Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sok, dżem i inne przetwory z aronii

Sok, dżem i inne przetwory z aronii
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jakie są właściwości aronii?
  2. Aronia – idealny owoc na przetwory
  3. Przeciwwskazania do spożywania przetworów z aronii
  4. Jak usunąć plamy z soku z aronii?

Aronia to zdaniem wielu osób najzdrowszy owoc uprawiany w polskich warunkach klimatycznych. Ma bardzo wiele cennych, prozdrowotnych składników. Smak świeżej aronii jest bardzo specyficzny, szczególnie wyraźna goryczka może nie przypaść do gustu. Na szczęście doskonale nadaje się do przyrządzania domowych przetworów. Przedstawione w tym artykule wskazówki i porady na temat wykorzystania aronii w kuchni z pewnością pomogą Ci sukcesywnie i na stałe wprowadzić ten niebywale zdrowy owoc do diety całej rodziny.

Jakie są właściwości aronii?     

Co ciekawe, aronia nie jest rośliną występującą naturalnie na terenie Polski, ale to właśnie nasz kraj jest jej największym na świecie eksporterem. Uprawa aronii w przydomowym ogrodzie jest bardzo łatwa. Jedyne o co musisz zadbać, to posadzenie rośliny w dobrze nasłonecznionym miejscu.

Krzewy aronii dorastają zwykle do wysokości około dwóch metrów. Często sadzi się je po kilka sztuk w rzędzie, dzięki czemu mogą utworzyć swego rodzaju żywopłot upiększający cały ogród. Jej liście jesienią zyskują piękne, intensywnie czerwone i pomarańczowe kolory, co stanowi dodatkowy atut poza właściwościami kulinarnymi.

Same owoce aronii mają formę czarnych jagód o średnicy kilku milimetrów i są zgrupowane po kilkanaście sztuk w jednej kiści. Dojrzewają zwykle na przełomie sierpnia i września, ale mogą wytrzymać na krzakach nawet do pierwszych jesiennych przymrozków. Wśród miłośników aronii krąży opinia, że zebranie owoców dopiero po pierwszych przymrozkach wyraźnie zmniejsza ich gorzkawy posmak.

W smaku owoce aronii są dość kwaśne i lekko gorzkawe. Mimo to znajdują w takiej świeżej formie wielu miłośników. Warto również dodać, że to właśnie owoce nie poddane żadnej obróbce termicznej zawierają najwięcej drogocennych witamin i elementów prozdrowotnych. Spośród nich warto wymienić liczne witaminy, np. witaminę P, PP, B2, B9, E, A i C. Aronia zawiera duże ilości mikroelementów, takich jak potas, magnez czy żelazo, a także innych cennych składników odżywczych, wśród których prym wiodą pektyny, flawonoidy czy posiadające właściwości antynowotworowe antocyjany.

Aronia – idealny owoc na przetwory  

Ze względu na swój dość kontrowersyjny smak, surowa aronia jest owocem tylko dla jej największych amatorów. Na szczęście jest wręcz stworzona do wykorzystania w domowych przetworach. Bardzo dobrze łączy się również z innymi owocami, szczególnie z tymi słodszymi i mniej wyrazistymi w smaku.

Zanim jednak zabierzesz się za przygotowanie pierwszych przetworów, pamiętaj o zamrożeniu owoców aronii i przechowywaniu ich w zamrażalniku przez kilka dni. Pomoże to zmniejszyć charakterystyczny cierpki posmak.

Przeczytaj: Jak zrobić sok z aronii, aby nie był cierpki?

A to, jakie konkretnie przetwory przyrządzisz z aronii, zależy tylko od Twojej wyobraźni. Wachlarz możliwości jest bardzo duży. Od soków i syropów, przez nalewki, wino, aż po dżemy i konfitury.

Sok z aronii

Sok, dżem i inne przetwory z aronii - zdjęcie 1

Najczęściej robione przetwory z aronii to soki. To właśnie w tej formie owocowych przetworów możliwe jest zachowanie największej ilości drogocennych, prozdrowotnych składników.

Metod przygotowania soku jest przynajmniej kilka. Najczęściej spotykaną jest ta wykorzystująca tradycyjny sokownik. Możesz również ugotować sok z aronii w zwykłym garnku. Wystarczy, że owoce zalejesz wodą i będziesz je gotować przez około pół godziny.

Alternatywną metodą przygotowania soku jest ta z użyciem wolnoobrotowej wyciskarki do soków. W tym wypadku nie musisz owoców gotować, a nadmiar gotowego soku najlepiej przechować w postaci podzielonej na pojedyncze porcje, zamrożone w zwykłym domowym zamrażalniku.

Dżem z aronii

Sok, dżem i inne przetwory z aronii - zdjęcie 2

Dżem z aronii to świetny element każdego śniadania. Dobrze pasuje nie tylko do chleba z masłem, jogurtu czy do twarożku. Dobrze uzupełni również smak serów pleśniowych, a nawet swojskich wędlin i mięs.

