Rodzaje melonów
Melon to egzotyczny owoc o orzeźwiającym smaku. Idealnie gasi pragnienie w upalne, letnie dni. Lekki o niewielkiej zawartości kalorii oraz wielu właściwościach zdrowotnych.
W melonie możemy znaleźć minerały i witaminy takie jak: witamina A, C, D, E, P, witaminy z grupy B, beta-karoten, kwas foliowy, pektyny, błonnik, potas, żelazo, magnez, jod, wapń i fosfor.
Melony występują w różnych kolorach w zależności od ich odmiany wyróżniamy: biały, pomarańczowy, żółto-zielony, brązowy. Miąższ natomiast może być koloru białego, żółtego, pomarańczowego, czerwonego lub zielonkawego.
Melon kantalupa to bardzo popularna odmiana o kulistym kształcie i pomarańczowym miąższu otoczonym zieloną skórką, która jest pokryta charakterystyczną białą siateczką. Wyróżnia się słodkim smakiem i wieloma składnikami odżywczymi.
Melon Galia również posiada kulisty kształt. Miąższ ma jasną zieloną barwę, a skórka żółtobrązową, pokrytą białą siateczką.
Melon Emir odmiana ta cechuje się wyjątkową soczystością i aromatycznością, oraz słodkim smakiem. To owoc o kulistym kształcie, ma stosunkowo duże owoce (zazwyczaj ważące ok. 1 kg). Ich jasnozielona skórka jest lekko bruzdowana, czasem jej ubarwienie zmienia się na pomarańczowe. W środku kryje się dość gruby miąższ, który ma kolor taki sam jak skórka.
Melon melba cechuje się doskonałym smakiem. Owoce są prawie idealnie owalne, przy czym ich miąższ jest bardzo aromatyczny i żywo pomarańczowy, natomiast skórka ma kolor kremowy, a niemal całą jej powierzchnię pokrywa drobna siateczka.