Ile kalorii mają owoce?
- Ile kalorii ma awokado?
- Ile kalorii ma banan?
- Ile kalorii ma jabłko?
- Ile kalorii ma mango?
- Ile kalorii ma pomarańcza?
- Ile kalorii ma khaki?
Wszyscy uwielbiamy owoce, które kuszą swoim smakiem i zapachem. Są bardzo wartościowym elementem zbilansowanej diety. Często zastanawiasz się, ile kalorii mają twoje ulubione owoce? W Akademii Smaku krótki przegląd najpopularniejszych owoców.
Ile kalorii ma awokado?
Jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, 100 g owocu zawiera 160 kcal. Jednak są to kalorie pełne wartości odżywczych. Mimo wysokiej kaloryczności i zawartości tłuszczu pozwala redukować masę ciała, usprawnia metabolizm, a także obniża poziom złego cholesterolu. Owoce zawierają głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do tego mnóstwo błonnika, witamin i składników mineralnych.
Ile kalorii ma banan?
100 g banana dostarcza ok. 90 kcal. To owoce, które szybko zaspokajają głód i dostarczają sporą dawkę energii. Banany zawierają duże ilości błonnika, dlatego po zjedzeniu owocu długo czujemy się nasyceni.
Ile kalorii ma jabłko?
To bardzo wartościowe owoce, a 100 g jabłka dostarcza 50 kcal, więc są niskokaloryczne. Pomagają walczyć z kilogramami, usprawniają proces trawienia oraz skutecznie hamują apetyt. Zwalczają cholesterol – już 1-2 jabłka każdego dnia potrafią znacznie obniżyć stężenie złego cholesterolu.
Ile kalorii ma mango?
Nie bez powodu nazywane owocem młodości. Stanowi źródło witamin i składników o właściwościach przeciwutleniających. Bogate w witaminy A i E, które korzystnie wpływają na kondycję skóry i zdrowie oczu. 100 g owocu dostarcza ok. 60 kcal.
Ile kalorii ma pomarańcza?
Tak jak pozostałe cytrusy zawiera sporo witaminy C, która poprawia odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza, i dodaje energii. Pomarańcze są dobrym źródłem błonnika, a 100 g owocu dostarcza 110 kcal.
Ile kalorii ma khaki?
100 g słodkiego owocu dostarcza 70 kcal, czyli jeden owoc o wadze ok. 250 gramów dostarcza ok. 175 kcal. Poza walorami smakowymi persymona to źródło błonnika, przeciwutleniaczy, witamin (A, C, z grupy B) i minerałów (potas, mangan, miedź i fosfor).