Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić wydmuszkę z jajka?

Jak zrobić wydmuszkę z jajka?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Opis przygotowania:

Definicja słownikowa mówi, że wydmuszka to nic innego jak skorupka jajka, którego zawartość została wydmuchana przez małą dziurkę.

Opis przygotowania:

Aby poprawnie „wydmuchać” jajko potrzebujesz:

  • surowego jajka,
  • miseczki,
  • ostrej igły.
  1. Za pomocą ostrej igły zrób z obu stron jajka otwory. Jeden powinien być jak najmniejszy, a drugi odrobinę większy. Dla pewności poruszaj igłą na boki, aby mieć pewność, że igła przebiła błonę żółtka.
  2. Następnie umieść jajko nad miską i mocno dmuchaj w mniejszą dziurkę. Tym sposobem zarówno białko jak i żółtko wylądują w misce.
  3. Gdy wydmuchasz już wszystko, przepłucz skorupkę delikatnie wodą, żeby pozbyć się resztek. Nie zapomnij o ostatnim kroku – w przeciwnym razie pięknie przystrojona wydmuszka zacznie… śmierdzieć.