Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak zrobić kawę mrożoną?

Jak zrobić kawę mrożoną?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Rodzaje mrożonej kawy
  2. Kawa mrożona i jej skład
  3. Przygotowanie kawy mrożonej – niezbędne narzędzia
  4. Jak zrobić mrożoną kawę krok po kroku?
  5. Kawa mrożona – przepisy

Przyjemny, lekki i orzeźwiający smak kawy mrożonej doskonale sprawdzi się szczególnie w upalne dni. W zależności od wykorzystanych składników i dodatków kawa mrożona może być pobudzającym napojem lub słodkim deserem. Jak zrobić mrożoną kawę w domu? Jakie składniki wybrać? Wypróbujcie nasze sprawdzone sposoby na pyszną kawę mrożoną.

Rodzaje mrożonej kawy     

Wbrew pozorom kawa mrożona nie zawsze jest taka sama. Poszczególne jej rodzaje mogą różnić się bazowymi składnikami lub dodatkami smakowymi.

  • Frappé – pochodząca z Grecji kawa mrożona przygotowywana jest na bazie kawy rozpuszczalnej, kostek lodu i mleka. Opcjonalnie do frappé można dodać także cukier.
  • Ice coffee – powstaje poprzez połączenie mocnego i aromatycznego espresso z zimnym mlekiem.
  • Iced coffee – otrzymamy, łącząc podwójne espresso z kostkami lodu. Można do niej dodać niewielką ilość mleka oraz cukier.
  • Espresso tonic – to coraz popularniejsza wariacja na temat mrożonej kawy. Przygotowuje się ją na bazie espresso z dodatkiem toniku, kostek lodu oraz plasterka cytryny lub limonki. Dodatkowo można dodać mrożone owoce lub lody.

Jak zrobić kawę mrożoną?

Dowiedz się jakie są zalety picia kawy

Omawiając różne rodzaje kawy mrożonej warto wspomnieć również o affogato. Jest to ciekawy i pyszny włoski deser. Przygotowuje się go, zalewając gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych schłodzonym espresso.

Kawa mrożona i jej skład   

Składniki potrzebne do przygotowania kawy mrożonej można podzielić na dwie kategorie – bazę oraz dodatki.

Na bazę składają się:

  • kawa (mielona lub rozpuszczalna),
  • woda (do przygotowania naparu),
  • kostki lodu,
  • mleko (krowie lub roślinne).

Rodzaj mleka roślinnego można dopasować do dodatków, zwłaszcza gdy chcemy przygotować smakową wersję napoju.

Dodatkami do kawy mrożonej mogą być cukier, miód, słodziki, karmel, syropy smakowe, różnego rodzaju likiery (np. Amaretto), cynamon, kardamon, wanilia, kakao, czekolada, gorąca czekolada, masło orzechowe, wiórki kokosowe, lody, mleko skondensowane czy bita śmietana. Można pokusić się również o dodatek owoców np. bananów, które miksuje się z mlekiem, a następnie miesza z kawą i innymi dodatkami.

Zarówno składniki, jak i dodatki do kawy mrożonej szybko schłodzisz w chłodziarko-zamrażarce Bosch.

Przygotowanie kawy mrożonej – niezbędne narzędzia 

Zrobienie idealnej kawy mrożonej wymaga wykorzystania niektórych sprzętów kuchennych. W przypadku frappé przyda się czajnik do zaparzenia kawy rozpuszczalnej oraz blender do skruszenia kostek lodu. Do przygotowania ice coffee potrzebny będzie ekspres do kawy. To w nim przyrządzisz aromatyczne espresso. W przypadku kawy ziarnistej przyda się także młynek do kawy.

Jak zrobić mrożoną kawę krok po kroku?    

1. Przygotowanie kawy mrożonej, niezależnie od jej rodzaju, zaczyna się od zaparzenia kawy. Tak jak opisywaliśmy wyżej, może to być rozpuszczalna lub zmielone ziarna ulubionej mieszanki.

