaje się razem z sosami np. salsą, guacamole lub sosem śmietanowym. Enchiladę przygotowuje się podobnie, ale na koniec tortille zapieka się w piekarniku z sosem. Najczęściej jest to sos pomidorowy lub śmietanowy. Quesadilla to dwa placki kukurydzianej tortilli, pomiędzy którymi znajdziesz sporą ilość sera oraz mięsny farsz. Placki podgrzewa się na patelni do momentu aż ser się rozpuści. Następnie kroi się je na trójkąty, podobnie jak pizzę. Fajitas to grillowane mięso oraz warzywa, głównie papryka i cebula. Danie swoją nazwę zawdzięcza marynacie, w której przygotowywane jest mięso.

Chilli con carne

To aromatyczne danie jednogarnkowe. Przygotowane na bazie mięsa mielonego, fasoli, cebuli i papryki ma szerokie rzesze miłośników. Dodatek przypraw sprawia, że z pozoru proste składniki tworzą wyjątkowe danie.

Ceviche

Obowiązkowy punkt w meksykańskiej kuchni. Składa się z surowej ryby lub owoców morza marynowanych w przyprawach. Podawana jest w formie sałatki z dodatkiem warzyw i salsy.

Chiles rellenos

To pikantna przekąska w postaci faszerowanych papryczek jalapeno. Po wydrążeniu gniazda nasiennego papryczki nadziewane są białym serkiem. Następnie są one panierowane w cieście i smażone na głębokim tłuszczu. Polecane szczególnie dla amatorów ostrych smaków.

Mole negro

Jest to danie na bazie kurczaka z dodatkiem nietypowego sosu. W jego skład wchodzą papryczki chilli, czekolada, cynamon, goździki oraz orzechy. Niecodzienne połączenie okazuje się być wyjątkowo smaczne, dzięki czemu zyskuje coraz więcej zwolenników.

Birra

To pikantny, mięsny gulasz z dodatkiem świeżych przypraw i, obowiązkowo, chilli. Do jego przyrządzenia wykorzystuje się mięso kozie, baranie lub wołowe.

Zupy

Podobnie jak Polacy, Meksykanie również lubią zupy. Są one jednak odmienne od naszych - słodsze lub mocno pikantne. Na stołach najczęściej pojawiają się: zupa kukurydziana, gulaszowa lub z fasoli. Spotkać można również rosół z dodatkiem kukurydzy i fasoli lub pomidorową. Ciekawą propozycją jest zupa z krewetek oraz zupa pozole z wołowiną, kapustą i rzodkiewką.