Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Co zrobić, żeby drób po upieczeniu był soczysty i miał chrupiącą skórkę? 7 zasad

Co zrobić, żeby drób po upieczeniu był soczysty i miał chrupiącą skórkę? 7 zasad
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Chrupiąca skórka to idealne dopełnienie pieczonego drobiu. Co zrobić, by mieć pewność, że nasza pieczeń będzie mistrzowska?

  1. Namaczamy mięso w 5-procentowym roztworze wody i soli przez 12 godzin.
  2. Pod skórkę wkładamy kawałki zimnego przyprawionego masła.
  3. Przed pieczeniem dolewamy do brytfanny odrobinę bulionu.
  4. Faszerujemy drób i zaszywamy (wilgoć pozostanie w środku).
  5. Podczas pieczenia polewamy kilkukrotnie wytapiającym się tłuszczem.
  6. Po upieczeniu, dzielimy drób na porcje, wykładamy na blaszkę, polewamy masłem smakowym.
  7. Zapiekamy w temperaturze 230 stopni przez 5 minut.