Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak zrobić masło orzechowe i czym je jeść? Czy jest zdrowe?

Jak zrobić masło orzechowe i czym je jeść? Czy jest zdrowe?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Masło orzechowe właściwości
  2. Jak zrobić masło z orzechów?
  3. Które orzechy nadają się na masło?
  4. Co można zrobić z masła orzechowego – najlepsze przepisy

Masło orzechowe to kremowa esencja smaku orzechów. Możesz je wykorzystać na wiele sposobów. Z powodzeniem zastąpi wszelkie tradycyjne smarowidła do pieczywa. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do ciast i ciasteczek, a także do wytrawnych dań. Dodatkowo zrobienie masła orzechowego w domu nie jest trudne!

Masło orzechowe właściwości

Składnikiem masła orzechowego dobrej jakości są wyłącznie orzechy. Dzięki temu również masło orzechowe jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, w tym kwasu alfa-linolenowego, oraz wielu witamin i składników mineralnych. Kwas alfa-linolenowy jest silnym antyoksydantem, korzystnie wpływającym na pracę układu krążenia, ułatwia koncentrację, wspomaga pamięć, łagodzi stany zapalne oraz działa antybakteryjnie.

Orzechy są produktem wysokoenergetycznym – to znaczy, że w małej objętości dostarczają sporej ilości energii. 100 gramów orzechów i masła orzechowego to około 695 kcal. 1 łyżeczka (ok. 15 g) to blisko 105 kcal. Oprócz energii oraz tłuszczu masło orzechowe jest także źródłem białka (ok. 13 g na 100 g produktu) oraz węglowodanów i błonnika (odpowiedni ok. 10 i 7,5 g na 100 g produktu).

Masło orzechowe infografika

Jak zrobić masło z orzechów?

Przygotowanie domowego masła orzechowego jest banalnie proste. Wystarczą orzechy i dobry, mocny blender. Następnie całość zmiksuj do otrzymania pożądanej konsystencji. Aby uniknąć przegrzania, możesz to robić pulsacyjnie. W celu ułatwienia i przyspieszenia mielenia orzechy namocz w wodzie na noc, sparz wrzątkiem lub podpraż w piekarniku.

Prażenie dodatkowo podkreśli i wzmocni smak gotowego masła orzechowego. By podkręcić smak orzechów podczas miksowania, dodaj trochę soli.

W przypadku masła z migdałów lub orzechów włoskich możliwe jest pojawienie się wyczuwalnego posmaku goryczki. Można temu w łatwy sposób zaradzić. Prażenie orzechów przed ich zmiksowaniem powinno rozwiązać problem.

Sprawdź inne sposoby na to by orzechy nie były gorzkie

Które orzechy nadają się na masło?

Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu z wszystkich ich rodzajów można przygotować masło orzechowe. Najczęściej do jego zrobienia wykorzystuje się jeden rodzaj orzechów. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć kilka gatunków. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Warto również sprawdzić, jakie tłuszcze oraz w jakich proporcjach zawierają dane orzechy. Pozwoli to na dopasowanie mieszanki orzechów do Twoich potrzeb.

Sprawdź co zawiera najwięcej tłuszczów nienasyconych

Masło migdałowe

Do przygotowania domowego masła migdałowego potrzebny jest dodatkowo olej roślinny. Najlepszym wyborem będzie rzepakowy, słonecznikowy lub inny o neutralnym smaku. Chodzi o to, by nie zdominował smaku migdałów. Aby uniknąć goryczki zawartej w skórce migdałów, przed zmieleniem podpraż je na patelni lub w piekarniku.

W pierwszej kolejności zmiel w blenderze same migdały. Gdy będą rozdrobnione i sypkie, dolej olej i kontynuuj blendowanie do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji.

Masło orzechowe z nerkowców

Niezwykle smakowitym wariantem masła orzechowego jest to wykonane z nerkowców. Ich charakterystyczny smak dodatkowo zyskuje na wyrazistości po zmieleniu. W tym przypadku możesz pominąć moczenie i prażenie. Orzechy powinny zblendować się bez większych problemów. Dodatkowo ze względu na wysoką zawartość selenu masło z nerkowców polecane jest dla osób z chorobami tarczycy.

Masło z orzechów mieszanych

Samodzielne przygotowanie masła orzechowego daje możliwość wyboru, z jakiego rodzaju orzechy skorzystasz. Nie zawsze musi być to jeden ich rodzaj. Jak najbardziej można połączyć kilka z nich jak np. orzechy brazylijskie, nerkowce, ziemne czy laskowe.

Niezależnie od mieszanki orzechów, masło przygotowuje się tak samo, jak w przypadku jednego rodzaju orzechów. Najpierw należy je namoczyć lub podprażyć, blendować, aż oddzieli się olej, a następnie całość uzyska jednolitą konsystencję.

Co można zrobić z masła orzechowego – najlepsze przepisy

Jak można wykorzystać masło orzechowe? Najczęściej dodawane jest ono do kanapek na słodko, grzanek, tostów francuskich czy wafli ryżowych. Z powodzeniem możesz posmarować nim również krakersy.

Pozostając w słodkim klimacie, masło orzechowe jak najbardziej nadaje się do ciast, ciasteczek, tart czy muffinek. Ciekawym kontrastem i przełamaniem smaku będzie dodanie do dań i przekąsek z masłem orzechowym kwaśnego akcentu w postaci owoców, dżemu, marmolady czy galaretki.

Pamiętaj, że masło orzechowe samo w sobie nie jest słodkie. Dzięki temu sprawdzi się także jako dodatek do dań wytrawnych. Szczególnie w przypadku różnego rodzaju sosów do makaronu lub potrawek i gulaszy. Nada im kremowej konsystencji oraz nieoczywistego posmaku.

Masła orzechowe warto uwzględniać w jadłospisie ze względu na zawartość cennych dla zdrowia kwasów omega 3. Dodatkowo posiłki z masłem orzechowym będą ciekawym urozmaiceniem Twojego menu. Możesz wykorzystać je do wielu różnych dań, a co najważniejsze – z łatwością przygotujesz je samodzielnie.