Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Lukier królewski

Opis wykonania

Dowiedz się, jak zrobić lukier królewski do pierników, ciasteczek i innych smakołyków z delikatnym smakiem cytryny.

  1. Jajko sparzamy i oddzielamy białko od żółtka. Warto to zrobić dzień wcześniej, by białko przez noc się wzmocniło w lodówce.

  2. Jak zrobić gęsty lukier królewski? Białko jaja przez samym ubijaniem warto przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Ubijamy je z drobnym cukrem i sokiem z cytryny za pomocą blendera ręcznego Bosch na najniższych obrotach przez około 15–20 minut. Lukier królewski wymaga ubijania na niskich obrotach, by nie zapowietrzyć zbędnie masy – w gotowym produkcie nie powinno być żadnych grudek, całość powinna być gęsta.

  3. Dlaczego lukier królewski robi się inaczej niż klasyczną wersję z cukru pudru i soku cytrynowego? Ta wersja jest lepsza do prac ozdobnicznych, bo jest gęsta i bardziej plastyczna do prac ręcznych. Taki podstawowy przepis na lukier królewski idealnie nadaje się do lukrowania dużych, płaskich powierzchni pierników, ciastek i innych wypieków.

    Wskazówka: jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardziej gęsty lukier, to wystarczy do ubitej masy dodać odrobinę cukru pudru już bez dodatkowego ubijania.

  4. Lukier królewski do pierników można przygotować także z pasteryzowanych białek w płynie. Ważna jest proporcja: 1 jajko na 150 gram cukru i 3 krople soku cytrynowego. Jeśli całość jest za rzadka – to dodajemy więcej cukru, a jak za gęsta – więcej białka.

  5. Podanie

    Gotowy lukier królewski można przechowywać bardzo długo, nawet parę miesięcy, dopóki nie zgęstnieje.

Bosch do kuchni