Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Bezy

Bezy
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis podstawowy na bezę.

Składniki

białka
1 łyżeczka soku z cytryny
150 g cukru
opakowanie cukru waniliowego

Opis wykonania

Ubić na półsztywno białko z sokiem cytrynowym. Po trochu dodawać cukier i cukier puder aż powstanie kremowa masa. Blachę uniwersalną wyłożyć papierem do pieczenia. Dwiema łyżeczkami do herbaty lub szprycką nakładać małe grudki ciasta na blachę uniwersalną i piec w podany sposób.

 

Sposób nastawiania: 

Gorące powietrze 80-100⁰C, 90-120 minut.

Wskazówka: bezy zachowają biały kolor jeżeli piecze się je w niskiej temperaturze.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
Bazowy przepis na bezy, wychodzą kruche i rozpływające się w ustach. Jeśli nie znikną w ciągu jednego dnia, można używać do deserów - galaretek, tart lub połączyć np z lemon curdem
Bacardi
Trzeba poprawiać nad forma, ale smak super