Pokochaj jarmuż
Może Ci się wydawać, że jarmuż jest tym warzywem, które je się po prostu z konieczności, ale to nie jest prawda. W rzeczywistości ma on tyle składników odżywczych, że dosłownie grzechem byłoby z niego zrezygnować.
Gotowanie - zobacz przepisy.
Za co warto pokochać jarmuż?
- Przede wszystkim za jego cenne witaminy i sole mineralne.
- Za działanie przeciwnowotworowe (dzięki karotenoidom i witaminie K).
- Za możliwość dostarczenia sobie dużych ilości antyoksydantów.
- Za małą ilość kalorii. Jarmuż jest niskokaloryczny, możesz jeść go bez wyrzutów sumienia.
Przepisy - przejdź do strony głównej Akademii Smaku.
W 100 gramach jarmużu jest zaledwie 28 kcal. Możesz zjeść więc nawet kilogram, a i tak dostarczysz sobie zaledwie 280 kcal. Jarmuż jest doskonałym dodatkiem do kalorycznych dań, które mają jednocześnie niską wartość odżywczą. Stanowi doskonałe urozmaicenie posiłku i jest jednocześnie sposobem na poprawienie wartości posiłku.
Jedząc jarmuż, wspomagasz pracę układu sercowo-naczyniowego. Ten natomiast ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Potas i wapń zawarte w jarmużu wspomagają serce i pomagają natlenować cały organizm.
Akademia Smaku - przejdź do strony głównej i wyszukaj przepisy.