Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak planować posiłki?

Jak planować posiłki?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Najważniejsze zasady planowania
  2. Planowanie posiłków zacznij od przeglądu lodówki
  3. Pora na zakupy
  4. Wyznacz dzień gotowania

Jeśli zastanawiasz się, jak planować posiłki, by oszczędzać czas i pieniądze, a także nie marnować żywności – jesteś w dobrym miejscu! Podpowiadamy, jak rozsądnie zaplanować jadłospis na cały tydzień. Sprawdzone wskazówki przydadzą się niezależnie od tego czy jesteś singlem, czy codziennie przygotowujesz menu dla całej rodziny.          

Najważniejsze zasady planowania

Mogłoby się wydawać, że plan posiłków rozpoczyna się od pomysłów na konkretne dania. Otóż niekoniecznie. W pierwszej kolejności warto zastanowić się nad liczbą posiłków w ciągu dnia oraz oszacować, ile czasu trzeba poświęcić na ich przygotowanie. By ułatwić sobie planowanie, można zaznaczyć, które potrawy będą spożywane poza domem (np. w szkole lub w pracy) i konieczne będzie ich spakowanie na wynos. Następnie – biorąc pod uwagę liczbę obowiązków, zajęć i organizację dnia – należy wygospodarować czas na gotowanie.

Jak planować posiłki 1

Wszystkie te informacje pozwolą Ci określić, czy masz czas przyrządzić codziennie inny obiad, czy lepiej ugotować go od razu na dwa dni. W planowaniu ważna jest systematyczność. Aby ułatwić sobie wyrobienie takiego nawyku, wybierz jeden dzień w tygodniu, w którym zajmiesz się przygotowaniem jadłospisu.

Planowanie posiłków zacznij od przeglądu lodówki

W kolejnym kroku sprawdź, jakie produkty masz już zakupione. Wystarczy, że zrobisz szybki przegląd lodówki i szafek lub spiżarni. Wówczas nie tylko dowiesz się, jakie artykuły masz już w domu, ale również poznasz ich termin przydatności do spożycia. Dzięki temu określisz, które produkty powinny być zjedzone w pierwszej kolejności. Ta wiedza pozwoli Ci ograniczyć marnowanie żywności.

Aby ułatwić sobie późniejsze planowanie posiłków, posiadane produkty możesz wypisać na kartce. Podobny spis warto zrobić w przypadku zamrażarki i powiesić go na lodówce w widocznym miejscu. Wówczas wystarczy Ci szybki rzut oka na kartkę, zamiast ciągłego otwierania i przeglądania szuflad w poszukiwaniu potrzebnych składników.

Wykorzystaj posiadane składniki

Zakupione już wcześniej produkty mogą być bazą dla wielu różnych dań. Wykorzystaj je jako inspirację do przygotowania posiłków. Dzięki liście posiadanych produktów określisz, jaką ilość porcji możesz z nich przyrządzić lub co jeszcze musisz dokupić. Pozwoli Ci to także uniknąć powtarzalności dań i np. zaplanowania dwóch różnych posiłków z tym samym składnikiem.

Zaplanuj pozostałe posiłki

Kiedy już przemyślisz, jak wykorzystać zakupioną żywność i rozdzielisz ją pomiędzy posiłki na poszczególne dni, przejdź do rozpisania pozostałych dań na cały tydzień.

W tym miejscu zastanów się, co będzie pasowało do ustalonych już posiłków. Jakie potrawy będą się dobrze ze sobą komponowały, ale jednocześnie nie będą zbyt podobne. Pozwoli to uniknąć monotonii w jadłospisie. Podczas opracowywania kompletnego menu warto też na bieżąco wpisywać składniki na listę zakupów. Dzięki temu nic nie umknie Twojej uwadze!

Szukając pomysłów i przepisów na różne dania, dobrze jest wziąć pod uwagę czy będą one spożywane w domu, czy np. w pracy lub szkole. W tej kwestii warto dopasować plan do wszystkich domowników.

Istotne jest także, by w posiłkach uwzględnione były produkty z różnych grup spożywczych, tak by jedzenie było nie tylko smaczne, ale również zgodne z zasadami zdrowego żywienia.

Jak planować posiłki 2

Pora na zakupy

Planowanie posiłków na cały tydzień znacząco ułatwia wykonywanie zakupów. Zamiast chodzić do sklepu codziennie, możesz kupić wszystkie potrzebne produkty jednego dnia. Oszczędza to znacząco czas – zostaje go więcej na przygotowanie potraw, spędzenie go z rodziną czy wspólny posiłek.

Na podstawie planu posiłków, w prosty i szybki sposób możesz przygotować listę zakupową. To kolejna oszczędność czasu – zamiast w sklepie na bieżąco zastanawiać się, czego potrzebujesz, od razu możesz skierować się do konkretnych regałów. Lista zakupowa to również sposób na ograniczenie marnowania żywności. Zapisując ilości poszczególnych produktów, kupujemy ich tyle, ile rzeczywiście wykorzystamy. Pomyśl, by do koszyka dodać także podstawowe produkty, które zawsze warto mieć w domu. Są to na przykład olej, mąka lub makarony – w razie nagłej zmiany planów lub losowych sytuacji będą prawdziwym wybawieniem.

Jak planować posiłki 3

Wyznacz dzień gotowania

Jeśli Twój tydzień w pracy lub szkole jest dość regularny, łatwo będzie wytypować dni, w których możliwe będzie gotowanie. Ważne jest, by realnie podejść do swoich możliwości. Nie każdy ma czas na codzienne gotowanie. Jeśli do tej pory możliwe było gotowanie 2–3 razy w tygodniu, nie zakładaj, że z planem zaczniesz gotować więcej. Może Cię to tylko niepotrzebnie zniechęcić. Pamiętaj również, że plan posiłków nie musi być sztywny. W niespodziewanych sytuacjach możesz zmienić kolejność posiłków lub zamienić ze sobą całe dni.

Co zrobić, gdy czasu na gotowanie jest niewiele? W takim wypadku możesz wspomóc się półproduktami, które znacząco skrócą czas gotowania. Są to m.in. strączki w puszkach i słoikach, pomidory w puszce, passata, gotowane warzywa zapakowane próżniowo, owocowe i warzywne mrożonki czy mielone lub wędzone mięsa i ryby. Bierz pod uwagę także czas gotowania produktów. Przykładowo – makaron potrzebuje około 6–7 minut gotowania. Z kolei kasze i ryż potrzebują od 15 do 30 minut gotowania. Jest to istotna informacja podczas planowania posiłków, która pozwoli skrócić czas spędzony w kuchni!