Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

1 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dowiedz się, jak zrobić lukier królewski do pierników, ciasteczek i innych smakołyków z delikatnym smakiem cytryny.

Składniki

1 szt. jajko
150 g drobny cukier
3–4 kropla sok z cytryny

Opis wykonania

Jajko sparzamy i oddzielamy białko od żółtka. Warto to zrobić dzień wcześniej, by białko przez noc się wzmocniło w lodówce.

Jak zrobić gęsty lukier królewski? Białko jaja przez samym ubijaniem warto przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Ubijamy je z drobnym cukrem i sokiem z cytryny za pomocą blendera ręcznego Bosch na najniższych obrotach przez około 15–20 minut. Lukier królewski wymaga ubijania na niskich obrotach, by nie zapowietrzyć zbędnie masy – w gotowym produkcie nie powinno być żadnych grudek, całość powinna być gęsta.

Dlaczego lukier królewski robi się inaczej niż klasyczną wersję z cukru pudru i soku cytrynowego? Ta wersja jest lepsza do prac ozdobnicznych, bo jest gęsta i bardziej plastyczna do prac ręcznych. Taki podstawowy przepis na lukier królewski idealnie nadaje się do lukrowania dużych, płaskich powierzchni pierników, ciastek i innych wypieków.

Wskazówka: jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardziej gęsty lukier, to wystarczy do ubitej masy dodać odrobinę cukru pudru już bez dodatkowego ubijania.

Lukier królewski do pierników można przygotować także z pasteryzowanych białek w płynie. Ważna jest proporcja: 1 jajko na 150 gram cukru i 3 krople soku cytrynowego. Jeśli całość jest za rzadka – to dodajemy więcej cukru, a jak za gęsta – więcej białka.

Podanie

Gotowy lukier królewski można przechowywać bardzo długo, nawet parę miesięcy, dopóki nie zgęstnieje.

Oceń przepis
Średnia ocen: 1, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych