Lukier królewski
4 porcje
Średnie
3.25 (Ilość ocen: 4)
Składniki
Lukier królewski
Lukier królewski
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jajko sparzamy i oddzielamy białko od żółtka. Warto to zrobić dzień wcześniej, by białko przez noc się wzmocniło w lodówce.
Jak zrobić gęsty lukier królewski? Białko jaja przez samym ubijaniem warto przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Ubijamy je z drobnym cukrem i sokiem z cytryny za pomocą blendera ręcznego Bosch na najniższych obrotach przez około 15–20 minut. Lukier królewski wymaga ubijania na niskich obrotach, by nie zapowietrzyć zbędnie masy – w gotowym produkcie nie powinno być żadnych grudek, całość powinna być gęsta.
Dlaczego lukier królewski robi się inaczej niż klasyczną wersję z cukru pudru i soku cytrynowego? Ta wersja jest lepsza do prac ozdobnicznych, bo jest gęsta i bardziej plastyczna do prac ręcznych. Taki podstawowy przepis na lukier królewski idealnie nadaje się do lukrowania dużych, płaskich powierzchni pierników, ciastek i innych wypieków.
Wskazówka: jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardziej gęsty lukier, to wystarczy do ubitej masy dodać odrobinę cukru pudru już bez dodatkowego ubijania.
Lukier królewski do pierników można przygotować także z pasteryzowanych białek w płynie. Ważna jest proporcja: 1 jajko na 150 gram cukru i 3 krople soku cytrynowego. Jeśli całość jest za rzadka – to dodajemy więcej cukru, a jak za gęsta – więcej białka.
Podanie
Gotowy lukier królewski można przechowywać bardzo długo, nawet parę miesięcy, dopóki nie zgęstnieje.
Komentarze