Przygotowanie dżemu z aronii wygląda podobnie jak wielu innych owocowych dżemów. Wystarczy, że czyste i pozbawione szypułek owoce połączysz z taką samą wagowo ilością cukru i podlejesz odrobiną wody, która na początku ułatwi gotowanie.

Następnie taką mieszankę podgrzewaj i gotuj na bardzo wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 30-40 minutach wyłącz grzanie pod garnkiem i odczekaj nawet kilka godzin, by zawartość wystygła.

Podgrzej dżem ponownie i gotuj bardzo delikatnie do czasu aż zgęstnieje i uzyska oczekiwaną konsystencję. Gorący dżem przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Zakręć dokładnie i postaw słoiki do góry dnem. Dzięki temu powinny się naturalny sposób zawekować.

Dżem z aronii i jabłek

Aronia bardzo dobrze komponuje się ze słodszymi i mniej wyrazistymi w smaku owocami. Dobrym przykładem mogą tu być jabłka, gruszki, śliwki, a nawet maliny.

Jak zatem zrobić dobry dżem z aronii i jabłek? Przede wszystkim dostosuj proporcje składników do własnych preferencji. Im więcej w składzie będzie aronii, tym bardziej kwaskowaty w smaku dżem uzyskasz. Jeżeli dysponujesz słodkimi jabłkami, ogranicz również ilość cukru dodawanego do Twojego dżemu.

Podstawowe proporcje składników dla takiego dżemu to równe ilości aronii, jabłek i cukru. Warto również przygotować przyprawy korzenne, które dodadzą dżemowi niepowtarzalnych aromatów i sprawią, że w zimie będzie on przyjemnie rozgrzewający. Proponujemy w takim wypadku zaopatrzyć się w laski cynamonu, kilka goździków, ziarna kardamonu, anyżu, a także w kilka kawałków świeżego imbiru obranego ze skórki.

Przygotowanie takiego dżemu jest bardzo proste. Obrane ze skóry i pozbawione gniazd nasiennych jabłka wkładasz do garnka, następnie dodajesz aronie, cukier i przyprawy.

Całość zagotuj, a następnie duś na małym ogniu przez około godzinę – do czasu aż owoce zamienią się w jednolitą, gęstą masę. Po przestudzeniu dżemu (może być następnego dnia) usuń wszystkie duże kawałki przypraw, podgrzej go ponownie i duś na wolnym ogniu do czasu uzyskania pożądanej konsystencji. Pamiętaj o tym, by systematycznie mieszać dżem, dzięki czemu unikniesz jego przypalenia.

Gotowy dżem, tak samo jak w poprzednim przepisie, zamknij w słoiczkach i ciesz się nim przez całą jesień i zimę.

Sok, dżem i inne przetwory z aronii - zdjęcie 3

Przeciwwskazania do spożywania przetworów z aronii

Aronia, ze względu na swoje mocne działanie na organizm, może w pewnych przypadkach nie być wskazana do spożycia. Szczególnie dla osób ze zbyt niskim ciśnieniem tętniczym, a także dla tych cierpiących na problemy zdrowotne związane z przewodem pokarmowym, np. nadkwasotę żołądka, wrzody czy zaparcia.

Niemniej jednak, nawet w takich przypadkach okazjonalne spożycie niewielkich ilości aronii czy przetworów przyrządzonych na jej bazie nie powinno stanowić istotnego zagrożenia dla zdrowia.

Jak usunąć plamy z soku z aronii?

Podobnie jak wszystkie inne jagody, aronia również bardzo silnie barwi i plami wszelkie materiały czy odzież. Oczywiście, jak z każdą inną plamą, tak z zabrudzeniami powstałymi z powodu aronii najlepiej poradzi sobie dobrej jakości pralka.

Zawsze jednak warto zadbać o to, żeby zwiększyć szanse na sukces w walce z plamami po soku czy konfiturze. Pierwszym wartym wypróbowania sposobem jest zastosowanie na plamy z aronii i innych jagód soku z cytryny. Okazuje się bowiem, że barwnik zawarty w jagodach traci swoją trwałość w kwaśnym środowisku. Wystarczy zatem, że na porządnie przepłukaną plamę wyciśniesz sok z cytryny, a po dwóch godzinach wrzucisz ubranie do pralki.

Jeżeli nie masz pod ręką soku z cytryny, możesz do wstępnego wywabienia plamy użyć mieszanki octu spirytusowego i wody w proporcjach 1:2.

Trzecim popularnym sposobem na skuteczną walkę z plamami z aronii jest zasypanie ich solą kuchenną i zalanie gorącą wodą. Następnie wystarczy zaprać materiał w dłoniach i po odczekaniu 1-2 godzin przystąpić do standardowego prania.

Owoce aronii to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Soki, wina, nalewki czy dżemy skutecznie wspomogą Twoją odporność w trudnym okresie jesienno-zimowym.