Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Dieta warzywna dla zdrowia i urody

Dieta warzywna dla zdrowia i urody
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Najzdrowsze warzywa dla Twojej skóry
  2. Potrawy z warzyw jak suplementy na włosy
  3. Dieta warzywna – jedzenie dla urody
  4. Dieta warzywna – przepisy

Spożywane przez nas produkty mają realny wpływ na to, jak wyglądamy. Jak zadbać o skórę, włosy, paznokcie, a przy okazji o doskonałe samopoczucie od środka? Dowiedz się, które warzywa przyniosą najlepsze efekty.

Najzdrowsze warzywa dla Twojej skóry

Właściwa dieta ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, ale także dla urody. Prawidłowe odżywianie, z pewnością wpłynie na poprawę naszego wyglądu. Aby jak najdłużej zachować młodzieńczy i zdrowy wygląd, nasza codzienna dieta powinna obfitować w odpowiednią ilość składników odżywczych (białek, tłuszczy, cukrów oraz witamin), które znajdziemy w warzywach i owocach. Zaleca się, aby spożywać je pięć razy dziennie lub w ilości przynajmniej 400 gramów na dobę. Co jeść, żeby nasza cera była zdrowa? Jakie składniki, witaminy i minerały są niezbędne, żeby mieć piękną i jędrną skórę?

Warto sięgać po owoce i warzywa, gdyż zawierają antyoksydanty, czyli związki przeciwdziałające starzeniu się skóry. Antyoksydanty to cała grupa różnych związków, witamin i polifenoli, które chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego, przeciwdziałają zmianom zapalnym, redukują nieestetyczne przebarwienia i stymulują produkcję kolagenu. W jakich warzywach i owocach je znajdziemy?

  • Aronia, czarna porzeczka, truskawki, maliny, kiwi, natka pietruszki, papryka to składniki bogate w witaminę C, która wspomaga wytwarzanie kolagenu (ujędrnia skórę) i uelastycznia naczynia krwionośne.

  • Morele, marchew, dynia, melony, pomidory, papryka, pomarańcze – to bogate źródła beta-karotenu, przekształcającego się w organizmie w witaminę A, która wspomaga leczenie trądziku, opóźnia pojawianie się zmarszczek, zmniejsza wrażliwość na promieniowanie UV oraz nadaje skórze piękny kolor.

  • Zielone warzywa liściaste, np. szpinak, kapusta, jarmuż, sałata i brokuły są bogate w karotenoidy, które wzmacniają układ odpornościowy, chronią komórki skóry przed promieniowaniem UV i zanieczyszczeniem środowiska. Są także źródłem witaminy K, zapobiegającej powstawaniu „pajączków” i przebarwień.

Potrawy z warzyw jak suplementy na włosy

Witaminy, minerały i składniki odżywcze dla zdrowych włosów powinny być nie tylko aplikowane w postaci kosmetyków czy suplementów, ale przede wszystkim w codziennym jadłospisie. W diecie na gęste i mocne włosy nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców. W jadłospisie na zdrowe włosy należy uwzględnić produkty bogate w białko, krzem czy miedź. Warto sięgać po warzywa i owoce dostarczające karotenu. Nie może zabraknąć produktów dostarczających witaminy A i E, ponieważ to jedne z najsilniejszych antyoksydantów.

Dieta warzywna dla zdrowia i urody - zdjęcie 1

Jakie owoce i warzywa jeść, aby włosy nie wypadały, a były mocne i lśniące?

  • Brokuł, szpinak i soczewica spośród produktów roślinnych zawierają najwięcej żelaza, które wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu.

  • Marchew, morele, brzoskwinie, dynia, brokuły czy fasolka szparagowa to produkty, które stanowią cenne źródło beta karotenu, czyli prowitaminy A. Niski poziom tej witaminy osłabia włosy i sprawia, że stają się one kruche i łamliwe.

  • Banany, awokado, brokuły obfitują w witaminy z grupy B, które są istotne dla kondycji włosów. Zapewniają ich szybki wzrost i prawidłową budowę.

Dieta warzywna – jedzenie dla urody

Warzywa są niezbędne do zachowania zdrowia i urody. Dlatego warto włączyć je do swojego codziennego menu. Dieta warzywna, jak sama nazwa wskazuje, polega na zwiększeniu liczby spożywanych warzyw i odstawieniu wszystkich pokarmów wysoko przetworzonych. Dieta warzywna nie powinna być głodówką.

