Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Przegląd azjatyckich grzybów

Przegląd azjatyckich grzybów
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Popularne grzyby azjatyckie
  2. Jak obchodzić się z azjatyckimi grzybami?
  3. Grzyby azjatyckie – do jakich dań je wykorzystać?

Grzyby azjatyckie szybko zyskują na popularności i coraz częściej pojawiają się na naszych talerzach. Są lekkie, zadziwiające formą i smakiem. Przestały być egzotycznym dodatkiem i stały się uniwersalnym składnikiem wielu dań. Jakie są najpopularniejsze grzyby z Azji? Do czego je wykorzystać?   

Popularne grzyby azjatyckie  

Kuchnia azjatycka jest jedną z najpopularniejszych kuchni na świecie. Jednocześnie wraz z modą na przygotowywanie azjatyckich potraw, rozpoznawalne stają się typowe składniki wykorzystywane do ich przygotowywania. Zaliczają się do nich również azjatyckie grzyby. Warto zaznajomić się z najpopularniejszymi odmianami grzybów i wiedzieć, jak się z nimi obchodzić i z jakimi produktami łączyć.

Grzyby shiitake

Nazywane również Tongu. Występują w Chinach, Korei oraz Japonii. Charakteryzują się brązowo-czerwonymi kapeluszami o szerokości do 15 cm. Na pierwszy rzut oka przypominają brązowe pieczarki. Shiitake mają jędrny i soczysty miąższ oraz mocny i pikantny smak. Są najbardziej aromatycznymi grzybami. Doskonale nadają się do zup, bulionów, gulaszy, zapiekanek i farszów. Można je dodać nawet na pizzę.

Z dodatkiem shiitake można przygotować wyjątkową jajecznicę z wegańskim boczkiem. Należy pokroić grzyby w cienkie plasterki i zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem wędzonej papryki. Po krótkim marynowaniu grzyby należy usmażyć, by mocno się zrumieniły – będą smakowały jak boczek. W tym samym czasie w miseczce trzeba rozkłócić jajka. Następnie wylać je na patelnię z podsmażonymi shiitake. Gotową jajecznicę można posypać posiekaną dymką.

Grzyby shimeji

Grzyby te występują w dwóch odmianach: brązowej i białej. Biała odmiana jest uprawiana bez dostępu światła. Rosną w efektownych i rozłożystych kiściach. Shimeji nawet pomimo obróbki termicznej są chrupkie i mają przyjemny pikantno-orzechowy smak. Ze względu na wygląd często pełnia funkcje dekoracyjną dania. Wykorzystuje się je do zup, gulaszy, potraw z makaronem oraz do sałatek.

Z dodatkiem shimeji można łatwo i szybko przygotować zupę miso z makaronem udon. Całość gotuje się na bulionie warzywnym lub drobiowym z dodatkiem marchewki oraz świeżego groszku. Grzyby dodaje się do bulionu na sam koniec gotowania. Po niecałej minucie zdejmuje się zupę z ognia i dodaje się pastę miso, wymieszaną z niewielką ilością wywaru. Po rozlaniu zupy do miseczek dodaje się makaron oraz dymkę.

Grzyby enoki

To najpopularniejsze japońskie grzyby, znane u nas pod nazwą płomiennica zimowa. Hodowane enoki wyróżniają długie trzony i drobne kapelusze. Dziko rosnące grzyby są brązowe i mają znacznie krótsze trzonki. Podobnie jak shimeji, rosną w kępach na pniach drzew, jednak są drobniejsze i dłuższe. Po przygotowaniu enoki mają delikatny i lekko owocowy smak. Można je gotować, smażyć i grillować. Ze względu na delikatność, warto łączyć je z mocnymi i aromatycznymi produktami, takimi jak czosnek, miso czy sos sojowy. Enoki sprawdzą się jako dodatek do curry, sałatek kanapek czy zup, np. tajskiej zupy Tom Kha z krewetkami.

