Właściwości kurkumy indyjskiej

Kurkuma indyjska, inaczej ostryż, to popularna na terenie Indii przyprawa. Mało kto jednak wie, że już od 5000 lat kurkuma stosowana jest także w ziołolecznictwie i to z dużym powodzeniem. Wyjątkowe właściwości kurkumy mogą być odpowiedzią na pytanie, dlaczego ludność Indii prawie nie choruje na Alzheimera i choroby układu nerwowego.

Kurkuma – właściwości lecznicze porównywalne do leków!

Raz po raz badania pokazują, że przyjmowanie kurkumy na co dzień (np. w ilości 0,5-1 gram) może nie tylko zmniejszać ryzyko zachorowania na demencję – czyli zaburzenia związane z komórkami nerwowymi, ale nawet w pewnym stopniu cofać już istniejącą chorobę! Kurkuma, a dokładniej zawarty w niej barwnik kurkumina charakteryzuje się bowiem możliwością opóźnienia starzenia naczyń krwionośnych oraz ułatwia przepływ krwi w naczyniach w mózgu. A lepiej dokrwiony narząd lepiej funkcjonuje!

Kurkuma i jej szerokie właściwości zdrowotne

Do właściwości kurkumy należy też ochrona przed szkodliwymi substancjami oraz przed wolnymi rodnikami odpowiadającymi za starzenie komórek. Wykazano, że kurkuma i kurkumina chronią organizm przed działaniem metali ciężkich, a ponadto wpływają detoksykująco na organizm. Zapewniają także ochronę przed procesami zapalnymi w komórkach. Kurkuma może wspomagać terapię stanów zapalnych w jelitach, ale także gojenie się powszechnie występujących ran. Kurkuma ma także szeroko zbadane działanie przeciwnowotworowe. Hamuje zarówno rozwój nowotworów, jak i działa profilaktycznie na organizm. Działa na poziomie komórkowym, wspomagając usuwanie komórek z uszkodzonym DNA, ale też neutralizuje docierające do organizmu substancje mutagenne, mogące wywoływać owe zmiany w DNA zdrowych komórek. Co ciekawe, w krajach w których potwierdzono spożycie kurkumy w ilości 100-200 mg dziennie zauważa się istotnie zmniejszoną zachorowalność na nowotwory.

Właściwości lecznicze kurkumy, ale nie tylko

Wspomniana przed chwilą ilość odpowiada 1-2 szczyptom przyprawy. Zachęcamy więc do korzystania z podstawowych właściwości kurkumy – jej charakterystycznego smaku i aromatu. Kurkuma to przecież przede wszystkim przyprawa, dlatego warto dodawać ją na co dzień do przeróżnych dań. Zarówno sama kurkuma, jak i ta zawarta w mieszance przypraw curry, wzbogaci potrawy jednogarnkowe, mięsa (szczególnie drobiowe), sałatki, pasty kanapkowe, a nawet desery o korzennych aromatach. Kurkumę można stosować też jako naturalny barwnik do ryżu, ciast, sosów.

Co ciekawe, kurkuma jest lepiej dostępna dla komórek organizmu, gdy przyjmuje się ją wraz z ostrymi przyprawami, np. pieprzem, chili, ostrą papryką. Wszystkie wspomniane przyprawy mogą przyczyniać się do wydobycia z niej właściwości odchudzających. Co prawda nie bezpośrednio, bo i tak przy odchudzaniu najważniejszy jest bilans energetyczny, ale kurkuma może nieco wzmagać procesy metaboliczne, przemianę materii i tym samym na poziomie komórkowym wspomagać utratę tkanki tłuszczowej. Przyprawa idealna!