Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak przechowywać i jak mrozić szpinak?

Jak przechowywać i jak mrozić szpinak?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak przechowywać świeży szpinak?
  2. Mrożenie szpinaku bez blanszowania
  3. Mrożenie szpinaku – krok po kroku
  4. Mrożenie szpinaku – dodatkowe wskazówki

Szpinak jest „super warzywem” – pełny witamin, minerałów. Nadaje potrawom nie tylko wyjątkowego smaku, ale i pięknego koloru. Pamiętajmy jednak, że jego prężne liście mogą szybko zwiędnąć i stracić swoje wartości odżywcze. Jak więc przechowywać szpinak, by cieszyć się jego smakiem możliwie jak najdłużej? Zobacz, jak mrozić szpinak, by zachować jego cenne właściwości.

Jak przechowywać świeży szpinak?

To pytanie nie jest takie oczywiste. Pewnie większość z was po prostu wkłada go do lodówki. Powinniście jednak wiedzieć, że tam jego świeżość również jest ograniczona, a samo włożenie go na odpowiednią półkę nie daje nam gwarancji, że czas przydatności się wydłuży. Jak więc prawidłowo przechowywać szpinak w lodówce, żeby szybko nie zwiędnął?

Najlepiej przechowuj szpinak w pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar wilgoci. Szczelnie zamknij pojemnik i przechowuj w szufladzie na warzywa.

Sprawdź: Dlaczego warto jeść szpinak i inne warzywa sezonowe?

Dzięki temu szpinak zachowa świeżość przez około 3–5 dni. To wciąż niedużo, ale jest to wystarczający czas, aby spożyć liście w niejednym daniu. Pamiętaj również o tym, aby nie myć go przed samym włożeniem do lodówki, ponieważ wilgoć przyspiesza proces gnicia.

Mrożenie szpinaku bez blanszowania

Wyjaśnijmy najpierw, na czym polega blanszowanie. W skrócie jest to zanurzenie warzyw, owoców lub ziół we wrzątku, a następnie schłodzenie ich w lodowatej wodzie. Blanszowanie powstrzymuje pracę enzymów, a co za tym idzie – zatrzymuje się proces dojrzewania warzyw. Dodatkowo są one zmiękczane. Dzięki temu produkty zachowują świeżość i lepiej się przechowują.

Liście szpinaku w misce, obok leży nóź. A teraz zaznaczmy sobie jedną kwestię – możemy zamrozić szpinak bez wcześniejszego przeprowadzenia procesu blanszowania, jednak niesie to za sobą pewne konsekwencje. Dzięki blanszowaniu liście szpinaku zachowują kolor, smak i wartości odżywcze. Pomijając ten zabieg, możesz uzyskać gorszy jakościowo produkt po zamrożeniu.

Jeśli jednak zdecydujesz się nie blanszować szpinaku, pamiętaj o dokładnym umyciu liści i osuszeniu.

Mrożenie szpinaku – krok po kroku

Według nas mrożenie to najlepszy sposób przechowywania warzyw i ziół na zimę. Jak prawidłowo zamrozić szpinak, aby zachować wszystkie wartości odżywcze, kolor oraz smak? Poniżej znajdziesz instrukcję.

  1. Dokładnie umyj liście szpinaku i usuń wszelkie uszkodzone lub zwiędłe części.
  2. Zanurz liście na 30 sekund we wrzącej wodzie lub przelej je wrzątkiem. Ten proces zatrzymuje enzymy odpowiedzialne za utratę koloru i smaku.
  3. Odcedź szpinak i natychmiast schłodź go w lodowatej wodzie. To zatrzyma proces gotowania i zachowa intensywny zielony kolor.
  4. Dokładnie osusz liście szpinaku, używając papierowego ręcznika lub wirówki do sałaty. Im mniej wilgoci, tym lepszy efekt mrożenia.
  5. Jak zamrozić świeży szpinak? Umieść szpinak w woreczkach do mrożenia lub pojemnikach, usuwając jak najwięcej powietrza. Możesz również użyć foremek do lodu, aby zamrozić szpinak w porcjach idealnych do koktajli czy zup.

Sprawdź: Chłodziarko-zamrażarki od Bosch.

Mrożenie szpinaku – dodatkowe wskazówki

Jeżeli chcesz odpowiednio przygotować szpinak do mrożenia, warto wziąć pod uwagę kilka dodatkowych wskazówek.

Możesz mrozić szpinak rozdrobniony. Wystarczy przed zamrożeniem zblendować go na gładką masę. Tak przygotowane liście są idealne do późniejszego wykorzystania w zupach, sosie, koktajlach lub jako nadzienie do zapiekanek oraz naleśników. Puree ze szpinaku łatwo podzielić na porcje i zamrozić w mniejszych pojemnikach. Dzięki temu mamy wydzieloną ilość pod konkretne danie.

Zamrożone kostki szpinaku.Istotne jest również, jak długo możemy przechowywać zamrożony szpinak. Uznaje się, że taki produkt jest przydatny do spożycia przez 12 miesięcy.

Zobacz też: Przepis na szpinak z rodzynkami i orzechami pinii.

Kiedy najlepiej mrozić szpinak? Według nas najlepszy okres przypada na jesień, ponieważ wtedy właśnie dostępne są świeże liście. Do tego cena w sklepach jest wtedy najbardziej przystępna.

Podsumowując, mrożenie to idealny sposób na to, aby świeże produkty zachowały swój smak, wartości odżywcze oraz kolor. Nie inaczej jest z liśćmi szpinaku. Mimo tego, że możemy mrozić szpinak bez blanszowania, zalecamy jednak, aby to robić. To prosty zabieg, który bardzo dobrze wpływa na to, jak liście zachowają się w procesie mrożenia.

Dzięki temu będziecie mogli cieszyć się świeżym, zdrowym szpinakiem przez cały rok.