- Najzdrowsze warzywa dla Twojej skóry
- Potrawy z warzyw jak suplementy na włosy
- Dieta warzywna – jedzenie dla urody
- Dieta warzywna – przepisy
Spożywane przez nas produkty mają realny wpływ na to, jak wyglądamy. Jak zadbać o skórę, włosy, paznokcie, a przy okazji o doskonałe samopoczucie od środka? Dowiedz się, które warzywa przyniosą najlepsze efekty.
Najzdrowsze warzywa dla Twojej skóry
Właściwa dieta ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, ale także dla urody. Prawidłowe odżywianie, z pewnością wpłynie na poprawę naszego wyglądu. Aby jak najdłużej zachować młodzieńczy i zdrowy wygląd, nasza codzienna dieta powinna obfitować w odpowiednią ilość składników odżywczych (białek, tłuszczy, cukrów oraz witamin), które znajdziemy w warzywach i owocach. Zaleca się, aby spożywać je pięć razy dziennie lub w ilości przynajmniej 400 gramów na dobę. Co jeść, żeby nasza cera była zdrowa? Jakie składniki, witaminy i minerały są niezbędne, żeby mieć piękną i jędrną skórę?
Warto sięgać po owoce i warzywa, gdyż zawierają antyoksydanty, czyli związki przeciwdziałające starzeniu się skóry. Antyoksydanty to cała grupa różnych związków, witamin i polifenoli, które chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego, przeciwdziałają zmianom zapalnym, redukują nieestetyczne przebarwienia i stymulują produkcję kolagenu. W jakich warzywach i owocach je znajdziemy?
-
Aronia, czarna porzeczka, truskawki, maliny, kiwi, natka pietruszki, papryka to składniki bogate w witaminę C, która wspomaga wytwarzanie kolagenu (ujędrnia skórę) i uelastycznia naczynia krwionośne.
-
Morele, marchew, dynia, melony, pomidory, papryka, pomarańcze – to bogate źródła beta-karotenu, przekształcającego się w organizmie w witaminę A, która wspomaga leczenie trądziku, opóźnia pojawianie się zmarszczek, zmniejsza wrażliwość na promieniowanie UV oraz nadaje skórze piękny kolor.
-
Zielone warzywa liściaste, np. szpinak, kapusta, jarmuż, sałata i brokuły są bogate w karotenoidy, które wzmacniają układ odpornościowy, chronią komórki skóry przed promieniowaniem UV i zanieczyszczeniem środowiska. Są także źródłem witaminy K, zapobiegającej powstawaniu „pajączków” i przebarwień.
Potrawy z warzyw jak suplementy na włosy
Witaminy, minerały i składniki odżywcze dla zdrowych włosów powinny być nie tylko aplikowane w postaci kosmetyków czy suplementów, ale przede wszystkim w codziennym jadłospisie. W diecie na gęste i mocne włosy nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców. W jadłospisie na zdrowe włosy należy uwzględnić produkty bogate w białko, krzem czy miedź. Warto sięgać po warzywa i owoce dostarczające karotenu. Nie może zabraknąć produktów dostarczających witaminy A i E, ponieważ to jedne z najsilniejszych antyoksydantów.
Jakie owoce i warzywa jeść, aby włosy nie wypadały, a były mocne i lśniące?
-
Brokuł, szpinak i soczewica spośród produktów roślinnych zawierają najwięcej żelaza, które wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu.
-
Marchew, morele, brzoskwinie, dynia, brokuły czy fasolka szparagowa to produkty, które stanowią cenne źródło beta karotenu, czyli prowitaminy A. Niski poziom tej witaminy osłabia włosy i sprawia, że stają się one kruche i łamliwe.
-
Banany, awokado, brokuły obfitują w witaminy z grupy B, które są istotne dla kondycji włosów. Zapewniają ich szybki wzrost i prawidłową budowę.
Dieta warzywna – jedzenie dla urody
Warzywa są niezbędne do zachowania zdrowia i urody. Dlatego warto włączyć je do swojego codziennego menu. Dieta warzywna, jak sama nazwa wskazuje, polega na zwiększeniu liczby spożywanych warzyw i odstawieniu wszystkich pokarmów wysoko przetworzonych. Dieta warzywna nie powinna być głodówką.
