Jak zrobić wydmuszkę z jajka?
Definicja słownikowa mówi, że wydmuszka to nic innego jak skorupka jajka, którego zawartość została wydmuchana przez małą dziurkę.
Opis przygotowania:
Aby poprawnie „wydmuchać” jajko potrzebujesz:
- surowego jajka,
- miseczki,
- ostrej igły.
- Za pomocą ostrej igły zrób z obu stron jajka otwory. Jeden powinien być jak najmniejszy, a drugi odrobinę większy. Dla pewności poruszaj igłą na boki, aby mieć pewność, że igła przebiła błonę żółtka.
- Następnie umieść jajko nad miską i mocno dmuchaj w mniejszą dziurkę. Tym sposobem zarówno białko jak i żółtko wylądują w misce.
- Gdy wydmuchasz już wszystko, przepłucz skorupkę delikatnie wodą, żeby pozbyć się resztek. Nie zapomnij o ostatnim kroku – w przeciwnym razie pięknie przystrojona wydmuszka zacznie… śmierdzieć.