Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak blanszować warzywa?

Jak blanszować warzywa?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Blanszowanie krok po kroku

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, obróbki termicznej żywności, a konkretnie warzyw. Na czym polega blanszowanie? 

Na krótkotrwałym poddaniu produktów działaniu gorącej wody lub pary. Warzywa wrzucane są na chwilę do wrzątku, po czym oblewane zimną wodą - stosowane jest więc zarówno bardzo wysoka, jak i bardzo niska temperatura. Dzięki blanszowaniu warzywa zachowują witaminy, składniki odżywcze, smak i swój piękny kolor, jednocześnie zostaną pozbawione bakterii. Pozostają także jędrne i chrupiące.

Blanszowanie krok po kroku

  • w dużym garnku przygotuj wodę (wody musi być dwa razy więcej niż warzyw), doprowadź ją do wrzenia

  • wrzuć warzywa do wrzącej wody na 1-2 minuty, następnie wylej je razem z wodą do durszlaka

  • zalej warzywa bieżącą, zimną wodą, innym sposobem na blanszowanie jest wyjęcie warzyw z gorącej wody i umieszczenie ich w naczyniu z bardzo zimną wodą i lodem

  • warzywa powinny spędzić taką samą ilość czasu w zimnej jak i gorącej wodzie

  • warzywa osusz delikatnie papierowym ręcznikiem

Blanszowanie to doskonała alternatywa dla gotowania czy smażenia. Ta metoda gotowania jest szczególnie przydatna w przygotowywaniu delikatnych warzyw, takich jak: szparagi, cukinia, szpinak, brokuły, kalafior.