Warto jeść warzywa takie jak:
-
marchewka,
-
papryka,
-
pomidory,
-
kapusta,
-
szpinak,
-
jarmuż,
-
buraki,
-
rzodkiewka,
-
kalafior,
-
brokuły,
-
cebula,
-
por,
-
bataty,
-
dynia,
-
pasternak.
Produkty te zawierają przeciwutleniacze, czyli substancje, które opóźniają procesy starzenia w komórkach, działają oczyszczająco i wzmacniająco na cały organizm. Warzywa najlepiej jeść na surowo, gotować na parze, dusić albo robić z nich pyszne i zdrowe koktajle. Do stworzenia warzywnego koktajlu użyj dobrej jakości sprzętu. W przygotowaniu tego rodzaju napoju pomocny będzie blender kielichowy Bosch. Sprzęt wyposażony jest w silnik o dużej mocy (1000 W), co zapewni szybkie i doskonałe przetwarzanie żywności. Im wyższa moc silnika, tym nasze koktajle będą gładsze i bardziej kremowe. W zestawie z blenderem znajduje się praktyczny pojemnik, w którym łatwo przechowasz lub zabierzesz ze sobą przygotowany napój.
Dieta warzywna – przepisy
Dieta warzywna ma oczyścić i wzmocnić prawidłowe działanie organizmu. Warzywa najlepiej jeść na surowo w formie surówek i sałatek. Można je także gotować i spożywać w postaci zupy czy dań jednogarnkowych. Wypróbuj nasze warzywne propozycje.
Surówka z kapusty kiszonej
Surówka z kiszonej kapusty to smaczny i zdrowy dodatek. Kiszona kapusta ma wiele właściwości odżywczych, dlatego warto pamiętać o niej w swoje diecie i regularnie ją spożywać.
Składniki:
-
½ kg kiszonej kapusty
-
2 marchewki
-
sól, pieprz, cukier
-
łyżeczka oleju
Przygotowanie
-
Kapustę wypłucz, następne posiekaj drobno.
-
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj w misce razem z kapustą.
-
Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Dodaj łyżkę oleju i całość wymieszaj. Wstaw do lodówki na pół godziny.
Zupa dyniowa
Zupy są nie tylko smacznym, ale także zdrowym i sycącym posiłkiem. Wypróbuj przepis na kremową zupę dyniową.
Składniki:
-
1-1.5 kg pieczonej dyni
-
1 l bulionu warzywnego
-
oliwa z oliwek
-
sól, pieprz do smaku
-
opcjonalnie: sok z cytryny, miód, curry
Przygotowanie
-
W garnku podgrzej bulion i do gorącego już wywaru dodaj upieczoną dynię.
-
Następnie zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera, aż do uzyskania gładkiego kremu.
-
Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
Dla urozmaicenia możesz również przed miksowaniem zupy dodać sok z cytryny, łyżkę miodu oraz curry – dzięki mieszaniu tych i innych dodatków, zupa za każdym razem może smakować inaczej.
Sok warzywny
Wykorzystaj swoje ulubione sezonowe warzywa i przygotuj zdrowy sok. Wypróbuj przepis na dwukolorową bombę witaminową – koktajle warzywne to samo zdrowie!
Składniki:
-
buraki
-
marchewki
-
cytryny
-
imbir
-
seler naciowy razem z liśćmi
Przygotowanie
-
Do wyciskarki wrzuć warzywa – w pierwszej kolejności wyciśnij buraki i wlej do połowy szklanki. Następnie wyciśnij marchewkę i uzupełnij szklankę do pełna.
-
Dodatki takie jak cytryna, imbir, seler naciowy wyciskaj i dolewaj w dowolnej kolejności.
W Akademii Smaku znajdziesz mnóstwo inspiracji na zdrowe warzywne koktajle, np. orzeźwiający sok z pomidorów i ogórków kiszonych czy bezalkoholowa krwawa Mary. Wypróbuj nasze przepisy na dania i dodatki bogate w cenne witaminy, minerały i składniki odżywcze. Zadbasz nie tylko o swoje zdrowie, ale i urodę.