Jakie są stopnie wysmażenia steków?
Pierwszym krokiem do przygotowania wyśmienitego steka jest poznanie stopni jego wysmażenia.
- Blue – czyli stek lekko obsmażony z każdej strony. To najbardziej krwista wersja steka, ciepła i surowa w środku. Takie wysmażenie steka możliwe jest tylko na patelni.
- Rare (mocno krwisty) – czyli stek słabo wysmażony. W tym wypadku rozpoczął się już proces ścinania białka, jednak mięso pozostaje czerwone w środku. Mocno krwisty stek ma rumiane boki i jest miękki w dotyku.
- Medium (średnio wysmażony) – najbardziej popularny stopień wysmażenia. Stek nie jest krwisty, ale zachowuje soczystość. W środku mięso powinno być brązowe.
- Medium well – czyli dobrze wysmażony stek. Kolor mięsa staje się bardziej brunatny. Po dotknięciu jest twardawe, ale elastyczne.
- Well done (dobrze wysmażony) – czyli bardzo dobrze wysmażony stek. Mięso ma brunatny lub szarawy kolor, a miejscami może nawet nosić ślady niewielkiego przypalenia.