Jak upiec ziemniaki w piekarniku?
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku – przygotowanie
- Pieczone ziemniaczki w mundurkach – jak przyprawić?
- Jak upiec surowe ziemniaki w piekarniku?
Pieczone ziemniaki sprawdzą się na co dzień i od święta jako dodatek do mięs oraz zup lub samodzielna przekąska. Jak upiec ziemniaki w piekarniku, by były aromatyczne i chrupiące nawet bez uprzedniego podgotowywania? Które gatunki wybrać? Poznaj sekrety ich przygotowania, przyprawiania i pieczenia.
Jak upiec ziemniaki w piekarniku – przygotowanie
Jak upiec ziemniaki w piekarniku? Wielu ekspertów zaleca, by w pierwszej kolejności podgotować je przez 10 minut, a dopiero po tym włożyć do piekarnika lub na ruszt. Jednak odpowiednia obróbka wstępna pozwoli Ci ominąć ten etap, a pieczone ziemniaki i tak będą chrupkie z wierzchu i soczyste w środku. Co trzeba zrobić krok po kroku? Przeczytaj.
1 krok – czyszczenie
Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą, oczyszczając je dodatkowo ze wszystkich mocniejszych zabrudzeń. Użyj do tego gąbki kuchennej z warstwą ścierną.
2 krok – krojenie
Na tym etapie możesz pozostawić skórkę (gwarancja dodatkowej chrupkości) lub obrać ją, jeśli jest stara i nieestetyczna. Następnie pokrój ziemniaki i wymocz je przez 15 minut w lodowatej wodzie.
Wskazówka: Zastanawiasz się, jak najlepiej pokroić ziemniaki do pieczenia? Jest wiele możliwości: na pół, w ćwiartki, w ósemki lub cienkie plasterki. Zadbaj o to, aby wszystkie miały podobną wielkość. Pamiętaj też, że mniejsze kawałki upieką się szybciej.
3 krok – osuszanie
Wiele osób o tym zapomina, ale chrupiące ziemniaki z piekarnika bez gotowania uzyskasz tylko wtedy, gdy odpowiednio je osuszysz, używając do tego np. czystej ścierki lub ręczników papierowych.
Tak przygotowane ziemniaki możesz marynować w ulubionych przyprawach, a następnie upiec. Idealna chrupkość gwarantowana!
Sprawdź nasz: Idealny sposób na ziemniaki.
Pieczone ziemniaki – jaki gatunek wybrać?
Pieczone ziemniaki możesz przygotowywać przez cały rok. Najlepiej wybierać odmiany ogólnoużytkowe oraz mączyste o średniej lub wysokiej zawartości skrobi, takie jak: Russet, Yukon, Gold, Noblesse, Melody, Red Sonia.
Pamiętaj o tym, by wybrane warzywa były twarde i jednolite. Ziemniaki z zielonymi plamami, pleśnią, pęknięciami lub zasinieniami mogą być szkodliwe dla Twojego zdrowia.
To też Cię zainteresuje: Kilka faktów o ziemniakach.
Pieczone ziemniaczki w mundurkach – jak przyprawić?
Sekret idealnego smaku ziemniaków tkwi w dobrze dopasowanych przyprawach. Do tych warzyw pasuje zarówno klasyka, jak i bardziej egzotyczne dodatki np. curry indyjskie. Oto 3 pomysły na przyprawy, które sprawią, że pieczone ziemniaki z piekarnika będą Twoją specjalnością.
- Paprykowy zawrót głowy
Ostra, mielona, chili, wędzona, słodka – każda papryka w proszku pasuje do pieczonych ziemniaków. Eksperymentuj i wybieraj ulubione!
- Zestaw przypraw na szóstkę
Oto mieszanka sześciu przypraw, które sprawią, że przygotowane przez Ciebie pieczone ziemniaki zachwycą domowników i gości: sól, rozmaryn, tymianek, majeranek, czosnek, szczypta gałki muszkatołowej. Do pieczonych ziemniaków pasują też zioła prowansalskie, które składają się z: bazylii, tymianku, rozmarynu, szałwii lekarskiej, majeranku, oregano i mięty pieprzowej.
Stosujesz suszone zioła? Rozetrzyj je w dłoniach, a następnie dodaj do potrawy lub marynaty. W ten sposób wydobędziesz ich właściwy aromat.
- Klasyczny duet
Pieczone ziemniaczki (w mundurkach szczególnie) najlepiej komponują się po prostu z solą i masłem. Wypróbuj je w takiej wersji jako dodatek do zup (żurku, pomidorówki, barszczu białego) lub mięsa albo w formie samodzielnej przekąski.
Pieczone ziemniaki możesz posypać też świeżymi ziołami: koperkiem, szczypiorkiem, cebulą dymką.
Przyprawy do pieczonych ziemniaków wybrane? Kolejny krok to przygotowanie marynaty. Przykładowo na 1 kg ziemniaków będziesz potrzebował: 4 łyżki oliwy, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki soli, łyżeczkę ulubionych ziół, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 0,25 łyżeczki papryki ostrej. Marynatę warto przygotować wcześniej i wstawić do lodówki na 10 godzin.
Do pieczonych ziemniaków pasują też różne sosy (np. koperkowy, czosnkowy), pod warunkiem, że mają wyrazisty smak.
Jak upiec surowe ziemniaki w piekarniku?
Wiesz już, jak przygotować i przyprawić ziemniaki. Czas na ich właściwe upieczenie! Oto trzy najważniejsze metody – każda z nich pozwoli Ci uzyskać nieco inny smak i aromat. Warto wypróbować wszystkie i wybrać ulubiony smak.
1. Chrupiące ziemniaki z piekarnika, czyli najpopularniejsza metoda
Jak upiec surowe ziemniaki w piekarniku? Przygotuj je zgodnie ze wskazówkami podanymi w pierwszym akapicie. Przypominamy, że kluczowe jest moczenie ziemniaków w lodowatej wodzie. Następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej pokrojone warzywa. Piecz w temperaturze 220°C, opcja góra–dół, przez około 45 minut. Po trzech kwadransach sprawdź, czy pieczone ziemniaki są już gotowe – to ważne, bo czas pieczenia zależy od gatunku oraz wielkości kawałków.
2. Pieczone ziemniaki jak z ogniska
To przepis na pieczone ziemniaczki, który przywoła smaki z dzieciństwa, a do tego jest…dziecinnie prosty. Na dobry początek osusz oraz oczyść ziemniaki, a następnie owiń je folią aluminiową (każde warzywo osobno) i umieść na blasze. Piecz w temperaturze 200°C przez maksymalnie 90 minut. Po tym czasie wyjmij ziemniaki z folii, przekrój na pół, posyp solą, a na koniec posmaruj masłem. Palce lizać!
Sprawdź: Piekarniki Bosch – przegląd modeli.
3. Wrzuć na ruszt… pieczone ziemniaki!
Ta metoda pozwala uzyskać najbardziej chrupiącą skórkę. Zamarynowane i pokrojone ziemniaki ułóż na ruszcie (np. grilla gazowego) i piecz w temperaturze 220°C przez około 45 minut.
Do pieczenia na ruszcie nadadzą się ziemniaki typu A, takie jak: Denar, Agata lub Zenia.
Idealny smak pieczonych ziemniaków tkwi w szczegółach: odpowiednim przygotowaniu i przyprawieniu. Co więcej, dzięki naszym wskazówkom upieczesz je na różne sposoby, ale zawsze w punkt – wydobywając prawdziwą chrupkość i aromat.