Sylwestrowe przekąski finger food

Bez nich nie uda się żadna impreza!

Każda nawet najlepiej zorganizowana impreza nie uda się bez przekąsek. Finger foods to lekkie i niewielkie smakołyki idealne na jeden kęs. Są doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Desery podane w ten sposób nabierają całkiem nowego wymiaru. Twoi goście będą z zapałem je przegryzać, by spróbować wszystkich rodzajów.

Koreczki w nowoczesnej wersji

Sztandarowym przykładem finger food są wszelakiego rodzaju koreczki. W zależności od ilości składników nabijane są na wykałaczki, patyczki lub szpile. Jednak aby zaskoczyć gości nie wystarczy kawałek żółtego sera, marynowana pieczarka, pomidor i kabanos. Lubisz sałatkę Caprese? Naprzemiennie nabijaj na patyczek mini kulki mozzarelli, pomidora i bazylię. W takiej formie będą się pięknie prezentowały, a goście zjedzą ją zdecydowanie szybciej i schludniej niż plastry rozłożone na talerzu. Obok talerza z koreczkami możesz podać oliwę. Intrygującym pomysłem jest podanie tortellini w formie szaszłyka zamiast w sałatce. Z dodatkiem zielonego pesto smakują wyśmienicie. Ciekawie zaprezentują się kawałki camemberta z połówkami winogron. 

Sałatka w wydaniu mini

Ulubioną sałatkę niekoniecznie trzeba podawać w misce. Można ją podać na wiele innych sposobów. Z plasterka chudej wędliny uformuj rożek i napełnij łyżką sałatki. Innym sposobem jest wydrążenie niewielkiego pomidora. Brzegi możesz wyciąć specjalnym nożykiem do carvingu i nadać im kształt ząbków. Podobnie można zrobić z dorodną rzodkiewką lub pieczoną pieczarką. Wszystko zależy od rodzaju i poszczególnych składników sałatki. Sałatka będzie pięknie się prezentowała na specjalnych łyżkach do serwowania. Możesz kupić porcelanowe lub jednorazowe plastikowe. Jeśli nie masz czasu na zakupy możesz wykorzystać zwykłe łyżeczki stołowe.

Roladki

Na stole wyglądają bardzo efektownie. Cukinię, bakłażana i marchew potnij w cienkie plastry wzdłuż tak jak na makaron tagliatelle. Warzywa sparz lub delikatnie podsmaż na patelni, by lekko zmiękły. Z serka śmietankowego lub ricotty przygotuj nadzienie. Wystarczy wymieszać ser z ziołami i ulubionymi przyprawami. Każdy z plastrów posmaruj grubą warstwą serka, a na jednym z brzegów ułóż pokrojoną w słupki paprykę, oliwki, lub suszone pomidory. Możesz wykorzystać również nasiona czarnuszki lub sezamu. Plastry zwijaj jak roladkę a na koniec zepnij ją wykałaczką.

Warzywny kieliszek

Zielonego ogórka obierz i pokrój na około 3 cm kawałki. W każdym z nich wydrąż otwór w gnieździe nasiennym zostawiając na spodzie cienką warstwę. Utworzysz w ten sposób niewielkie kieliszki. Możesz do nich nałożyć sałatkę, pastę z łososia lub nadzienie z ricotty i koperku. Ogórkowy kieliszek można napełnić też innymi warzywami lub sosami np. czosnkowym. Jeśli nie wydrążycie spodu zbyt głęboko, ogórek nada się również do serwowania alkoholu.

Pierożki drożdżowe

Po świętach niektórzy nie mogą patrzeć na pierogi, ale na takie na pewno się skuszą. Formą przypominają trochę calzone. Aby je zrobić wystarczy przygotować najzwyklejsze ciasto drożdżowe lub takie jak na spód do pizzy. Nadzienie to podprażone pieczarki pokrojone w drobną kostkę i wymieszane z żółtym serem. Przed nakładaniem na ciasto farsz trzeba lekko przestudzić. Ulepione pierożki można przygotować na dwa sposoby: w piekarniku w 200 °C przez około 15 minut lub smażyć na patelni z około 1 cm warstwą tłuszczu roślinnego.  Pierożki wyśmienicie smakują podane na ciepło i na zimno.

Dipy i sosy

Przygotuj banalnie proste guacamole, sos czosnkowy na jogurcie i/lub hummus. Podziel je na kilka miseczek i rozłóż na stole. Obok nich ustaw nachosy, paluszki oraz pokrojone w słupki warzywa. Goście nie będą musieli ciągle sięgać na drugi koniec stołu. Wszystko będzie w zasięgu ich ręki. Dipy możesz podać w formie pojedynczych porcji. Do kieliszków na wódkę lub do jednorazowych mini miseczek nałóż sos, a następnie do środka wbij słupki warzyw lub nachosy.