Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak zrobić marcepan?

Jak zrobić marcepan?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co to jest marcepan?
  2. Domowy marcepan – jak go przyrządzić?
  3. Ciastka albo sernik z marcepanem – co można zrobić z marcepanu?

Marcepan to idealny dodatek do różnych słodkości, który zachwyci swoim smakiem i aromatem domowników oraz gości. Można go samodzielnie przygotować w domu – wystarczy skorzystać z naszych porad. Dowiedz się, z czego jest marcepan i jak go zrobić.

Co to jest marcepan?

Nie wiesz, z czego jest marcepan? Marcepanem nazywamy masę przygotowaną z prażonych i posiekanych migdałów oraz drobniutkiego, sypkiego cukru w proporcji 1:1. Zamiast białych kryształków do przygotowania domowego marcepanu możesz użyć też miodu. Jak wygląda marcepan? Miękką masę wyróżnia beżowo–żółtawy kolor i słodki zapach. Oryginalny marcepan pochodzi z kuchni arabskiej, ponieważ mieli wymyślić go Persowie.

Marcepan należy do kategorii słodyczy i dodatków cukierniczych, ponieważ w 100 g produktu znajduje się nawet 450 kcal. Z powodu 50% zawartości cukru marcepan nie jest w pełni zdrowy, ponieważ może psuć zęby i sprzyjać rozwojowi cukrzycy. Z drugiej strony połowa masy to pożywne migdały, bogate m.in. w wapń, magnez, witaminy z grupy B, witaminę E oraz kwasy omega–3 i omega–6. Czy istnieje taka opcja jak marcepan bez cukru? Tak! Alternatywą dla cukru pudru jest zdrowszy zamiennik, czyli słodzik erytrol.

Przeczytaj artykuł: Domowe dekoracje do ciast

Chociaż na sklepowych półkach znajdziesz cukierki bądź ciastka z marcepanem, służy on przede wszystkim do ozdabiania innych słodkości. Smakowita masa nadaje się doskonale do tworzenia dość trwałych figurek. Marcepan bywa również ważną częścią tortów czy mazurków, w których wykorzystujemy go do nadziewania i przekładania ciast. Domowy marcepan ma wiele zastosowań. Sprawdź, w jaki sposób możesz go przygotować.

Domowy marcepan – jak go przyrządzić?

Jak zrobić marcepan

Przygotuj 250 g zmielonych migdałów (mąki migdałowej) oraz tyle samo cukru pudru. Podstawową masę marcepanową tworzy się jedynie z dwóch wymienionych składników. Jednak dodanie odrobiny likieru amaretto, rumu lub koniaku (70 ml), a nawet wody różanej (30 g) będzie bardzo przydatne. Wybrany płyn połączy dwa, jakby nie było suche, składniki. Z kolei kilka kropel aromatu migdałowego uwydatni smak klasycznego marcepanu.

Domowy marcepan krok po kroku:

  1. Jeśli masz pod ręką migdały z łupinami, na początek zblanszuj je na patelni, by pozbyć się brązowej skórki.
  2. Zmiel migdały za pomocą blendera. Uważaj na to, aby cały proces miksowania nie trwał zbyt długo! W efekcie zamiast mąki migdałowej otrzymasz masło migdałowe.
  3. Później przesiej cukier puder i dosyp go do miksowanych migdałów.
  4. Chcesz uzyskać zwartą masę? Dodaj niedużą ilość amaretto lub innego alkoholu, wlewając go ostrożnie do blendera.
  5. Na samym końcu wzbogać masę, dozując kilka kropel aromatu migdałowego.
  6. Uformuj ją w dłoniach w kształt kuli lub długiego wałka, owiń pergaminem i zostaw w lodówce do zastygnięcia.

Ciastka albo sernik z marcepanem – co można zrobić z marcepanu?

Wiesz już, z czego robi się marcepan. Czas na konkretne przepisy!

  • Zacznijmy od łatwej w przygotowaniu pyszności, jaką jest domowy marcepan w czekoladzie. Po wyciągnięciu gotowej masy z lodówki uformuj z niej kilkanaście–kilkadziesiąt kulek. Nadziej je na wykałaczki i zanurzaj w przygotowanej wcześniej masie czekoladowej (z masła, śmietanki i czekolady rozpuszczonych w kąpieli wodnej). Oblane kulki włóż do szklanki i pozostaw do zastygnięcia. Przechowuj przysmak w lodówce.
  • Sprawdzonym przepisem na Wielkanoc jest mazurek z marcepanem – cytrynowy albo makowy. Zapiecz marcepan, masło, mąkę, sporo żurawiny i mielone migdały na kruchym spodzie. Gotowe ciasto posyp płatkami migdałów oraz startym marcepanem.
  • Możesz też pobawić się w kuchni i stworzyć lekkie, owocowe angielskie ciasto wielkanocne (Simnel Cake), które jest pieczone z masą marcepanową. Marcepan jest używany jako spód i środek ciasta. Znajduje się również na wierzchu ciasta, ponieważ 11 marcepanowych kul ma symbolizować 11 apostołów (oprócz Judasza).
  • Marcepan sprawdzi się także w formie muffinek. Przygotuj w jednej misce składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, starty marcepan), a w drugiej mokre (olej, jajka, mleko, aromat migdałowy) i połącz je w formie do babeczek. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, ozdób migdałowymi płatkami.
  • Marcepan może też zostać częścią deseru z poziomkami. Masa marcepanowa wystąpi w nim w roli dekoracji. Dobrze kupić różne barwniki spożywcze, by masa zyskała wiele kolorów i była atrakcyjna dla oka.

A Ty, który z przywołanych przez nas przepisów wykorzystasz jako pierwszy?