Ze względu na niewielkie rozmiary, wystarczy krótka obróbka termiczna grzybów. Grillowane kilka chwil enoki można dodać do kanapki z łososiem wędzonym, rzodkiewką, młodą kapustą i serkiem kanapkowym. Zamiast łososia można zdecydować się na falafel lub burgery z soczewicy.     

Grzyby mun

Ze względu na swój charakterystyczny kształt, po polsku nazywane są uszakami.

Rosną na pniach bzów czarnych i innych drzew liściastych. Tworzą imponujące kępy owocników o brązowej i omszonej skórce. Wyróżniają się delikatnym smakiem są nietypową galaretowaną konsystencję. Grzyby mun dodaje się często do sajgonek, ryżu oraz makaronu.

Z dodatkiem uszaków można przygotować również aromatyczna sałatkę.

Grzyby po oczyszczeniu drobno pokrój i wymieszaj w sosie sojowym z dodatkiem pieprzu, chili oraz imbiru. Następnie podsmaż na patelni. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie do odsączonego makaronu dodaj grzyby, porwaną na mniejsze kawałki kapustę pak choy, kukurydzę, cebulę oraz podsmażone krewetki. Całość można polać marynatą przygotowaną do grzybów.

Przegląd azjatyckich grzybów - zdjęcie 1

Jak obchodzić się z azjatyckimi grzybami?

Grzyby to delikatny produkt, który należy przechowywać w odpowiedni sposób. Dzięki temu na dłużej zachowają swój aromat i smak. Niezależnie od zakupionego rodzaju azjatyckich grzybów, przechowuje się je w ten sam sposób. Najdłużej zachowają one świeżość, jeśli będą przechowywane w suchym, chłodnym, przewiewnym i zacienionym miejscu. Świeże grzyby można trzymać przez kilka dni w lodówce w luźno zawiązanym bawełnianym woreczku. Przed dodaniem grzybów do dania, dobrze jest je dokładnie oczyścić. Aby ich nie uszkodzić, należy obchodzić się z nimi bardzo delikatnie – tym celu można wykorzystać zwilżony ręcznik papierowy, pędzelek lub szczoteczkę z cienkim włosiem. W sklepach z wyposażeniem kuchennym można zaopatrzyć się w specjalną szczotkę do mycia grzybów.

Azjatyckie grzyby można kupić suszone. Warto wiedzieć również, jak przechowywać suszone grzyby, by zachowały na dłużej aromat i smak. Po zakupie należy przełożyć je do szklanego lub metalowego pojemnika i trzymać w suchym i ciemnym miejscu.

Grzyby azjatyckie – do jakich dań je wykorzystać?

Azjatyckie grzyby, mimo nietypowych nazw, są uniwersalne w wykorzystaniu i pasują do wielu różnych dań. Klasycznym rozwiązaniem jest dodanie ich do potraw na bazie ryżu i makaronu, przygotowywanych w woku lub na głębokiej patelni. Grzyby te dobrze łączą się z cebulą, papryką, marchewką, kukurydzą, fasolką szparagową, soczewicą, ciecierzycą, porem, cukinią, bakłażanem, imbirem, dymką, chili czy pędami bambusa. W przypadku mięs będą pasowały do drobiu, wieprzowiny oraz ryb.

Z dodatkiem grzybów można przygotować aromatyczne, azjatyckie zupy, jak np. ramen. Można wykorzystać je również jako dodatek do kremów, np. z kukurydzy lub soczewicy. Będą ciekawym i smacznym elementem dekoracyjnym.

Przegląd azjatyckich grzybów - zdjęcie 2

Egzotyczne grzyby jak najbardziej można wykorzystać także do dobrze znanych nam dań, takich jak jajecznica czy omlety. Można przygotować je w wersjach wieloskładnikowych lub z samymi grzybami. Azjatyckie grzyby doskonale sprawdzą się też do różnego rodzaju potrawek i gulaszy. Drobno pokrojone można dodać również do farszu do pierogów czy naleśników. Spróbuj!