Właściwości octu jabłkowego

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy? Poza tym, że dodaje potrawom i produktom charakterystycznego posmaku, to przede wszystkim ocet jabłkowy ma właściwości lecznicze i zdrowotne oraz…odchudzające. Jak to jest z tym octem?

Skąd ocet w jabłku?

Ocet jabłkowy to produkt oczywiście pochodzący z odpowiedniego przetworzenia jabłek. Najpierw jabłka są siekane i wyciska się z nich sok. Następnie do płynu dodaje się drożdże i bakterie, które mają na celu rozpoczęcie procesu fermentacji alkoholowej. Cukry z soku są wówczas zamieniane w alkohol. Potem następuje druga, ta najważniejsza część fermentacji – przekształcenie alkoholu w ocet dzięki bakteriom kwasu octowego.

Motor dla jelit

Choć w medycynie ludowej z różnych powodów stosowano ocet jabłkowy, to właściwości octu jabłkowego w istocie nie są aż tak szerokie. Głównym, potwierdzonym naukowo działaniem octu jabłkowego jest poprawa funkcji motorycznej jelit. Wpływa na skrócenie czasu pasażu jelitowego, czyli okresu w jakim w pełni trawiona jest porcja pokarmu. Ponadto regularne przyjmowanie nieprzesadzonych ilości octu jabłkowego może powodować zwiększenie częstości wypróżnień, co ogólnie jest uznawane jako poprawa czynności jelit.

Ocet jabłkowy i jego właściwości odchudzające

…a raczej ich brak. Niestety, wbrew powszechnej opinii, samo przyjmowanie octu jabłkowego nie spowoduje redukcji masy ciała. Jeśli nie zmieni się rodzaj i ilość spożywanych pokarmów, to na darmo możemy spożywać tę kwaśną miksturę. Pomoże ona w takim sensie, że osoba spożywająca ocet jabłkowy poczuje się ‘lżejsza’, uniknie zaparć i wzdęć. Ocet jabłkowy może mieć tez właściwości lecznicze w kontekście polepszenia gospodarki węglowodanowej, stąd częste powiązania z cechami odchudzającymi tego produktu.

Niektóre badania wskazują, że spożywanie już zaledwie 2 łyżek stołowych tego produktu przed posiłkami, skutkuje kilkuprocentowym spadkiem wartości glikemii, czyli ilości cukru we krwi. To z kolei poniekąd przyczynia się do redukcji ryzyka nadwagi i cukrzycy, ale znów – nie potwierdza typowo odchudzających właściwości octu jabłkowego.

Smak na pierwszym miejscu

Właściwości octu jabłkowego przede wszystkim są i zarazem powinny być wykorzystywane w kuchni. To świetny dodatek, na bazie którego można przygotować sosy i dressingi – głównie do sałatek. Można zastępować nim sok z cytryny widniejący w przepisach na wiele dodatków do potraw. Ponadto jest dobrą przyprawą do marynat, przetworów. Ocet jabłkowy jest świetnym, łagodniejszym w smaku i aromacie zamiennikiem dla octu spirytusowego, dlatego będzie dobrym wyborem w kuchni osoby źle reagującej na ocet spirytusowy. Dlatego warto poznać przepis na ocet jabłkowy, by mieć go zawsze pod ręką.

Ocet jabłkowy także w chemii

A raczej zamiast niej. Za pomocą octu jabłkowego można czyścić powierzchnie w łazience, kuchni, usuwać kamień zarówno z sanitariów, jak i czajnika. Ze względu na właściwości antybakteryjnie, ocet jabłkowy może tez działać jako środek dezynfekujący do powierzchni i blatów w kuchni, a także do przemywania warzyw czy odkażania naczyń i sztućców. Usuwa tez nieprzyjemne zapachy, np. w pralce. A odnośnie do prania – może działać na tkaniny jak środek zmiękczający. Podsumowując. Ocet jabłkowy i jego właściwości lecznicze są nieco przesadzone, szczególnie jeśli chodzi o właściwości odchudzające octu jabłkowego. Niemniej jednak, niewątpliwie jest to produkt, który warto mieć w domu.