- Zupy na bazie pomidorówki
- Sosy i zalewy na bazie zupy pomidorowej
- Zupa pomidorowa z makaronem i z ryżem – co z nimi zrobić?
W przypadku nadmiaru rosołu przerobienie go na inną zupę nie jest trudne. Ale co zrobić z nadmiarem pomidorówki? Jak ją przerobić i wykorzystać ponownie? Zamiast wylewać dobrą zupę do zlewu, można na jej bazie przygotować m.in. krem warzywny lub aromatyczny sos. Sprawdź, co jeszcze możesz zrobić, gdy z obiadu zostanie Ci za dużo zupy pomidorowej.
Zupy na bazie pomidorówki
Najprostszym i najszybszym sposobem przerobienia zupy pomidorowej jest wykonanie z niej zupy krem. Wystarczy dodać ugotowane ziemniaki lub bataty i zmiksować. Innymi warzywami, które można wykorzystać do zagęszczenia zupy, są: pieczona dynia, papryka, marchew, pietruszka oraz seler. Zupę krem można podawać z grzankami, serem mozzarella lub parmezanem.
Zimna zupa pomidorowa świetnie sprawdzi się jako baza orzeźwiającego gazpacho oraz chłodnika. Wystarczy dodać ogórki, paprykę, cebulę, oliwę oraz pieczywo i zmiksować całość. Smak gazpacho będzie wyborny.
Aby szybko odmienić prostą zupę pomidorową, można wypróbować dodatek nasion roślin strączkowych. Takich jak soczewica, groszek lub ciecierzyca. Zupę można podać z całymi strączkami lub zmiksować na krem. Dodatek strączków sprawi, że zupa będzie bardziej pożywna i sycąca. Z kolei z dodatkiem fasoli, papryki i mięsa mielonego przygotujesz wyrazistą zupę meksykańską.
Pomidorówkę można wykorzystać do ugotowania różnego rodzaju gulaszy i potrawek przygotowywanych na bazie pomidorów, takich jak strogonow czy leczo. Zamiast obierać pomidory ze skórki, kroić je i podsmażać wystarczy wlać zupę do garnka po podsmażeniu w nim cebuli. Dodać mięso, strączki, tofu oraz pozostałe warzywa i gotować tak długo, aż wszystkie składniki lekko zmiękną. Wykorzystanie pomidorówki zamiast świeżych pomidorów znacznie skróci czas gotowania. Z tego względu nadmiar zupy pomidorowej można także zamrozić i wykorzystać później, gdy będzie nam brakowało czasu na gotowanie.
Jednocześnie niewiele osób wie, że pomidory, a w tym przypadku lekko odparowana i zagęszczona zupa pomidorowa, sprawdzą się także do wypieków. I to również tych na słodko! Z jej dodatkiem można upiec wyborny chlebek oraz aromatyczny piernik pomidorowy. Ten drugi z pewnością będzie rozchwytywany w czasie świąt. Kwasowość pomidorów korzystnie wpływa na puszystość i lekkość ciasta, co z kolei sprawia, że jest ono wyjątkowo pyszne.
Sosy i zalewy na bazie zupy pomidorowej
Dobrze doprawiona zupa może posłużyć jako sos lub jego baza. W przypadku przygotowywania sosu pomidorowego wystarczy odparować nadmiar wody, by uzyskać odpowiednią gęstość sosu. W razie potrzeby można dodać zioła oraz inne przyprawy. Taki sos pomidorowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do gołąbków.
Jeśli zupa będzie bazą sosu – jego przygotowanie zaczynamy od podsmażenia cebuli z dodatkiem przypraw. Następnie dodaje się zupę oraz resztę składników, np. paprykę, cukinię, bakłażana, czosnek, pieczarki lub marchew. Taki sos można wykorzystać do makaronu. Oprócz warzyw do sosu można dodać mięso, nasiona roślin strączkowych, tofu lub ser.
Doprawiona zupa nada się także do przygotowania różnego rodzaju zapiekanek. Dodatkowo taka zalewa pomidorowa umożliwia wykorzystanie do zapiekanek surowego makaronu lub ryżu. W przypadku zapiekanki ziemniaczanej można zdecydować się na dodanie odparowanej zupy, ponieważ ziemniaki nie wchłoną wody tak dobrze jak ryż czy makaron.
Zupa pomidorowa z makaronem i z ryżem – co z nimi zrobić?
Nawet jeśli w pozostałej zupie jest już makaron lub ryż, również można ją wykorzystać. W przypadku pomidorowej z ryżem można ją ponownie zagotować i poczekać, aż ryż zrobi się miękki i będzie się rozpadał. Wtedy przy pomocy blendera można w kilka sekund otrzymać gęstą zupę krem. Innym sposobem na wykorzystanie zmiksowanej zupy z ryżem jest dodanie jej do gołąbków lub placuszków jako gęsty i sycący sos.
Zupę z dodatkiem makaronu najlepiej odcedzić. Zupę można zagęścić, odparowując nadmiar wody, a makaron osuszyć ręcznikiem papierowym. Niezależnie od kształtu, makaron można ponownie zapiec w formie zapiekanki lub gniazdek/muffinek. Wystarczy połączyć go z innymi składnikami zapiekanki (mięso, warzywa, grzyby, nabiał), przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem powstałym z zupy i zapiec w piekarniku. Tuż przed końcem pieczenia wierzch można posypać tartym cheddarem lub parmezanem.
Do przygotowania pojedynczych porcji gniazdek i muffinek makaronowych przydadzą się silikonowe foremki, kokilki lub blaszka do muffinek. W pierwszej kolejności układa się makaron. W przypadku nitek można zwinąć je szczypcami. Potem dodaje się pokrojone w kostkę warzywa oraz wędlinę. Całość zalewa się jajkami wymieszanymi z tartym serem, ziołami, zupowym sosem i – ewentualnie – śmietanką. Po zapieczeniu gniazdka i muffiny będą doskonałą przekąską na imprezę. Sprawdzą się także jako nietypowa kolacja.
Nawet początkujący amator gotowania może z łatwością dać zupie pomidorowej drugie życie. Uniwersalny smak pozwala na różnorodne wykorzystanie jej nadmiaru. Począwszy od innych zup, poprzez gulasze i sosy do makaronu na intrygujących pomidorowych wypiekach skończywszy.