Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Miód z mniszka lekarskiego – przepis i właściwości

Miód z mniszka lekarskiego – przepis i właściwości
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Czy mniszek lekarski i mlecz to to samo?
  2. Jakie właściwości i działanie ma mniszek lekarski?
  3. Miód z mniszka lekarskiego – przepis

Mniszek lekarski i mlecz to dwie różne rośliny, które bardzo łatwo można pomylić. Występują one powszechnie, ale tylko jedna z nich nadaje się do tego, by wykorzystać ją w wieloraki sposób, np. do przyrządzenia miodu z mniszka lekarskiego. Przybliżymy Wam nieco obie te rośliny, pokażemy, jakie są różnice między mniszkiem a mleczem i co dobrego można przygotować z tego pierwszego.

Czy mniszek lekarski i mlecz to to samo?

Właściwości mniszka lekarskiego – inaczej mówiąc, mniszka pospolitego – znane były już naszym babciom i prababciom. Stosowało się go w medycynie ludowej, ponieważ jego działanie zapobiegało wielu dolegliwościom. Przez jego duże podobieństwo do mlecza łatwo można pomylić te dwie rośliny. Wyjaśnimy Wam, jak je odróżniać, i wskażemy główne różnice między nimi.

Jak wygląda mniszek lekarski?

Mniszek lekarski może osiągnąć nawet 50 cm wysokości, występuje pospolicie – w trawach i na łąkach. Ma długi, gruby korzeń. Łodygi są pozbawione liści, a w środku są puste. Roślina ma kilka pędów (łodyg), które wyrastają z jednego miejsca w ziemi. Z każdej wyrasta tylko jeden kwiatostan.

Miód z mniszka lekarskiego 2

Liście mniszka lekarskiego są długie, wycięte w formie piór o lancetowatym (podłużnym) kształcie. Kwiaty mają kolor żółty, wyglądają jak zebrane w koszyczek. Kwitną od kwietnia do lipca, a na jesieni po raz drugi. Przekwitnięte mniszki lekarskie przeobrażają się w białą, puszystą kulkę. Wszystkie części mniszka wytwarzają biały sok.

Jak wygląda mlecz?

Mlecz, podobnie jak mniszek lekarski, porasta łąki, tereny trawiaste, zarośla i nieużytki. Składa się z jednej łodygi, od której odchodzą kolejne odrosty pędów bocznych i listków. Liście mają lekko siny kolor oraz są powycinane, kolczaste. Po przekwitnięciu kwiat zamienia się w zbitą kulkę. Ma sztywną łodygę, a pod ziemią wytwarza pnącza.

Różnice pomiędzy mniszkiem a mleczem

Możemy wyróżnić kilka charakterystycznych cech mniszka lekarskiego i mlecza – dzięki ich znajomości więcej nie pomylisz tych dwóch roślin:

  • Mlecz ma jedną łodygę, od której odchodzą boczne pędy, a mniszek rozetę, która wychodzi z ziemi.
  • Mniszek po przekwitnięciu zmienia się w dmuchawiec, a mlecz – w zamknięty pąk.
  • Mniszek tworzy długi korzeń palowy.
  • Mniszek ma głęboko powycinane liście, a mlecz nie.
  • Mniszek wytwarza biały, mleczny sok.

Jakie właściwości i działanie ma mniszek lekarski?

Spożywanie mniszka lekarskiego, np. w formie miodu, niesie za sobą wiele pozytywnych konsekwencji. Powinniśmy zbierać nadziemne części mniszka lekarskiego. Działają one przeciwcukrzycowo, poprawiają odporność, pomagają w chorobach układu moczowego oraz w chorobach skóry. Zawierają witaminy A, C, B, a także potas, magnez i żelazo.

Mniszek lekarski – zastosowanie lecznicze

Mniszek lekarski możemy stosować na wiele różnych dolegliwości. Syrop z mniszka lekarskiego:

  • działa przeciwkaszlowo, przeciwmiażdżycowo oraz ma właściwości oczyszczające,
  • wzmacnia odporność w okresie rekonwalescencji,
  • reguluje pracę jajników i cykle miesiączkowe,
  • przeciwdziała zastojom żółci w wątrobie,
  • hamuje rozwój grzybów i baterii,
  • ułatwia trawienie,
  • wspomaga leczenie miażdżycy,
  • poprawia sprawność seksualną.

Sprawdź: Dekoracje z użyciem jadalnych kwiatów

Przeciwwskazania

Jeżeli cierpisz na nadkwasotę, niedrożność jelit lub dróg żółciowych, wrzody żołądka, kamicę żółciową bądź choroby nerek – lepiej nie spożywać miodu i syropu z mniszka lekarskiego, gdyż mniszek może nasilić nasze dolegliwości. Natomiast kobiety w ciąży lub karmiące powinny zasięgnąć porady lekarza w tej kwestii.

Miód z mniszka lekarskiego – przepis

Mniszek lekarski znajdziemy na łąkach i trawach; najlepiej wybrać się w miejsca, które oddalone są od dróg, by były wolne od zanieczyszczeń. Zwróćmy też uwagę na to, aby unikać pól, na których mogły być stosowane opryski. Na zrywanie wybierzmy się w słoneczny dzień, przed południem. Wtedy to kwiaty mniszka są jeszcze otwarte. Wieczorem kwiaty się zamykają, krążą też opinie, że mogą być gorzkie.

Miód z mniszka lekarskiego 3

Na miód zbieramy same główki, bez łodyg. Jeżeli chcemy zapełnić dwa małe słoiczki, potrzebujemy ok. 200 główek kwiatów. Dokładnie kilka razy płuczemy je w misce i czekamy kilka godzin, aż wszystkie robaczki z nich wyjdą, następnie przesypujemy do garnka i zalewamy ok. ½ litra wody.

Gotujemy 15 minut, odstawiamy do wystygnięcia – na 24 godziny. Po tym czasie dosypujemy pół szklanki cukru i dodajemy sok z całej cytryny. Gotujemy ok. 2 godziny, do momentu, aż nasz miód zgęstnieje. Następnie przelewamy do czystych słoiczków i odstawiamy je do góry dnem.

Zobacz też: Jak suszyć zioła

W ten sposób mamy gotowy miód, który możemy dodawać do herbaty. Jedna łyżeczka miodu dziennie jest wskazana w okresie infekcji i obniżonej odporności.