Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Grzane piwo

Grzane piwo
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dodatek przypraw skutecznie rozgrzewa w chłodne i ponure wieczory.

Składniki

1 litr piwa
1/2 pomarańczy
8 goździków
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
Szczypta imbiru

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
288 kcal
Tłuszcz
0.65 g
Węglowodany
26.2 g
Błonnik
3.5 g
Białko
3.15 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Grzane piwo nie tylko rozgrzewa, ale i orzeźwia, co szczególnie przydaje się, gdy aura nie rozpieszcza.

Opis przygotowania:

  1. Pomarańczę sparz wrzatkiem i wyciśnij z niej sok.
  2. Piwo przelej do rondla. Dodaj do niego przyprawy, sok oraz wyciśniętą część pomarańczy.
  3. Podgrzewaj na małym ogniu pilnując, aby nie zagotować całości.
  4. Przed podaniem wyciągnij pomarańczę.
  5. Gotowe grzane piwo udekoruj świeżymi plasterkami pomarańczy.

TIP

  • Do piwa możesz dodać niewielką ilość miodu.
  • Jeśli wykorzystasz świeży imbir, piwo będzie miało bardziej wyrazisty smak.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Arkouda
Pomarańcza, korzenne przyprawy i miód rozgrzeją każdego :) Polecam
MiszelPiszel
Rozgrzewa w zimne wieczory!