- Łupiny cebuli
- Czerwona kapusta i hibiskus
- Kurkuma iszafran
- Farbowanie jajek herbatą
- Jagody i aronia
- Buraki i żurawina
- Szpinak, bazylia, pietruszka, zielone oliwki
- Czarne oliwki
Coraz więcej osób szuka alternatywy dla syntetycznych barwników, które w okresie przedświątecznym masowo pojawiają się na sklepowych półkach. Naturalne barwniki znajdziesz w swojej kuchni, a kolory jakie możesz z nich uzyskać są równie ciekawe i żywe jak te sklepowe.
Łupiny cebuli
Gotowanie w łupinach to chyba najbardziej popularny, domowy sposób farbowania jajek przed Wielkanocą. Z powodzeniem można wykorzystać te pochodzące zarówno z białej jak i z czerwonej cebuli.
Czerwona kapusta i hibiskus
Wbrew pozorom nie zafarbują jajek na czerwono, ale na różne odcienie niebieskiego. Intensywność koloru zależy od ilości “barwnika”, octu oraz czasu gotowania. Dodatek kapusty lub kwiatów hibiskusa pozwoli Ci uzyskać kolory od błękitu aż po intensywny granat.
Kurkuma i szafran
Wymienione składniki farbują jaja na żółto. Najlepiej dodać je do wody do gotowania jaj razem z łyżką octu. Kurkumą możesz zabarwić jaja również już po ugotowaniu. Wystarczy wymieszać sproszkowaną kurkumę z niewielką ilością octu i wcierać w skorupkę przy pomocy myjki lub ściereczki.
Farbowanie jajek herbatą
Zielona herbata liściasta intensywniej barwi niż ekspresowa w torebkach. Ciekawy efekt można uzyskać wykorzystując herbatę matcha.
Jagody i aronia
Barwione wymienionymi owocami jajka mają piękne fioletowe odcienie. Od pastelowego do intensywnego i ciemnego fioletu. Podczas farbowania radzimy założyć rękawiczki, gdyż zarówno jagoda jak i aronia szybko i mocno farbują skórę.
Buraki i żurawina
Dzięki dodatkowi tych produktów skorupki jajek podczas gotowania nabierają pięknego i radosnego różowego koloru. Żurawinę warto drobno pokroić, dzięki czemu więcej barwników przejdzie do wody. Z kolei buraki można dodać razem ze skórką.
Szpinak, bazylia, pietruszka, zielone oliwki
Kolory uzyskane z liści nie będą, aż tak intensywne, jak te uzyskane z kapusty, ale i tak będą niezwykle urocze. Pastelowe kolory idealnie pasują do Wielkanocy i budzącej się do życia przyrody. Podczas gotowania dodaj do wody cały pęczek lub garść liści. Oliwki drobno pokrój. Na 1 litr wody dodaj 1 łyżkę oliwek.
Czarne oliwki
Pokrojone i dodane do wody nadadzą skorupkom odcienie szarości idealne do minimalistycznych białych zdobień. Do wody wystarczy dodać taką samą ilość jak w przypadku zielonych oliwek.
Decydując się na farbowanie jajek naturalnymi barwnikami najlepiej wybrać jaja z białą skorupką. Kolory będą wyraźniejsze niż na beżowym jajkach. Nie zapominaj o dodatku octu do wody, aby zmiękczyć skorupkę.