Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kokosanki

Opis wykonania

Kokosanki to pyszna i zdrowa przekąska, którą pokochają wszyscy wielbiciele słodkości dbający o linię. Proste w przygotowaniu i zdrowe kokosanki to także doskonały pomysł na wykorzystanie pozostałych po innych przepisach białek jaj. Sprawdź, jak zrobić kokosanki bez cukru, czyli w wersji fit!

Wykonanie

Schłodzone białka jaj ubij na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj do piany ksylitol, miksując dalej przez około 2 minuty. Wiórki kokosowe wymieszaj z mąką kokosową w osobnej misce, a następnie stopniowo i delikatnie wmieszaj je do przygotowanej masy za pomocą łyżki (tak by jak najmniej straciła na swej puszystości). Łyżką nakładaj porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując z nich pojedyncze kuleczki. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia, czyli około 10–15 minut.

Podanie

Kokosanki z białek doskonale sprawdzą się jako słodki dodatek do popołudniowej kawy, ale również jako zdrowa przekąska w ciągu dnia, np. w połączeniu ze świeżymi owocami. Ze względu na swoją prostotę, kokosanki domowe długo zachowują świeżość, smak i aromat – spokojnie można je przechowywać przez kilka dni w chlebaku czy po prostu w papierowej torebce.

Bosch do kuchni