Warto jeść warzywa takie jak:

  • marchewka,

  • papryka,

  • pomidory,

  • kapusta,

  • szpinak,

  • jarmuż,

  • buraki,

  • rzodkiewka,

  • kalafior,

  • brokuły,

  • cebula,

  • por,

  • bataty,

  • dynia,

  • pasternak.

Produkty te zawierają przeciwutleniacze, czyli substancje, które opóźniają procesy starzenia w komórkach, działają oczyszczająco i wzmacniająco na cały organizm. Warzywa najlepiej jeść na surowo, gotować na parze, dusić albo robić z nich pyszne i zdrowe koktajle. Do stworzenia warzywnego koktajlu użyj dobrej jakości sprzętu. W przygotowaniu tego rodzaju napoju pomocny będzie blender kielichowy Bosch. Sprzęt wyposażony jest w silnik o dużej mocy (1000 W), co zapewni szybkie i doskonałe przetwarzanie żywności. Im wyższa moc silnika, tym nasze koktajle będą gładsze i bardziej kremowe. W zestawie z blenderem znajduje się praktyczny pojemnik, w którym łatwo przechowasz lub zabierzesz ze sobą przygotowany napój.

Dieta warzywna dla zdrowia i urody - zdjęcie 2

Dieta warzywna – przepisy

Dieta warzywna ma oczyścić i wzmocnić prawidłowe działanie organizmu. Warzywa najlepiej jeść na surowo w formie surówek i sałatek. Można je także gotować i spożywać w postaci zupy czy dań jednogarnkowych. Wypróbuj nasze warzywne propozycje.

Surówka z kapusty kiszonej

Surówka z kiszonej kapusty to smaczny i zdrowy dodatek. Kiszona kapusta ma wiele właściwości odżywczych, dlatego warto pamiętać o niej w swoje diecie i regularnie ją spożywać.

Składniki:

  • ½ kg kiszonej kapusty

  • 2 marchewki

  • sól, pieprz, cukier

  • łyżeczka oleju

Przygotowanie

  1. Kapustę wypłucz, następne posiekaj drobno.

  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj w misce razem z kapustą.

  3. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Dodaj łyżkę oleju i całość wymieszaj. Wstaw do lodówki na pół godziny.

Zupa dyniowa

Dieta warzywna dla zdrowia i urody - zdjęcie 3

Zupy są nie tylko smacznym, ale także zdrowym i sycącym posiłkiem. Wypróbuj przepis na kremową zupę dyniową.

Składniki:

  • 1-1.5 kg pieczonej dyni

  • 1 l bulionu warzywnego

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz do smaku

  • opcjonalnie: sok z cytryny, miód, curry

Przygotowanie

  1. W garnku podgrzej bulion i do gorącego już wywaru dodaj upieczoną dynię.

  2. Następnie zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera, aż do uzyskania gładkiego kremu.

  3. Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku.

  4. Dla urozmaicenia możesz również przed miksowaniem zupy dodać sok z cytryny, łyżkę miodu oraz curry – dzięki mieszaniu tych i innych dodatków, zupa za każdym razem może smakować inaczej.

Sok warzywny

Wykorzystaj swoje ulubione sezonowe warzywa i przygotuj zdrowy sok. Wypróbuj przepis na dwukolorową bombę witaminową – koktajle warzywne to samo zdrowie!

Składniki:

  • buraki

  • marchewki

  • cytryny

  • imbir

  • seler naciowy razem z liśćmi

Przygotowanie

  1. Do wyciskarki wrzuć warzywa – w pierwszej kolejności wyciśnij buraki i wlej do połowy szklanki. Następnie wyciśnij marchewkę i uzupełnij szklankę do pełna.

  2. Dodatki takie jak cytryna, imbir, seler naciowy wyciskaj i dolewaj w dowolnej kolejności.

W Akademii Smaku znajdziesz mnóstwo inspiracji na zdrowe warzywne koktajle, np. orzeźwiający sok z pomidorów i ogórków kiszonych czy bezalkoholowa krwawa Mary. Wypróbuj nasze przepisy na dania i dodatki bogate w cenne witaminy, minerały i składniki odżywcze. Zadbasz nie tylko o swoje zdrowie, ale i urodę.