Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

CIASTO JABŁKOWE Z JOGURTEM TRUSKAWKOWYM Z NUTĄ MUSU MALINOWEGO ORAZ DODATKIEM BORÓWEK I TRUSKAWEK

CIASTO JABŁKOWE Z JOGURTEM TRUSKAWKOWYM Z NUTĄ MUSU MALINOWEGO ORAZ DODATKIEM BORÓWEK I TRUSKAWEK
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Składniki: Biszkopt: 6 jajek, osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku od pieczenia 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek 1 opakowanie galaretki ananasowej lub agrestowej, gruszkowej 1 łyżka masła 1/3 szklanki cukru Masa jogurtowa: 2 duże jogurty naturalne (razem około 700g) 2 opakowania galaretki truskawkowej Mus malinowy: ok. 400 g malin (u mnie mrożone) sok z połowy cytryny pół szklanki cukru Śmietana do dekoracji: 30 % śmietany 250ml 2 łyżki cukru pudru 40 ml ciepłej wody łyżka żelatyny Biszkopt: 1. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder ciągle miksując. 2. Dodać żółtka, aromat i wymieszać krótko mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Na wierzch przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo krótko, delikatnie wymieszać. 3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25×36 cm (może być nawet trochę większa) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia. Masa jabłkowa: 4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. 5. Starte jabłka przełożyć do rondelka, dodać cukier, masło i podgrzewać przez około 4-5 minut, mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać galaretkę w proszku i mieszać, aż się galaretka rozpuści, zdjąć z ognia. 6. Ciepłe jabłka przełożyć na biszkopt i wyrównać, odstawić do ostygnięcia. Masa jogurtowa: 7. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. 8. Przestygniętą galaretkę wymieszać z jogurtem i rozprowadzić masę jogurtową na ostygniętych jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby masa jogurtowa trochę stężała. Mus malinowy: Maliny wrzucić do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu kilka minut (ja miałam maliny mrożone i gotowałam dłużej, aby odparować nadmiar wody). Gotowy mus zmiksować i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Wystudzić. Śmietana do dekoracji: Przygotuj mocno schłodzoną śmietankę 30%. Na każde 250 ml śmietanki przygotuj 2 łyżeczki cukru pudru i płaską łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 40 ml cieplej wody. Wlej śmietankę do wysokiego naczynia i zacznij ubijać mikserem Kiedy śmietanka zacznie się pienić, wsyp cukier puder. Ubijaj do uzyskania pożądanej konsystencji. Do ubitej śmietany dolej rozpuszczona tężejąca żelatynę i wymieszaj. Bita śmietana z żelatyną dłużej zachowuje kształt i konsystencję. Żelatyna nie jest konieczna, jeżeli ubita śmietana jest przeznaczona do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Na koniec wszystko ładnie dekorujemy . Udanych wypieków . Smacznego!