Przekąski na ostatnią chwilę
Goście przychodzą za kilka godzin, a Ty nie masz na nic czasu i mnóstwo rzeczy do zrobienia? Chcesz podać coś wartościowego do jedzenia? Szukasz pomysłów na ciekawe, ale przede wszystkim ekspresowe w przygotowaniu przekąski?
Wszystko zależy ile masz czasu na przygotowanie. Inspiracje ułożone są od tych zajmujących więcej czasu do tych ekspresowych.
Słone i słodkie wypieki
Chcesz przygotować pizzę, ale nie masz godziny? Zrób ciasto na pizzę bez drożdży, które jest gotowe od razu po wyrobieniu. Zamiast pizzy możesz przygotować pełnoziarnistą tartę. Ciasto robi się w kilka chwil, a jego nadmiar można zawsze zamrozić i wykorzystać w awaryjnej sytuacji. Do wytrawnej tarty możesz wrzucić praktycznie wszystko co znajdziesz w lodówce i zalać ją rozkłóconymi jajkami z dodatkiem sera. Słodka wersja będzie doskonała z czekoladą, masłem orzechowym i owocami. Ostatnią deską ratunku jest ciasto francuskie. Możesz przygotować z niego wytrawną lub słodką tartę, ale także i rogaliki, ślimaczki, paluszki z serem, sakiewki i roladki. A gdy wszystko będzie piekło się w 220ºC przez 15-20 minut Ty możesz pędzić dalej z przygotowaniami.
Zdrowe chipsy i frytki
Pokrój na szatkownicy lub mandolinie warzywa w plasterki i słupki. Skrop je oliwą i wymieszaj z przyprawami np. bazylią i papryką słodką. Włóż do piekarnika i piecz, aż będą rumiane i chrupiące. Z czego je przygotować? Z ziemniaków, marchwi, buraków, pietruszki, batatów czy selera. W czasie gdy będą w piekarniku możesz przygotować kolejne przekąski.
Pizze z warzyw
Nie masz czasu na robienie ciasta? Wykorzystaj warzywa! Przygotuj spód z blanszowanego i zmiksowanego blenderem kalafiora, brokuła lub z ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem jajka i sera. Na wierzch ułóż mozzarellę i ulubione dodatki. Piecz w 200ºC przez 10-15 minut. Możesz je piec razem z chipsami i frytkami. W pełni wykorzystasz miejsce w piekarniku. Jeśli nie masz czasu na gotowanie warzyw czy kaszy możesz po prostu obrać paprykę i pokroić ją w łódeczki i na niej ułożyć dodatki oraz ser. Jeszcze szybsza i równie efektowna przekąska.
Skorzystaj z gotowców
Zamiast gotowych, tłustych i słonych chipsów i paluszków podaj oliwki i orzechy. Ich przygotowanie polega wręcz na wyłożeniu do miseczki. Warto kupić kilka rodzajów oliwek. Część gości będzie wolała zielone, a część czarne. W niektórych sklepach można kupić oliwki nadziewane migdałami, papryczką lub serkiem. Jeśli masz czas możesz samodzielnie nałożyć serek śmietankowy wymieszany z ziołami do otworów po pestce. Z oliwek możesz przygotować wyśmienite koreczki. Wystarczy nabić na wykałaczkę oliwkę, niewielki kawałek serka (może być mozzarella lub pleśniowy) oraz pomidorka koktajlowego. Decydując się na orzech,y podaj te bez posypek i bez soli. Tu również masz szerokie pole do popisu, a jeśli nie możesz się zdecydować kup na wagę po trochę z każdego rodzaju i stwórz własną mieszankę studencką.