Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Właściwości miodu i najpopularniejsze rodzaje

Właściwości miodu i najpopularniejsze rodzaje
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak powstaje miód?
  2. Miód – właściwości, które decydują o jego dużej popularności
  3. Rodzaje miodów i ich właściwości
  4. Inne rodzaje miodu

Lubisz słodki smak miodu? Ze względu na wyjątkowe walory smakowe oraz konsystencję, miód może być dodatkiem do herbaty, deserów, owsianek, tostów, granoli czy płatków. Miód jest nie tylko smaczny, ale również i zdrowy. Z artykułu dowiesz się, jakie są jego rodzaje oraz właściwości.

Jak powstaje miód?

Proces powstawania miodu jest czasochłonny i składa się z wielu etapów. Każda z pszczół ma swoje zadanie w tym procesie. W pierwszej kolejności pszczoły zwiadowczynie wyszukują rośliny miododajne, a następnie przekazują informacje o ich położeniu pszczołom zbieraczkom. Po uzyskaniu wskazówek pszczoły zbierają nektar, zasysając go do wola miodowego. Następnie w ulu nektar przekazywany jest kolejnym pszczołom (tym razem robotnicom), które umieszczają go w komórkach plastra. Podczas dojrzewania nektar przenoszony jest z komórki do komórki. Dopiero gdy miód jest już gotowy, komórkę zasklepia się cienką warstwą wosku. Takie działanie zabezpieczenia miód przed zanieczyszczeniami.

Na tym etapie wkracza człowiek. Miód pozyskiwany jest poprzez usunięcie wosku, a następnie odwirowanie całych plastrów.

Miód – właściwości, które decydują o jego dużej popularności

Miód wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Nie bez powodu jest jednym z babcinych sposobów na przeziębienie. Wynika to z bakteriobójczych właściwości miodu. Jednocześnie związki zawarte w miodzie wspierają odporność. Dzięki temu miód jest cennym wsparciem podczas infekcji. Należy jednak pamiętać, by nie podgrzewać miodu. W wysokiej temperaturze traci swoje właściwości, dlatego najlepiej dodawać go do przestudzonej herbaty lub wody.

Substancje zawarte w miodzie wpływają na metabolizm komórkowy, co ułatwia przyswajanie składników odżywczych. Dodatkowo miód przyspiesza gojenie się ran oraz skutecznie nawilża. Jest to wykorzystywane m.in. w kosmetykach. Zamiast kosmetyków można nałożyć miód bezpośrednio np. na spękane i suche usta dłonie lub łokcie.

Mimo wielu cennych właściwości, spożycie miodu powinno być ograniczane przez diabetyków i osoby z nadwagą lub otyłością. Zawarte w miodzie cukry proste mogą wiązać się z wahaniami glikemii u osób z cukrzycą. Z kolei u osób z nadmierną masą ciała może powodować jej dodatkowy wzrost. Bezwzględnie też należy przestrzegać zakazu podawania miodu niemowlętom i dzieciom, które nie ukończyły jeszcze 1 roku życia.

Miód

Rodzaje miodów i ich właściwości

Wyróżnia się wiele rodzajów miodów. W głównej mierze zależy to od położenia pasieki oraz tego, jakie rośliny rosną w jej pobliżu. Pozwala to określić, czy nektar pochodzi z jednego rodzaju kwiatów (np. lipowy, akacjowy) lub ich mieszanki (wielokwiatowy, spadziowy).

