Dla wielu osób domowe pieczywo na zakwasie nie ma sobie równych. Jednak przygotowywanie takiego chleba wiąże się z koniecznością regularnego dokarmiania zakwasu, przez co robi się go sporo w krótkim czasie. Jak wykorzystać nadmiar, by uniknąć wyrzucania zakwasu? Sprawdź nasze propozycje!
Dokarmianie zakwasu. Czy część trzeba wyrzucać?
Przygotowanie zakwasu od podstaw zajmuje około 5 dni. Zaczyna się od wymieszania takiej samej ilości mąki i wody w słoiku lub innym naczyniu. Następnie umieszcza się go w ciepłym miejscu i dokarmia co 12 godzin, aż do uzyskania ilości potrzebnej do upieczenia chleba oraz odłożenia części zakwasu do dalszego dokarmiania. Przykładowo, zaczynając od 50 g mąki i 50 g wody, ilość zakwasu odłożonego „na później” powinna wynosić 100 g. Odkładanie zakwasu sprawia, że uzyskuje on coraz lepsze właściwości wypiekowe. Dzięki temu chleb na takim zakwasie lepiej wyrasta i jest bardziej puszysty.
Zakwas dokarmiamy zawsze taką sama ilością wody i mąki, od której zaczynaliśmy jego przygotowanie. Ułatwi to liczenie, ile razy konieczne jest jego dokarmianie, by uzyskać ilość potrzebną do wypieku chleba.
Jeżeli regularnie pieczesz chleb, dokarmiaj zakwas co 12 godzin. W przypadku, gdy pieczesz chleb rzadziej lub masz dłuższą przerwę od pieczenia, zakwas umieść się w lodówce. Niska temperatura sprawia, że zakwas jest uśpiony i nie trzeba go dokarmiać. Taki zakwas nie traci swoich właściwości, jednak przed kolejnym pieczeniem konieczne będzie jego kilkudniowe dokarmianie.
W przypadku stałego dokarmiania zakwasu uzyskana ilość może znacznie przekraczać nasze potrzeby. Część osób w takiej sytuacji wyrzuca nadmiar zakwasu i utrzymuje stałą jego ilość. Można tego uniknąć!
Jak wykorzystać nadmiar zakwasu chlebowego?
Nadmiar zakwasu można wykorzystać na kilka sposobów. W pierwszej kolejności mogą być to inne rodzaje pieczywa, np. bułki czy bagietki. Zakwas sprawdzi się także do przygotowania słodkich wypieków, takich jak naleśniki, gofry czy ciasteczka. Zakwas można z powodzeniem wykorzystać w przepisach z udziałem drożdży piekarniczych. W prosty sposób można także przygotować żurek.
Żurek na zakwasie
Nic nie stoi na przeszkodzie, by z zakwasu na chleb ugotować żurek. W pierwszej kolejności należy rozcieńczyć zakwas do pożądanej przez nas kwaśności, a następnie całość zagotować. Podczas gotowania konieczne są przyprawy, takie jak czosnek, majeranek, ziele angielskie czy liście laurowe. Dodatkowo można dodać warzywa, kiełbasę, boczek lub żeberka, a na koniec jajko na twardo.
Zakwas na żur z zakwasu chlebowego
Bazą do przygotowania zakwasu na zakwas chlebowy i na żurek są te same produkty – mąka oraz woda. Różnią się one między sobą proporcjami. Aby z zakwasu chlebowego przygotować zakwas na żur wystarczy rozrobić go z wodą i dodać czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Krakersy domowe na zakwasie
Z dodatkiem zakwasu na chleb można przygotować aromatyczne i chrupiące krakersy. Można je podawać bez dodatków lub przed pieczeniem posypać solą, sezamem, makiem czy ulubioną mieszanką przypraw, np. curry. Będą doskonałą przekąską podczas rodzinnego oglądania filmów czy spotkania w gronie przyjaciół.
Bułeczki na zakwasie
Miłośnicy świeżych bułek na śniadanie mogą upiec je samodzielnie właśnie z dodatkiem zakwasu. Będą one lekkie i puszyste. Dodatkowo można poeksperymentować z rodzajami mąk, np. gryczaną, kukurydzianą czy orkiszową. Można dodać również różnego rodzaju nasiona oraz przyprawy. Bułki na zakwasie z bazylią i suszonymi pomidorami doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Niewielka zmiana całkowicie odmieni smak zwykłej bułki. By jeszcze bardziej urozmaicić posiłek i zaskoczyć bliskich, pieczywo można uformować w różne kształty. Od obwarzanka, przez bagietkę, aż do zawijanego precla.
Jak zrobić takie bułeczki? Wystarczy wymieszać zakwas z wodą i drożdżami, a następnie dodać sól i oliwę. Na końcu powoli dosypywać mąkę i cały czas mieszać ciasto w robocie kuchennym lub wyrabiać ręcznie. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia, a następnie uformować kształt pieczywa. Piec w 220°C przez 10-12 min. Powodzenia!
Jak widzisz, nadmiar zakwasu na chleb można wykorzystać na wiele sposobów. Warto o to zadbać, szczególnie jeśli bliski jest Ci styl gotowania w duchu less waste, by unikać marnowania żywności.