Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Co zrobić z nadmiarem białek jaj?

 Co zrobić z nadmiarem białek jaj?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Beza – najpopularniejszy sposób na nadmiarowe białka!
  2. Omlet z białek – najlepsza opcja na śniadanie!
  3. Kokosanki – pyszne i zdrowe ciasteczka
  4. Ozdobny lukier królewski
  5. Jak przechowywać białka jaj?

W wielu przepisach kulinarnych, zwłaszcza w tych na kruche ciasta czy tarty, potrzebne są same żółtka, a nie całe jajka. Co zrobić z pozostałym po gotowaniu czy pieczeniu nadmiarem białek jaj, żeby się nie zmarnowały? Zobacz nasze propozycje. Dowiedz się, do czego wykorzystać białka!

Beza – najpopularniejszy sposób na nadmiarowe białka!

Jednym z najpopularniejszych, a zarazem najsmaczniejszych sposobów na wykorzystanie nadmiarowych białek jaj jest beza! Ten pyszny deser z białek jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale również niezwykle efektowny, a wariacji na temat jego wykończenia i wykorzystanych dodatków jest tak naprawdę niezliczona ilość. Co więcej, beza to jeden z deserów, który jeżeli nie zniknie w mgnieniu oka zaraz po przygotowaniu, może być stosunkowo długo przechowywany bez utraty walorów smakowych.

Jak przygotować bezę? Wystarczy ubić białka jaj z cukrem i odrobiną soku cytryny na sztywno, a następnie uformować z nich wybrany kształt (możemy przygotować małe beziki lub dużą bezę) i suszyć w piekarniku przez około 2 godziny w temperaturze 80–100°C. Na koniec przystrajamy ją ulubionymi dodatkami i gotowe!

W wersji zaawansowanej możemy zrobić torcik bezowy, przekładając blaty bezowe kremem i innymi dodatkami. Taki torcik nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także tak wygląda!

Sprawdź, jak zrobić bezy. Skorzystaj z naszego przepisu!

Omlet z białek – najlepsza opcja na śniadanie!

Innym sposobem na to, jak wykorzystać białka z jaj, niekoniecznie w wersji na słodko jest omlet z białek. Taki posiłek w dowolny sposób możemy modyfikować poprzez dodatki, zarówno w formie wytrawnej jak i słodkiej, zgodnie z tym, na co akurat mamy danego poranka ochotę. Co ważne, omlet z białek z całą pewnością będzie odżywczy i zapewni nam odpowiednią ilość energii na początek dnia, a mimo to będzie mniej kaloryczny niż klasyczna wersja z całych jaj. Docenią go nie tylko osoby na diecie bogatobiałkowej, ale również wszyscy amatorzy puszystych omletów, gdyż białka w trakcie ubijania potrafią swoją objętość zwiększyć nawet kilkukrotnie!

Jak przygotować omlet z białek? Wystarczy ubić je z odrobiną soli na sztywną pianę, a następnie wmieszać w nie delikatnie wybrane dodatki (owoce, pokrojone na drobno warzywa, pieczarki czy ser), a następnie całą masę wylać na dobrze rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażyć pod przykryciem do zrumienienia z jednej i drugiej strony.

Szukasz pomysłu na szybkie śniadanie dla całej rodziny? Sprawdź, jak zrobić omlet.

Kokosanki – pyszne i zdrowe ciasteczka

Doskonałym pomysłem na to, jak wykorzystać białka z jajek są kokosanki. To ciastka przygotowywane w głównej mierze z wiórków kokosowych, które oprócz nietuzinkowego smaku i aromatu dostarczają nam również wiele cennych witamin i składników mineralnych. Taki deser z białek będzie więc nie tylko pyszny, ale również zdrowy!

Przygotowanie kokosanek, podobnie jak wspomnianej wcześniej bezy, nie jest niczym skomplikowanym. Podobnie jak i w jej przypadku, tak i tutaj białka z jajek należy ubić na sztywno z cukrem, a następnie delikatnie wmieszać do masy wiórki kokosowe. Całość nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc nieduże ciasteczka i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku około 15–20 minut, aż kokosanki nabiorą rumianego, złocistego koloru.

Zobacz także przepis na zdrowszą i mniej kaloryczną wersję kokosanek!

Ozdobny lukier królewski

Białka z jajek pozostałe po pieczeniu można wykorzystać do dekoracji naszych wypieków, przygotowując z nich pięknie prezentujący się lukier królewski. To przydatny pomysł zwłaszcza w okresie świątecznym, kiedy dekorujemy różnego rodzaju kruche ciasteczka czy pierniczki. Tak naprawdę jednak lukier królewski z białek z jaj możemy wykorzystać do dekorowania słodkości na każdą okazję!

Jak przygotować pięknie prezentujący się i doskonały w smaku lukier królewski? Sprawdź.

Jak przechowywać białka jaj?

Białka jaj wcale nie psują się szybko i nie musimy ich wykorzystywać od razu po rozbiciu jaj. Można je przechowywać przez tydzień w lodówce, jeżeli wiemy, że będziemy ich potrzebować. W innym przypadku możemy je również zamrozić. Przechowywane w ten sposób białka nie zmieniają swoich właściwości i struktury i co ważne, dość szybko rozmarzają. Trzeba jednak pamiętać, aby je porcjować tak, abyśmy mogli użyć potrzebną do danej potrawy ilość. Podczas zapisywania swoich przepisów na bezy i pochodne warto stosować wagę, a nie ilość białek, co znacznie ułatwia ich użytkowanie. Zamrożone białka możemy przechowywać nawet do 3 miesięcy w temperaturze –18°C.