  • Spadziowy – powstaje z wydzieliny owadów żerujących na drzewach iglastych i liściastych. Przekłada się to na jego żywiczny i delikatnie kwiatowy smak oraz aromat. Jest znacznie ciemniejszy niż pozostałe rodzaje miodów. Szczególnie polecany jest podczas przeziębienia oraz przy chorobach układu oddechowego.
  • Lipowy – jasny, złocisty o przyjemnym lipowym zapachu. W smaku oprócz słodyczy można wyczuć lekką ostrość. Najczęściej stosowany jest podczas gorączki oraz grypy, ponieważ wykazuje działanie napotnie i wykrztuśnie.
  • Gryczany – może mieć kolor od bursztynowego do brunatnego. Wyróżnia go ostry, wręcz lekko palący smak. Wzmacnia organizm, przyspiesza gojenie się ran oraz korzystnie wpływa na pamięć.
  • Akacjowy – jest to zarazem najjaśniejszy i najsłodszy rodzaj miodu. Ma przyjemny delikatny zapach akacji. Poza miłośnikami słodyczy miód akacjowy szczególnie polecany jest dla osób cierpiących na bezsenność i choroby układu krwionośnego. Dodatkowo będzie cennym wsparciem przy intensywnej pracy umysłowej.
  • Rzepakowy – słodki i delikatny w smaku. Bardzo szybko ulega krystalizacji. Z tego względu najczęściej dostępny jest jako miód kremowany. Podczas tego procesu nabiera mleczno-białej barwy. Ze względu na wysoką zawartość glukozy będzie on szybko przyswajalnym źródłem energii dla sportowców. Jednocześnie wzmacnia on odporność.
  • Faceliowy – pozyskiwany jest z niebieskich kwiatów facelii. Jest to roślina pastewna o wysokiej zawartości nektaru, która kwitnie bardzo krótko. Sprawia to, że miód faceliowy jest wyjątkowy i często nazywany królewskim. Gotowy miód wyróżnia się lekko kwaskowym oraz ziołowym smakiem i aromatem. Drobnoziarnisty miód faceliowy o jasnej, żółtej barwie, kwaskowym, słodkim smaku oraz lekko ziołowym aromacie. Miód faceliowy będzie wsparciem podczas przeziębienia, infekcji górnych dróg oddechowych oraz chorób układu krążenia.
  • Wielokwiatowy – jeden z najpopularniejszych miodów. Głównie ze względu na cenę. Jest on bardzo słodki oraz złocisty. Czasem można wyczuć delikatną gorzką nutę w smaku. Powszechnie wykorzystywany jest jako dodatek do napojów, dań i różnego rodzaju deserów. W okresie jesienno-zimowym wykorzystuje się go jako dodatek do herbaty, grzanego piwa lub wina. Doskonale sprawdzą się jako wsparcie leczenia infekcji oraz przeziębienia.

Inne rodzaje miodu

  • Miód z mniszka lekarskiego

Uważany jest za jeden z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych miodów. Poprawia odporność, ułatwia odkrztuszanie, wspomaga układ trawienny, łagodzi stany zapalne oraz działa moczopędnie i przeciwmiażdżycowo.

Niestety ten rodzaj miodu jest trudno dostępny. Miód z mniszka można wykonać również samodzielnie. Nie będzie to typowy miód, ale jego właściwości będą podobne. Aby go przygotować, należy zebrać kwiaty mleczy, a następnie gotować je z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny.

  • Miód fasolowy

Nietypowy i jeszcze mało popularny miód. Powstaje głównie na Roztoczu z kwiatów fasoli „Piękny Jaś”. W smaku jest lekko kwaśny i niezbyt słodki. Z kolei barwa zależy od jego konsystencji. Płynny jest złocisto-słomkowy, a skrystalizowany – kremowobiały.

Polecany jest nie tylko jako wsparcie odporności, ale również w chorobach układu pokarmowego oraz krwionośnego.

  • Miód malinowy

Przyjemnie słodki, z kwaśną nutą. Wykazuje działanie podobne do miodu lipowego – rozgrzewa oraz działa przeciwgorączkowo i napotnie. Kolor miodu zależy od gatunku malin. W większości jest on w odcieniach koloru żółtego. Ponieważ pojedyncze kwiaty malin kwitną bardzo krótko, pasieka musi być bardzo blisko plantacji malin.

  • Miód wrzosowy

Ciekawy i intrygujący w smaku. Jest on bardzo wyrazisty, z dobrze wyczuwalną ostrością i goryczką. Mimo to ogólne wrażenie jest bardzo przyjemne. Podczas kosztowania wyczuwalne są grudki. Miód wrzosowy charakteryzuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Jest polecany osobom z chorobami układu moczowego oraz pokarmowego. Jak najbardziej można wykorzystać go również podczas przeziębienia.

Miód to nie tylko słodki i zdrowszy zamiennik cukru. Wykazuje on wiele cennych właściwości, które wpływają na odporność i funkcjonowanie całego organizmu. Z tego względu warto sięgać po miód nie tylko dla jego smaku. Jednocześnie, z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych, należy zachować umiar w jego spożyciu.