Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Właściwości octu jabłkowego

Właściwości octu jabłkowego
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak produkowany jest ocet jabłkowy?
  2. Właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to produkt, który podbija serca miłośników zdrowego odżywiania. Ma całkiem sporo prozdrowotnych właściwości i dobroczynnych składników.

Jak produkowany jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy powstaje z fermentacji jabłek, która dokonuje się za sprawą bakterii. W wyniku fermentacji, oprócz głównego składnika - kwasu octowego, powstają również kwas mlekowy, aminokwasy i witaminy. Bardzo łatwo samodzielnie zrobić taki ocet jabłkowy. Ocet jabłkowy dostępny jest w sklepach, niestety często dość słabej jakości, dlatego też lepiej wykonać go w domu. Tylko wtedy masz gwarancję, że jest prawdziwy, naturalny, bez chemicznych dodatków. Jedyne czego potrzebujesz to jabłka, woda, cukier i trochę cierpliwości, gdyż fermentacja trwa ok. 4 tygodnie. Gotowy produkt ma charakterystyczny złocisty kolor, jabłkowy zapach i kwaskowy smak.

Właściwości octu jabłkowego

Zawiera – sód, potas, fluor, miedź, żelazo, fosfor, witaminy: A, E, C, P, witaminy z grupy B, bioflawonidy, pektyny oraz kwasy: octowy, cytrynowy i mlekowy. Ocet jabłkowy wzmacnia układ odpornościowy, reguluje trawienie, obniża poziom glukozy i świetnie wpływa na skórę. Ocet jabłkowy możesz pić po rozcieńczeniu (1-3 łyżeczki na szklankę wody) lub używać go jako składnik sosu do sałatek na przykład w połączeniu z oliwą z oliwek.