Poznaj najpopularniejsze rodzaje kaw       

2. Następnie napar należy schłodzić. Najlepiej zrobić to w temperaturze pokojowej. W przypadku chęci dodatkowego schłodzenia kawę można wstawić do lodówki. Należy jednak pamiętać, by napar był wstępnie schłodzony. Nie należy wstawiać gorących napojów do lodówki.

3. Gdy kawa będzie miała odpowiednią temperaturę łączy się ją z kostkami lodu oraz mlekiem. Kostki lodu, przed dodaniem do kawy, można skruszyć przy pomocy blendera kielichowego.

4. Sprzęt ten można wykorzystać także do uzyskania puszystej pianki w naszej mrożonej kawie. Wystarczy do kielicha wlać składniki i całość zmiksować. Gotowa kawa będzie miała gładką i jednolitą konsystencję z dekoracyjną pianką u góry.

5. Ostatnim etapem przygotowywania kawy mrożonej jest połączenie jej z ulubionymi dodatkami smakowymi.

Kawa mrożona – przepisy  

Przepisów na zrobienie kawy mrożonej jest wiele. Dzięki temu każdy znajdzie coś idealnego dla siebie. Mnogość możliwości pozwala na dopasowanie gotowego napoju do własnych preferencji smakowych. Poznaj kilka najpopularniejszych przepisów na mrożoną kawę.          

Kawa mrożona z lodami 

Do przygotowania domowej mrożonej kawy z lodami potrzebne będą:

  • kawa mielona,
  • woda,
  • mleko (zwierzęce lub roślinne),
  • kostki lodu,
  • lody śmietankowe.

W ekspresie lub kawiarce przygotuj aromatyczne espresso, ostudź je. Następnie w wysokiej szklance umieść kostki lodu i zalej kawą. Całość dopełnij mlekiem. Pamiętaj, by zostawić miejsce na lody, które dodasz na samym końcu. Gotową mrożoną kawę możesz dodatkowo ozdobić bitą śmietaną i posłodzić cukrem lub syropem.

Ten bazowy przepis możesz z powodzeniem modyfikować. Wystarczy zmiana smaku lodów, rodzaju mleka lub dodatków.   

Greckie frappé – kawa mrożona z kawy rozpuszczalnej   

Klasyczny przepis uwzględnia:

  • kawę rozpuszczalną (2 łyżeczki),
  • wodę,
  • kostki lodu,
  • mleko (zwierzęce lub roślinne),
  • cukier.

W pierwszej kolejności zalej kawę wodą. W tym momencie dodaj również cukier. Następnie odstaw napar do przestudzenia. Gdy kawa będzie miała temperaturę pokojową, przelej ją do blendera lub spieniacza na mleko. Napój miksuj lub ubijaj do uzyskania piany. Spienione frappé przelej do wysokich i przezroczystych szklanek. Na koniec dodaj pokruszone przy pomocy blendera kostki lodu.

Mrożone latte – kawa mrożona z mlekiem skondensowanym  

Ten napój z powodzeniem możesz podawać jako deser. Jest przyjemnie słodki, orzeźwiający i jednocześnie sycący.

Do zrobienia mrożonej latte będziesz potrzebować:

  • kawy rozpuszczalnej lub mielonej,
  • wody,
  • mleka skondensowanego,
  • cukru (zwykły lub aromatyzowany),
  • kostek lodu.

Podobnie jak w pozostałych przepisach przygotowanie rozpocznij od zaparzenia i schłodzenia kawy. Następnie kawę, mleko skondensowane oraz cukier wymieszaj ze sobą. Możesz to zrobić ręcznie lub przy pomocy blendera. Gotowy napój wlej do szklanki wypełnionej kostkami lodu.

Wskazówka: Aby zmniejszyć słodycz mrożonej latte, możesz zastąpić mleko skondensowane ze zwykłym.

Kawa mrożona to coś więcej niż zimny napar z dodatkiem mleka i kostek lodu. Jest wiele różnych rodzajów i wariantów tego orzeźwiającego napoju. Wystarczy zmiana kilku składników, by całkowicie odmienić jego smak. Dzięki temu za każdym razem może zaskakiwać. Zdecydowanie warto próbować i eksperymentować z dodatkami, by znaleźć swoją ulubioną wersję kawy mrożonej.